Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noutăți și detalii despre vizita Papei Francisc la Șumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Religie » Noutăți și detalii despre vizita Papei Francisc la Șumuleu-Ciuc
Noutăți și detalii despre vizita Papei Francisc la Șumuleu-Ciuc

Noutăți și detalii despre vizita Papei Francisc la Șumuleu-Ciuc

Peste 500 de voluntari vor contribui la buna desfășurare a vizitei Papei Francisc la Șumuleu

Coordonatorul voluntarilor, Csobot Györgydeák Szabolcs, a declarat, ieri, la ultima întâlnire cu presa convocată de membrii comisiei de organizare a vizitei Papei Francisc la Șumuleu-Ciuc în data de 1 iunie, că pe site-ul oficial al evenimentului, pontifex.ro, s-au înscris până în prezent 520 de voluntari, de la tineri de 16 ani, până la vârstnici care au depășit vârsta de 70 de ani.  Majoritatea sunt din Harghita, dar s-au înregistrat și voluntari din București, Ploiești, Satu Mare, Oradea și din Ungaria, cazarea celor din afara județului fiindu-le asigurată de organizatori.

„Principalul rol al voluntarilor este să asigure și să vegheze la păstrarea ordinii în şaua Şumuleului, vor fi de ajutor în privința îndrumării pelerinilor pe căile de acces, repartizării lor pe sectoare, evident că, pe lângă aceste responsabilităţi, e nevoie de personal la punctele de informare, de aprovizionare cu apă potabilă și în parcări”, a precizat Csobot Györgydeák Szabolcs.

Coordonatorul voluntarilor a menționat că s-a creat și o pagină de Facebook pentru atragerea de voluntari la eveniment, cerând, totodată, și ajutorul mai multor organizații civile și religioase, peste 40 oferindu-și deja sprijinul. Între acestea se află Serviciul de Ajutor Maltez, Cercetașii și Asociația Caritas.

Voluntarii vor asigura şi buna desfăşurare a rugăciunilor şi momentelor rituale care vor avea loc mai ales înaintea slujbei. „Am cerut sprijinul diverselor organizaţii religioase (…) sunt implicate peste 40 de organizaţii în munca de voluntariat, civile și religioase, care acţionează în Arhidieceza Alba Iulia”, a declarat preotul paroh Csont Ede, membru în comisia de organizare.

Potrivit acestuia, „sacrificiul” voluntarilor cărora îndatoririle nu le vor permite să asiste la Sfânta Liturghie celebrată de Papa Francisc, „își are propria valoare”. „Evident că acei voluntari care vor primi un rol în parcări şi nu vor fi la faţa locului, sunt dezavantajați, că nu vor putea participa la Sfânta Liturghie. Însă este şi aceasta o responsabilitate şi un lucru ce trebuie să fie făcut, un sacrificiu care îşi are propria valoare, că au contribuit (…) în mod esenţial, la buna desfăşurare (a evenimentului – n.a.) şi la siguranţa credincioşilor”, a punctat preotul Csont Ede.

Cei care doresc să se înscrie ca voluntari la vizita Papei Francisc trebuie să aibă cel puțin 16 ani împliniți și o stare de sănătate corespunzătoare, pentru a face faţă solicitărilor. Data limită pentru înscrierea voluntarilor pe pontifex.ro este 30 aprilie.

„Am dori ca voluntarii să se simtă ca şi gazde ale acestui eveniment, indiferent din ce localitate vin, să se simtă importanţi prin munca de voluntariat pe care o desfăşoară. (…) Este un moment istoric vizita Sanctităţii Sale la Şumuleu-Ciuc şi eu, personal, simt şi cred (…) participând ca şi voluntar la acest eveniment, și nu ca simplu spectator, că dau un plus de valoare”, a apreciat Csobot Györgydeák Szabolcs.

Péterfi Attila, membru în comisia de organizare, a punctat că mai multe organizații civile și religioase vor facilita deplasarea în zonă a persoanelor cu dizabilități și a celor în vârstă, iar pentru mamele cu copii foarte mici se vor amenaja puncte speciale. Acestor persoane, precum și familiilor cu mulți copii și mici, li se va asigura un sector în parcarea Casei de Studii „Jakab Antal” și în fața Bisericii Franciscane, de unde vor putea urmări slujba oficiată de Suveranul Pontif pe două ecrane.

