Noile restricții care intră în vigoare de mâine și sunt valabile în toate localitățile, indiferent de rata de incidență | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 9 decembrie 2021
Home » Societate » Noile restricții care intră în vigoare de mâine și sunt valabile în toate localitățile, indiferent de rata de incidență
Noile restricții care intră în vigoare de mâine și sunt valabile în toate localitățile, indiferent de rata de incidență

Noile restricții care intră în vigoare de mâine și sunt valabile în toate localitățile, indiferent de rata de incidență

Vineri, Guvernul României a aprobat hotărârea care introduce măsuri suplimentare în vederea limitării virusului SARS-CoV-2, restricțiile urmând a intra în vigoare de luni, 25 octombrie și vor fi valabile 30 de zile.

Masca obligatorie peste tot. Începând de mâine, purtarea măștii redevine obligatorie și pe stradă, nu numai în spațiile închise; la fel ca în perioada anterioară, se va face excepție în cazul activităților sportive.

Sunt interzise evenimentele private – nunţi, botezuri, conferinţe, workshopuri.

Restricţii la magazine. Programul de funcționare va fi între 5:00 şi 21:00, iar accesul fără certificatul verde pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală va fi permis doar în cele alimentare.

Interzicerea circulației după ora 22:00. Vor face excepție de la această restricție persoanele care se deplasează în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente, care sunt din alte localități și se află în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada  interdicției, persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și  a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Limitarea accesului în zonele care nu sunt esențiale, acesta urmând a se face doar pe baza certificatului verde pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală. Măsura nu se aplică farmaciilor și magazinelor alimentare. „Pentru magazinele esențiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde, în rest se intră pe certificat verde, persoane vaccinate sau trecute prin boală” – explica șeful DSU, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, la finalul ședinței de guvern.

Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective doar dacă sunt însoțiți de un adult care are un certificat valabil de vaccinuri sau trecut prin boală.

Vacanță în sistemul de învățământ pentru următoarele două săptămâni.În învățământul preuniversitar, singurele care vor funcționa în următoarele două săptămâni vor fi creșele.

Accesul în clădiri publice pe bază de certificat verde. La intrarea în clădirile oficiale este obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau trecut prin boală ori rezultatul unui test negativ. Obligativitatea se aplică pentru toți care sunt din afara sistemului care lucrează în clădire respectivă, adică pentru vizitatori, oameni care vin cu orice treabă.

La nivelul clădirilor private se va prezenta certificatul verde pentru vaccinați, trecuți prin boală sau testați doar în cazul organizațiilor care sunt cu peste 50 de persoane.

Program redus la restaurante. Restaurantele și cafenele vor putea fi deschise doar până la ora 21:00, iar accesul va fi permis doar persoanelor cu certificat verde sau cu trecere prin boală.

Va rămâne valabilă livrarea la domiciliu și după ora 21:00.

Interzicerea concertelor și fără suporteri în tribune. Pentru următoarele 30 de zile vor fi interzise concertele, spectacolele în aer liber, iar la nivel de cinematografe, la nivel de teatre, capacitate de 30%, dar cu certificat verde, testat sau trecut prin boală. De asemenea, activitățile competițiilor sportive vor fi desfășurate fără public în următoarea perioadă.

Pentru a se putea caza în unitățile de cazare, turiștii vor trebui să prezinte certificatul verde.

În biserici se va putea intra fără certificat verde, singurele restricții impuse fiind purtatul măștii și asigurarea unei distanțe fizice de 2 metri între enoriași.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.