Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noul prefect al judeţului Harghita: „Să facem din convieţuire o sărbătoare” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Politic » Noul prefect al judeţului Harghita: „Să facem din convieţuire o sărbătoare”
Noul prefect al judeţului Harghita: „Să facem din convieţuire o sărbătoare”

Noul prefect al judeţului Harghita: „Să facem din convieţuire o sărbătoare”

„Cei care întreţin în rândul populaţiei o stare de fermentaţie isterică lucrează nu numai împotriva democraţiei, ci împotriva sănătăţii sufleteşti a naţiei, adică împotriva ţării”

Noul prefect al judeţului Harghita, Ion Proca, a depus jurământul, sâmbătă, în Sala amfiteatru a Palatului Administrativ din municipiul Miercurea Ciuc, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, şi a altor oficialităţi judeţene.

În cadrul ceremonialului de învestire, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a dat citire Hotărârii de Guvern prin care Ion Proca a fost numit în funcţia de prefect al judeţului.

În discursul său de învestitură, prefectul Ion Proca a amintit una dintre multele atribuţii pe care le are reprezentantul Guvernului în teritoriu, şi anume că: „prefectul asigură la nivelul judeţului aplicarea şi respectarea Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte administrative, precum şi a ordinii publice”.

Noul prefect de Harghita a pus accentul, în intervenţia sa, pe necesitatea unei bune convieţuiri interetnice în acest judeţ cu o structură etnică aparte.

„Garanţia respectării legii, a bunei colaborări cu autorităţile administraţiei publice locale, a comunicării permanente cu toate nivelurile instituţionale şi sociale e asigurată aici de o echipă de lucru a Prefecturii Harghita, de care pot să vă spun că sunt deja ataşat şi mândru. (…) Cred că reuşita unui mandat stă în realism şi în bună-credinţă. Un mandat reuşit e ca un tur de forţă în asigurarea unui echilibru benefic al zonei, o demonstraţie de bună credinţă şi patriotism. Oamenii trebuie să asiste la schimbări inteligente, la schimburi inteligente de idei, la expuneri de fapte demonstrabile. Totul într-un limbaj îngrijit, fără vulgarităţi, fără agresivităţi de mahala, de maidan, fără incursiuni în sfera privată a preopinentului. Şi mai ales aici, în locul în care ne-a fost hărăzit să trăim, unde convieţuirea cu celălalt combină şi dificultăţi, dar şi bucurie, avem şansa de a ne îmbogăţi viaţa şi de a suplimenta emoţiile pozitive. Eu încurajez această abordare între noi, cetăţenii acestui judeţ. Să facem din convieţuire o sărbătoare. Să ne bucurăm de împlinirile celuilalt. Să învăţăm unii de la alţii. Să facem din tradiţiile, sărbătorile, obiceiurile noastre o mândrie de a fi harghitean – şi pentru asta fiecare dintre noi ar trebui să ţină nu doar la dreptatea proprie şi la victoria personală, ci la demnitatea proprie, la regulile bunei credinţe şi la dreptul unei vieţi civilizate împreună. Nimic nu se poate numi democratic dacă se produce pe bază de ură. Aşa că noul prefect al judeţului Harghita îi invită pe toţi la bună chibzuială, la discernământ şi la calm civic. Cei care încurajează alte motivaţii, cei care întreţin în rândul populaţiei o stare de fermentaţie isterică, lucrează nu numai împotriva democraţiei, ci împotriva sănătăţii sufleteşti a naţiei, adică împotriva ţării”, a spus prefectul judeţului.

Acesta a amintit că, nu de multă vreme, Consiliul Judeţean Harghita a înfiinţat o comisie „al cărei rost este de a descoperi cele mai bune căi de convieţuire interetnică”. „În calitatea mea de fost preşedinte al acestei nou înfiinţate comisii am avut mereu gândul că înainte de orice, prin credinţă, prin bisericile noastre vom putea ajunge cel mai dintâi către cea mai sensibilă fibră a înţelegerii dintre noi, de pământeni care îl iubim pe Dumnezeu, indiferent în ce limbă ne rugăm. Şi dacă în mod minunat acest eveniment de astăzi se întâmplă înaintea marii sărbători a Naşterii lui Hristos – speranţa noastră, atunci hai să fim buni şi înţelegători unii cu ceilalţi”, a punctat Ion Proca.

De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a lansat un apel pentru o bună colaborare cu toate instituţiile publice din judeţ şi către toate categoriile sociale.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a spus în discursul său că judeţul Harghita este cunoscut de societatea românească, din păcate, pentru structura etnică a populaţiei. „Şi, din păcate, în foarte multe cazuri această situaţie ne arată ca şi un judeţ cu probleme. Eu cred că acest dezavantaj poate fi schimbat în avantaj. Eu cred că putem fi mult mai vizibili, mult mai atractivi chiar şi pentru turişti, dacă încercăm să arătăm că aici, în acest judeţ, trăiesc oamenii în bună convieţuire. (…) Din acest motiv, vă invit (n.n. – dle prefect) să continuăm acea activitate pe care aţi început-o în cadrul consiliului judeţean”, a spus Borboly Csaba.