Un ecran va fi amplasat și în centrul municipiului Miercurea Ciuc, iar organizatorii se gândesc să instaleze unul și în zona Parcului dendrologic.

Ținând cont de faptul că vizita Papei Francisc la Șumuleu are loc în data de 1 iunie, când se sărbătorește și Ziua Copilului, Serviciul de Ajutor Maltez va asigura transportul gratuit al copiilor cu vârste între 8 și 12 ani cu posibilități materiale reduse la Șumuleu-Ciuc, oferindu-le, în dar, posibilitatea de a participa la Sfânta Liturghie.

Zonda Erika, director general al Direcției programe, proiecte și achiziții publice din cadrul Consiliului Județean (CJ) Harghita, a declarat că instituția pe care o reprezintă a pus accent pe implicarea voluntarilor în oraș, în acest sens solicitând sprijinul asociațiilor pompierilor voluntari, Serviciului Salvamont și al propriilor angajați. Zonda Erika a mai anunțat că, în urma unei solicitări a CJ, înaintată Ministerului Educației, ziua de vineri, 31 mai, a fost declarată zi fără predare în şcolile din Miercurea Ciuc; nu și în celelalte localități harghitene, așa cum a solicitat consiliul județean. Potrivit acesteia, CJ a solicitat şi de la Ministerul Muncii ca 31 mai să fie zi liberă pentru angajaţi, însă până acum nu s-a primit nici un răspuns.

 Sfânta Liturghie celebrată de Papa Francisc va începe la ora 11:30

Urbán Erik, directorul Bisericii Franciscane de la Șumuleu-Ciuc și membru în Comisia Liturgică de organizare a vizitei Sanctității Sale Papa Francisc, și-a exprimat bucuria și recunoștința că Sfântul Părinte vine la Șumuleu, „la noi acasă, la părinții franciscani”, celebrarea Sfintei Liturghii în șa fiind „un moment excepțional”. Părintele franciscan a anunțat că textele liturgice care introduc în desfășurarea slujbei religioase elementele specifice locului au fost aprobate de Sfântul Scaun, iar pregătirile pentru organizarea evenimentului au intrat în linie dreaptă.

„Liturghiile și cântecele vor fi în trei limbi: latină, maghiară și română, va exista un caiet care va cuprinde aceste rugăciuni, respectiv traducerile cântecelor, iar răspunsurile la textele oficiale în limba latină, în care se va oficia slujba, vor fi date pe limba poporului, adică fiecare va răspunde în limba lui”, a detaliat Urbán Erik OFM.

Directorul Bisericii Franciscane a anunțat că în preziua sosirii Suveranului Pontif, începând de la ora 19:00, în Biserica de la Șumuleu va fi oficiată o slujbă solemnă de începere a festivităților. Premergător zilei de 1 iunie, în biserica de hram va fi o noapte de veghe, iar bisericile din Miercurea Ciuc vor fi deschise toată noaptea, pentru ca oamenii să se roage și să se pregătească sufletește pentru eveniment. „De asemenea, în perioada Postului Mare s-au organizat trei zile consecutive în care s-au ținut liturghii (Triduumul Pascal), menite să-i pregătească sufletește pe credincioși atât pentru Paște, cât și pentru vizita Papei Francisc la Șumuleu, concentrându-se pe mesajul spiritual al Sfântului Părinte: Să mergem împreună!”, a afirmat Urbán Erik.

În data de 1 iunie, începând de la ora 06:00, credincioșii vor fi întâmpinați și „pregătiți spiritual” pentru participarea la Sfânta Liturghie, care va începe la ora 11:30. „Pelerinilor li se recomandă fie să se spovedească în localitățile de origine, fie să ajungă în șaua Șumuleului cu cel puțin o oră înainte de Sfânta Liturghie, pentru a se spovedi. Pentru a facilita accesul pelerinilor la Sfânta Împărtășanie, în șa vor exista cel puțin 10 baze de împărtășanie, în diverse sectoare ocupate de mulțime”, a declarat părintele franciscan.

Se vor putea spovedi, dacă doresc, și românii care vor participa la eveniment, a dat asigurări părintele Csont Ede, afirmând că „toți preoții din dieceză vorbesc și înțeleg și limba română”.

