Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noi membri CECCAR Harghita au depus jurământul | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Economic » Noi membri CECCAR Harghita au depus jurământul
Noi membri CECCAR Harghita au depus jurământul

Noi membri CECCAR Harghita au depus jurământul

Filiala Harghita a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) are începând de săptămâna trecută 775 de membri, după ce alţi doi absolvenţi ai examenelor organizate de acest corp profesional au depus jurământul, devenind experţi contabili.

Cu această ocazie am stat de vorbă cu preşedintele Filialei CECCAR Harghita, ec. Gencsi Mihály, despre activitatea filialei, importanţa profesiei de expert contabil şi contabil autorizat, dar şi provocările din ultima perioadă.

Ec. Gencsi Mihály a explicat că din cei 775 de membri ai filialei, 558 sunt persoane fizice active, 39 de persoane sunt membri inactivi, şase se află în concediu pentru creşterea copilului, 123 sunt societăţi comerciale de expertiză contabilă şi 25 sunt firme de contabilitate. De asemenea, sunt incluşi şi cei 24 de stagiari. Din totalul membrilor, 70% sunt experţi contabili şi 30% contabili autorizaţi. În anul 2022 au mai fost constituite cinci societăţi de expertiză, care sunt în curs de autorizare, pe lângă cele 148 existente la sfârşitul anului trecut. La nivel naţional, ca număr de membri, Filiala Harghita se află pe locul 16.

„Noi nu ne putem compara cu Bucureştiul, unde vorbim de 8.350 de persoane fizice la care se adaugă 3.090 de societăţi de expertiză contabilă şi de contabilitate. Sau cu Arad, unde sunt în total 1.500 de membri şi societăţi ori Timiş, unde sunt 2.030 de membri şi societăţi. Locul 16 este unul acceptabil”, a spus preşedintele filialei. Acesta a mulţumit membrilor pentru conştiinciozitatea de care dau dovadă în îndeplinirea obligaţiilor ce le revin în ceea ce priveşte plata dărilor către stat şi îndeplinirea obligaţiilor faţă de corp (achitarea cotizaţiilor, participarea la cursurile de pregătire profesională continuă anuală şi la toate evenimentele organizate de corp – Adunarea generală, Conferinţa Naţională, Ziua Naţională a Contabilului Român).

Conform sursei citate, fiecare membru al organizaţiei are obligaţia de a participa la cursuri de pregătire şi seminarii, minimum 40 de ore, planificate de CECCAR, având scopul de a fi mereu la curent cu legislaţia în vigoare. Aceasta fiind şi o garanţie pentru întreprinzători în ceea ce priveşte calitatea serviciilor oferite de membrii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

În acest context, ec. Gencsi Mihály a precizat că în fiecare an, în judeţ, sunt 5-6 cazuri cercetate de procurori în care anumite persoane efectuează activităţile unui expert contabil sau contabil autorizat fără a avea pregătirea şi autorizaţiile necesare de la CECCAR.

Preşedintele filialei a vorbit şi despre importanţa profesiei de expert contabil şi contabil autorizat, amintind că CECCAR este o organizaţie profesională de utilitate publică.

„Fără experţii contabili şi contabilii autorizaţi economia nu ar putea funcţiona. Toate situaţiile contabile sunt întocmite de ei. Sunt de o importanţă majoră, orice situaţie lunară, orice act trebuie semnat de un expert contabil sau de un contabil autorizat. Suntem de utilitate publică, adică toate datele pe care le furnizăm de la antreprenori reprezintă economia naţională, adică bugetul ţării”.

Provocări

În ceea ce priveşte provocările viitoare, ec. Gencsi Mihály a spus că există o tendinţă de îmbătrânire şi în cadrul filialei Harghita, iar numărul noilor membri care intră în corpul profesional este mai mic comparativ cu anii anteriori. „În 2017 erau 29 de membri care au depus jurământul. Anul trecut am avut 3 membri…”. Unul dintre motivele acestei situaţii este că se pune accent pe calitate şi nu pe cantitate, susţine conducerea filialei. Cu mai mulţi ani în urmă putea intra oricine, însă acum nu mai este această posibilitate. „Sunt examene solicitante, trebuie să fii foarte bine pregătit”. Când cineva se hotărăşte să intre la stagiatură trebuie să promoveze un examen. În fiecare an de stagiatură sunt două evaluări, iar la final sunt alte examene.

