Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noi refugii montane amplasate de salvamontiştii harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Noi refugii montane amplasate de salvamontiştii harghiteni
Noi refugii montane amplasate de salvamontiştii harghiteni

Noi refugii montane amplasate de salvamontiştii harghiteni

În perioada următoare un refugiu va fi montat în Munţii Călimani

Numărul refugiilor montane amplasate de salvamontiştii harghiteni a ajuns la peste 20, iar montarea acestora continuă în cadrul unui program care vizează asigurarea condiţiilor pentru practicarea în siguranţă a turismului montan.

Unul dintre refugiile montane a fost amplasat recent la Harghita-Mădăraş. Acesta înlocuieşte un refugiu vechi şi deteriorat, dintr-o zonă foarte frecventată de turişti, în toate perioadele anului.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat că un alt refugiu a fost construit în Munţii Harghitei, zona Băile Tuşnad, Vârful Pilişca Mare.

Al treilea refugiu va fi amplasat în Munţii Călimani, unde este foarte important ca turiştii să aibă un adăpost atunci când vor să se odihnească.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo a spus că programul ce vizează amplasarea de refugii montane, finanţat de Consiliul Judeţean Harghita, dar susţinut şi din sponsorizări, este unul dintre cele mai importante pe care le derulează serviciul pe care îl conduce, în contextul în care existenţa refugiilor montane salvează viaţa turiştilor aflaţi în dificultate.

„Am depăşit numărul de 20 de refugii montane şi ne bucură foarte tare acest lucru, întrucât cred că este unul dintre cele mai importante programe ale noastre. (…) Refugiile salvează vieţi, fără doar şi poate, am avut mai multe astfel de cazuri. Au fost situaţii când am fost sunaţi că turiştii se aflau într-un anumit loc, erau epuizaţi şi la un pas de hipotermie, şi i-am îndrumat spre refugii, unde au aşteptat sosirea noastră”, a declarat Fekete Örs.

Potrivit acestuia, din 2009, de când a fost demarat programul, nici un refugiu nu a fost vandalizat şi că iubitorii de munte au grijă de ele şi chiar amplasează acolo bănci sau pun fotografii. (L.M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.