La Sfânta Liturghiere celebrată de Papa Francisc vor participa 60 de episcopi, 4 cardinali, 4 diaconi și peste 300 de preoți concelebranți. Alți 50 de preoți care se vor afla, înaintea Sfintei Liturghii, în mulțimea de pelerini, s-au oferit să împărtășească enoriașii. Iar lista este deschisă.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții mass-media s-a anunțat că mai multe grupuri de credincioși din Ungaria vor veni pe jos, de la Budapesta, timp de 40 de zile, pe calea Via Mariae, până la Șumuleu. Și de la Cluj-Napoca va porni pe jos un grup de pelerini, iar din județ peste 30.000 de harghiteni vor parcurge zeci de kilometri la picior, potrivit obiceiului strămoșesc, intonând cântece religioase până la altarul triplu, „pentru Papa Francisc”. Toți au declarat organizatorilor că se vor întoarce acasă peste o săptămână, după ce vor participa și la pelerinajul de Rusalii, considerat cel mai mare al lumii catolice din Europa Centrală și de Sud-Est.

Veșmintele liturgice unicat

La solicitarea părintelui franciscan Urbán Erik, veșmântul liturgic pe care îl va purta Sanctitatea Sa Papa Francisc la celebrarea Liturghiei de pe Muntele Șumuleu a fost conceput și va fi realizat personal de un cunoscut designer de straie liturgice român.

„Este un veșmântul liturgic pe care îl va purta Sanctitatea Sa Papa Francisc, special pentru această ocazie, iar Arhidieceza și părinții franciscani și-au asumat să-l facă. E conceput și va fi realizat personal de dna designer Cristina Sabău-Trifu din Satu Mare. Pe cazula (veșmântul liturgic – n.a.) Sfântului Părinte, în partea din față va apărea imaginea Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, biserica Mănăstirii Franciscane, iar pe spate logo-ul acestei vizite papale, Să mergem împreună!”, a arătat Urbán Erik. Cazula Sfântului Părinte este unicat.

Cristina Sabău-Trifu a declarat, pentru Agerpres, că „a ales imaginea statuii Fecioarei Maria de la Şumuleu, pe care s-a gândit să o aşeze pe partea dreaptă a cazulei”. „Vestimentaţia liturgică se compune din mai multe piese. Este o haină albă care se îmbracă dedesubt, peste ea vine această cazulă şi Sfântul Părinte va purta aşa-numitul palium, care este şi simbol papal. Episcopii mai au această piesă vestimentară. Este ca o eşarfă care atârnă puţin şi în faţă, pe mijloc şi în spate pe mijloc şi asta a fost o mare problemă pentru mine, pentru că a trebuit să rezolv compoziţia hainei în aşa fel încât acest obiect vestimentar să nu acopere decoraţiile”, a spus creatoarea.

Potrivit Agerpres, designerul „a comandat deja materialul necesar pentru cazula Suveranului Pontif din Germania şi a spus că, dat fiind că ştia că Sfântul Părinte este o persoană care preferă simplitatea, a ales un material fără fir de aur, din fibre naturale. În ceea ce priveşte măsurile Sfântului Părinte, Cristiana Sabău-Trifu a spus că le-a ghicit, dar apoi le-a şi primit de la Vatican. De asemenea, ea a povestit că nu i s-a cerut să arate neapărat haina Sfântului Părinte spre aprobare, însă aceasta trebuie să fie gata cu câteva zile înainte de eveniment”.

Directorul Bisericii Franciscane de la Șumuleu a precizat că designerul Cristina Sabău-Trifu va realiza și infula pe care Sfântul Părinte o va purta pe cap, precum și dalmaticele (veșminte liturgice catolice, cu mâneci scurte) pe care le vor îmbrăca cei patru diaconi.

Arhidieceza romano-catolică de Alba Iulia și părinții franciscani vor asigura și cazulele pentru cei 60 de episcopi și patru cardinali. „Ele diferă de cea a Papei, dar se vor recunoaște ca făcând parte din aceeași compoziție. În față va fi un simbol euharistic, iar pe spate logo-ul vizitei papale. Totodată, și preoții concelebranți vor primi câte o stolă (corespondentul patrafirului ortodox), făcând parte din aceeași compoziție”, a concluzionat părintele franciscan Urbán Erik.

Veșmintele destinate acestora sunt în lucru, într-un atelier de croitorie din Leliceni, lângă Miercurea Ciuc.

Papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai – 2 iunie, răspunzând invitaţiei autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România. Suveranul Pontif va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi, Blaj şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.