Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nouă copii şi o profesoară, spitalizaţi cu toxiinfecţie alimentară | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Nouă copii şi o profesoară, spitalizaţi cu toxiinfecţie alimentară
Nouă copii şi o profesoară, spitalizaţi cu toxiinfecţie alimentară
DCIM100MEDIADJI_0060.JPG

Nouă copii şi o profesoară, spitalizaţi cu toxiinfecţie alimentară

Nouă copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani, precum şi profesoara de 29 de ani care îi însoţea într-o tabără în satul Potiond (comuna Ciucsângeorgiu) au ajuns, miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Au fost preluaţi de medici şi, după ce au fost consultaţi, s-a decis transferarea şi internarea lor la Secţia Boli Infecţioase.

„Copiii cu vârste între 6 şi 12 ani au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară, dar stabili din punct de vedere hemodinamic. Toţi au fost trimişi la secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, pentru tratament de specialitate. Starea lor este bună, nici unul dintre copii nu prezintă o stare mai alterată”, a declarat, miercuri, dr. Kacsó Jolán.

În urma discuţiilor purtate cu profesoara care îi însoţea pe copii, şefa UPU a aflat că „în ziua precedentă au mâncat ceva şi în cursul nopţii au început cu toţii să verse, să aibă diaree, dureri de burtă, cefalee, unii copii cu episoade mai multe, alţii cu doar unul-două episoade de vărsături”. „Dar cu toţii intră în categoria toxiinfecţie alimentară. Educatoarea este într-o stare puţin mai influenţată, ea a fost mai afectată şi, ca atare, este mai slăbită decât copiii, a arătat dr. Kacsó Jolán.

La solicitarea „Informaţia Harghitei”, inspectorul şcolar general adjunct prof. dr. Cristinel Glodeanu a declarat că tabăra din satul Potiond nu a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi că va solicita Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita o informare în scris despre rezultatele anchetei care se impune în astfel de situaţii.

„Este regretabil că se întâmplă astfel de lucruri, pentru că inspectoratul şcolar nu a fost înştiinţat. Este regretabil că nu se iau măsurile necesare ca elevii şi cadrele didactice să nu fie puse într-o astfel de situaţie. Vom solicita în scris o informare din partea DSP despre ceea ce s-a întâmplat la Potiond, despre condiţiile care se asigură participanţilor la tabără şi vom face demersurile necesare pentru a afla cine a fost organizatorul acestei acţiuni. Nu suntem împotriva organizării de tabere, dar consider că ele trebuie organizate riguros, pentru a nu pune în pericol siguranţa şi sănătatea copiilor şi nici a cadrelor didactice.

Dr. Tar Gyöngyi, directoarea executivă a DSP Harghita, a confirmat, joi, declanşarea verificărilor. „Am început verificările ieri (miercuri – n.a.), inspectorii de Sănătate Publică s-au deplasat la faţa locului, au găsit totul în ordine, sunt autorizaţi, au găsit curăţenie, chiar mi-au comunicat că nu au găsit mizerie, cum se întâmplă uneori. Au luat probe din mâncare, de pe mâinile personalului şi durează, după cum se ştie, 48 de ore până avem rezultatele bacteriologice”, a declarat, joi, directoarea executivă a instituţiei.

Potrivit dr. Tar, copiii sunt bine şi se pare că în cursul zilei (n.n. – ieri) vor fi externaţi din spital. „Putem să declarăm că a fost o formă uşoară de boală diareică, s-a ridicat şi suspiciunea de toxiinfecţie alimentară, având în vedere contextul epidemiologic, dar nu-i sigur că se confirmă. (…) E o suspiciune, până nu se confirmă cu un examen bacteriologic, nu poţi să zici că e toxiinfecţie, nimeni nu poate să pună un diagnostic de toxiinfecţie la Urgenţă. Evoluţia a fost foarte uşoară, nu este caracteristică toxiinfecţiilor, nu au făcut diaree copiii, au avut mai mult greţuri şi unii au avut vărsături, dar nu foarte multe, starea lor generală a fost bună, au avut mai mult simptomatologia unei indigestii. Dar, având în vedere că sunt mai mulţi în acelaşi loc, noi am pornit ancheta exact ca la o toxiinfecţie şi vom vedea ce ne spune Laboratorul”, a precizat dr. Tar Gyöngyi.

Potrivit acesteia, este vorba de un grup de copii care a participat la „Şcoala pădurii”, într-o „locaţie turistică” unde, din când în când, merg grupuri organizate de copii „câteva zile, câteva săptămâni” şi participă „la o activitate educativ-recreativă”, care are scopul de a-i educa pentru protejarea naturii şi de a-i învăţa cum trebuie să se comporte într-un asemenea mediu.

Potrivit biroului de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, în urma unui apel la 112, nouă copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani, precum şi o profesoară în vârstă de 29 de ani, care îi însoţea, aflaţi într-o tabără în satul Potiond (comuna Ciucsângeorgiu), au fost transportaţi, miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc cu o autospecială de transport personal şi victime multiple şi cu trei echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.