Totodată, acesta şi-a exprimat dorinţa de a exista o poziţie comună a celor două instituţii în ceea ce priveşte dezvoltarea judeţului. „Sunteţi al cincilea prefect de când eu sunt preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi să ştiţi că au fost cazuri când au fost liste paralele, liste pe ascuns. Haideţi să fim transparenţi şi să fie numai o singură listă pe care o trimitem la Bucureşti şi aceea să aibă semnătura noastră comună. Tot în această ordine de idei vă invit să avem o agendă pentru susţinerea comună şi fără discriminare a primăriilor, a localităţilor din judeţ”, a punctat preşedintele CJ Harghita.

Un alt obiectiv „unde aştept şi sper ca prefectura să pună umărul la lucru şi să ne fie alături este dezvoltarea judeţului în domeniul infrastructurii”. „Avem mai multe drumuri care leagă regiuni, microregiuni, (…) avem mai multe proiecte realizate, chiar multe dintre acestea în execuţie, dar ne lipsesc fondurile. Şi aici aştept să lucrăm împreună pentru a atrage aceste fonduri”, a mai arătat Borboly Csaba.

Subprefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, i-a mulţumit fostului prefect Jean-Adrian Andrei, prezent la eveniment, pentru cei 7 ani petrecuţi la Instituţia Prefectului, „pentru modul în care s-a raportat la oamenii acestui judeţ şi la instituţii” şi „pentru colaborarea noastră în relaţia prefect-subprefect”.

De asemenea, Petres Sándor l-a asigurat pe noul prefect „că o să facem tot ceea ce este posibil ca să aveţi un mandat de succes”.

Fostul prefect i-a dăruit noului prefect, cu ocazia învestirii, drapelul României

Fostul prefect al judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, le-a mulţumit la începutul intervenţiei sale, colegilor din Instituţia Prefectului, şefilor structurilor din cadrul MAI şi MApN, directorilor instituţiilor deconcentrate, primarilor, Consiliului Judeţean Harghita, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei etc. pentru buna colaborare avută în cei 7 ani în care a fost reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Jean-Adrian Andrei i-a urat noului prefect „înţelepciune, în primul rând, diplomaţie şi deschidere spre toate sferele”.

La finalul cuvântării sale, fostul prefect i-a dăruit reprezentantului Guvernului în teritoriu, la început de mandat, drapelul României „pe care să-l cinstiţi şi să-l apăraţi”.

La rândul său, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a apreciat că „este un moment important”, deoarece „este pentru prima oară, cel puţin după evenimentele din decembrie ’89, când avem un prefect liberal get-beget numit la conducerea judeţului Harghita”. Acesta i-a urat noului prefect să fie „un punct de stabilitate şi un punct de ajutor permanent”.

Primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, a spus că prin această hotărâre a Guvernului României de numire a lui Ion Proca în funcţia de prefect „s-a făcut o recunoaştere, ca să spunem aşa, a perseverenţei, a seriozităţii şi a competenţei liberalilor din acest judeţ”. „S-a confirmat încă o dată că valoarea rămâne valoare indiferent dacă conjuncturile nu ne sunt întotdeauna favorabile. Giani Proca are toată experienţa să fie în această postură, pentru că a lucrat în administraţie. (…) Este evident că ştie ce înseamnă administraţia şi, sigur, cum bine a spus, ştie foarte exact cum trebuie să convieţuim şi cum trebuie să lucrăm în acest judeţ”, a spus Stelu Platon.

Acesta a amintit că este primar liberal de 12 ani, „în singurul municipiu românesc din Harghita şi Covasna”, şi şi-a exprimat convingerea că „vom avea o bună colaborare, noi primăriile şi consiliile locale cu Instituţia Prefectului”. Totodată, Stelu Platon a punctat că foarte important este ca Instituţia Prefectului să fie cea care promovează interesele comunităţii locale la nivelul Guvernului, deoarece „nu totdeauna noi, primarii, avem uşi deschise, este greu”. „Sunt absolut convins că va fi la fel de prezent în comunităţile noastre precum era şi fostul prefect Jean-Adrian Andrei, chiar dacă era reprezentantul PSD-ului”, a conchis primarul municipiului Topliţa.

La ceremonialul solemn de învestire al prefectului judeţului Harghita au mai fost prezenţi: episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, reprezentanţi ai Bisericilor Romano-Catolică, Reformată şi Unitariană, parlamentari, primari, viceprimari, consilieri judeţeni, comandanţi din Garnizoana Miercurea Ciuc, şefi ai instituţiilor deconcentrate. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.