Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Novák Eduard: din postura de preşedinte al federaţiei, vreau să fac un centru important de juniori în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sport » Novák Eduard: din postura de preşedinte al federaţiei, vreau să fac un centru important de juniori în Miercurea-Ciuc
Novák Eduard: din postura de preşedinte al federaţiei, vreau să fac un centru important de juniori în Miercurea-Ciuc

Novák Eduard: din postura de preşedinte al federaţiei, vreau să fac un centru important de juniori în Miercurea-Ciuc

România nu are nevoie de tururi de nivelul celui din Sibiu; mai bine se organizează mai multe curse de nivel mai jos, unde cicliştii pot să se afirme

Profitând de faptul că Tuşnad Cycling şi-a prezentat, săptămâna trecută, echipa continentală, dar şi celelalte secţii (de copii şi tineret, de trial şi paraciclism), am profitat de ocazie şi am stat de vorbă cu Novák Eduard.

Novák Eduard, multiplu medaliat european, mondial şi olimpic la paraciclism, este cel căruia i se datorează – în cea mai mare măsură – renumele acestei echipe de ciclism. Totodată, el este şi preşedintele Federaţiei Române de Ciclism. Aşadar, în cele ce urmează, vă invit să citiţi un scurt interviu cu Novák Eduard, atât în postura de lider al Tuşnad Cycling Team (TCT), cât şi de preşedinte al forului.

 

– Care sunt planurile pentru anul acesta ale echipei TCT şi cu ce gânduri veţi aborda prima competiţie?

– Competiţia care urmează este Turul Azerbaidjanului. Este o competiţie de nivelul 2.1 UCI, iar trei etape vor fi transmise live pe Eurosport.

O să fie un concurs foarte important pentru noi pentru vizibilitate, pentru marketing şi pentru sponsori; putem să ne facem vizibili acolo. Încercăm să fim într-o evadare; poate nu o să avem şansă de a câştiga ceva, însă vrem să fim o echipă care este în acţiune, care evadează şi vrem să arătăm că suntem acolo.

Pe lângă acest tur avem încă foarte multe concursuri anul acesta – în Ungaria, Slovacia, Polonia, România.

Avem 3 obiective importante: Turul Azerbaidjanului, Turul Harghitei (care este lângă sufletul nostru) şi Turul Sibiului (o competiţie de un nivel foarte ridicat, unde an de an ne clasăm între primele 5 echipe, iar anul acesta ne dorim şi o clasare pe podium în una dintre etape).

– Probabil, cel mai important transfer pe care l-aţi făcut – atât pentru voi, cât şi pentru ciclismul românesc – este aducerea lui Andrei Nechita. Cum aţi reuşit să-l convingeţi să se reîntoarcă în ţară?

nechita

– Aici sunt mai mulţi factori care au intervenit. În primul rând, Andrei a crescut în Italia, este   aproape un ciclist italian, acolo învăţând acest sport. A vrut să rămână acolo, însă sunt foarte  multe probleme financiare în Italia şi foarte mulţi concurenţi italieni. Anul acesta nu a prins echipa şi, într-un fel, am sărit în ajutorul lui să nu-şi întrerupă cariera; a venit la Tuşnad.

Pentru mine este de două ori câştig: ca preşedinte şi conducător de echipă, pentru că avem un ciclist care are echipă şi îi dăm şanse de calificare pentru Olimpiada de la Rio.

– Pe viitor vreţi să creşteţi echipa şi pe scara ierarhiei, din una continentală să deveniţi pro-continentală?

– Proiectul meu cu echipa se axează mai mult pe copii, pe juniori, deoarece ei sunt viitorul. Vreau să cresc copii, din postura de preşedinte al federaţiei, să fac un centru important de juniori în Miercurea-Ciuc şi în această zonă.

În ceea ce priveşte echipa continentală, ar costa foarte-foarte mulţi bani ca să ajungem la un nivel superior şi nu cred că merită. Nu este momentul ca România să aibă o echipă mai mare decât ceea ce este Tuşnad. România are nevoie de o echipă de juniori puternică, de o bază solidă.

– Sunteţi singura echipă continentală din ţară. Cu toate acestea, Turul Harghitei, cel care se leagă se numele vostru, este cu un nivel sub Turul Sibiului. Cum explici acest paradox? Încercaţi, pe viitor, să creşteţi valoarea Turului Harghitei?

– Nu cred că avem nevoie, deoarece nivelul concursurilor trebuie să fie în raport cu ceea ce este ca sport într-o ţară. În România, la momentul actual, este echipa TCT, una continentală, şi în afară de noi mai sunt Bike Expert şi poate încă una, aşa că nu cred că este nevoie de un alt concurs 2.1. Pentru  că nivelul este prea mare, iar sportivii români nu prea pot să facă faţă. Mai bine organizăm mai multe curse de nivel mai jos, unde pot să se afirme.

– În momentul acesta, cel mai în vogă ciclist român este Eduard Grosu: a bifat deja Turul Turciei şi are şanse reale de a ajunge în cel al Italiei. În calitate de preşedinte al federaţiei, ce viitor îi prevezi?

– Eduard Grosu este un tânăr foarte talentat. Toată federaţia are încredere în el că poate să facă o carieră foarte frumoasă.

El este dovada faptului că dintr-o familie simplă, dintr-un club simplu, poţi să faci performanţă. Deci nu trebuie să ai un sprijin extraordinar de mare. El e exemplul unui sportiv talentat, un sportiv care are mintea la locul ei. Aşadar, e un reper pentru cicliştii români.

Aş mai preciza că mai avem un ciclist foarte bun. Îl avem pe Tsekov Sergei, acre este naturalizat din Moldova. 90% va participa în Turul Italiei. Aşadar, va fi prima dată când România are participant în Turul Italiei şi ne mândrim cu acest lucru, chiar dacă nu este crescut de noi, însă ne reprezintă, iar pentru noi acest lucru este cel mai important.

 

XXX

Astăzi se dă startul în Turul Azerbaidjanului, competiție care va putea fi urmărită și pe Eurosport.

Echipa Tușnad Cycling Team va concura în următoarea formulă: Eduard NOVAK; Szabolcs SEBESTYEN; Andrei NECHITA; Artem TOPCHANYUK; Abel KENYERES; Zsolt SARANY. Staff: Imre TOROK, Istvan BIRO; Tibor JANOSI.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.