Totodată, a precizat preşedintele Filialei CECCAR Harghita, „în zonă mai este şi handicapul de limbă”, deoarece ca în orice profesie toate documentele sunt în limba oficială a ţării şi fiecare ar trebui să o cunoască.

Examenele stagiarilor sunt susţinute la sediul filialei sau la Centrul de la Braşov, de care aparţine Filiala CECCAR Harghita. La nivel naţional sunt aproximativ 700 de stagiari la CECCAR.

Tot la provocări, ec. Gencsi Mihály a vorbit şi despre recentele amendamente depuse la un proiect de lege care vizează reorganizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi, care „propun modificări ce pot avea un caracter abuziv şi neconstituţional”.

Conform sursei citate, proiectul în discuţie a fost aprobat de Senat în anul 2018 şi conţinea articole în concordanţă cu necesităţile profesiei, pentru a servi mai bine interesul public, însă forul decizional este Camera Deputaţilor. După patru ani, proiectul de lege a fost „scos din sertar” şi au fost introduse amendamente care aduc atingere drepturilor de proprietate ale CECCAR, intangibilităţii expertizelor judiciare etc. Ec. Gencsi Mihály susţine că, dacă CECCAR intră sub tutela unei autorităţi aflate în subordinea Ministerului Finanţelor, atunci se aduce atingere imparţialităţii experţilor contabili judiciari. „Şi sunt multe procese pe rol la nivel naţional la care experţii noştri participă prin lucrările pe care le efectuează, cu respectarea standardelor”.

La nivelul judeţului sunt 24 de experţi judiciari. În fiecare an, CECCAR Harghita, prin membrii organizaţiei, execută între 50 şi 80 de lucrări de expertiză contabilă, care pot fi în domeniul penal sau civil şi care susţin activitatea organelor de cercetare. Aceste lucrări se realizează contracost.

Poziţia CECCAR faţă de amendamentele la proiectul de lege

Ec. Gencsi Mihály a explicat că, la nivel naţional, CECCAR a adoptat o hotărâre, care a fost publicată în Monitorul Oficial şi prin care s-a aprobat poziţia corpului profesional referitoare la amendamentele amintite. În această hotărâre se solicită menţinerea actualei forme de organizare a CECCAR, a sistemului de gestiune financiară şi a competenţelor experţilor contabili.

În hotărâre se mai solicită menţinerea actualului sistem de supraveghere directă de către Ministerul Finanţelor, considerându-se că instituirea unui nou sistem ce presupune o supraveghere suplimentară şi impunerea de sarcini financiare suplimentare membrilor CECCAR este injustă. De asemenea, se solicită nediscriminarea profesiei de expert contabil/contabil autorizat în raport cu alte profesii supravegheate direct de către Ministerul Finanţelor.

„Să se respingă numirea unui administrator al CECCAR din partea unei autorităţi aflate în subordinea Ministerului Finanţelor în locul mandatelor legal obţinute pentru structurile de conducere centrale şi locale, având în vedere neconstituţionalitatea unui astfel de demers şi compromiterea independenţei în exercitarea profesiei; asupra patrimoniului CECCAR există un drept de proprietate privată”, este un alt punct din hotărârea CECCAR.

Totodată, „să se menţină actuala competenţă a experţilor contabili în materie de expertiză contabilă judiciară care vizează expertiza contabilă cu componentă fiscală, fără a exista obligaţia expertului contabil judiciar de a deţine şi calitatea de consultant fiscal”.

***

Revenind la activitatea Filialei Harghita a CECCAR, ec. Gencsi Mihály a spus că la fiecare început de an se organizează Adunarea generală a membrilor în care se autorizează programul şi se aprobă proiectul de buget. De asemenea, în fiecare an se desfăşoară o conferinţă la nivel naţional în care se validează activitatea celor 42 de filiale ale CECCAR. La nivelul fiecărui judeţ este formată o comisie de disciplină, care analizează situaţiile în care vreun membru nu a exercitat profesia conform reglementărilor în vigoare.

La nivel naţional, CECCAR are aproximativ 35.200 de membri şi 11.300 de societăţi de expertiză contabilă şi contabilitate. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.