Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noi măsuri luate în şedinţa de ieri a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Noi măsuri luate în şedinţa de ieri a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc
Noi măsuri luate în şedinţa de ieri a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc

Noi măsuri luate în şedinţa de ieri a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc

  • Serviciu de sprijin a persoanelor vârstnice
  • De ieri au început să se închidă locurile de joacă din oraş
  • Alternativă pentru târgul lunar al producătorilor

La nivelul municipiului Miercurea Ciuc au fost luate, ieri, alte măsuri, de această dată, spunea primarul Ráduly Róbert Kálmán, „mult mai puţin restrictive decât până acum”.

Astfel, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc, care a avut loc ieri, s-a dispus lansarea unui serviciu pentru persoanele de peste 65 de ani şi care nu au un sprijin din partea rudelor sau chiar a unor vecini în efectuarea cumpărăturilor. Pentru ca vârstnicii să stea acasă şi, astfel, să se reducă posibilitatea de a intra în contact cu alte persoane, angajaţi ai primăriei îi vor ajuta în procurarea medicamentelor, dar şi a altor cumpărături. Pentru aceasta, bătrânii vor trebui să anunţe intenţia prin telefon (0735/20.94.55) sau la adresa de e-mail social@szereda până la ora 12:00, iar a doua zi o persoană va merge la domiciliul lor şi vor discuta ce trebuie să le cumpere.

De menţionat faptul că persoanele se pot înscrie în fiecare zi, până la ora 12:00, dar odată înscrisă, nu mai este nevoită să repete procedura a doua zi.

Legat de acest serviciu, primăria a avut o discuţie şi cu reprezentanţii Caritas, asociaţia spunând că deţine atât resurse financiare, cât şi umane, pentru a sprijini iniţiativa. Totuşi, s-a decis ca, în continuare, Caritas să se concentreze pe serviciul de asistare a bolnavilor la domiciliu şi municipalitatea să apeleze la sprijin doar dacă nu va reuşi să facă faţă singură.

Închiderea locurilor de joacă

O altă măsură luată, spunea edilul municipiului, în cadrul conferinţei de presă care a urmat şedinţei comitetului, este aceea de închidere a spaţiilor de joacă din oraş. „Unele sunt mai uşor, pentru că sunt împrejmuite şi punem doar lacătul, altele sunt un pic mai dificil. Dar de astăzi (ieri – n.a.) ne apucăm să închidem terenurile de joacă”, preciza Ráduly Róbert Kálmán.

Transportul local rămâne doar cu ruta spre Subpădure

Municipalitatea a anunţat că de luni se va închide şi ruta de transport local către Harghita Băi. Astfel, singura care va rămâne operaţională este cea spre unitatea militară. Pentru asta au avut loc discuţii cu reprezentanţii unităţii, aceştia urmând să facă dezinfecţia autobuzului, iar primăria va pune la dispoziţie o maşină şi un şofer.

S-a decis ca de cursă, de luni până vineri, să se ocupe un singur şofer tocmai pentru ca acesta să poată fi monitorizat şi să se evite, astfel, riscul de a contamina cadrele militare.

Puncte pentru producătorii locali

Discuţii au fost şi între reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai Consiliului Judeţean Harghita pe tema târgului lunar dedicat producătorilor locali. S-a propus ca târgul care are loc în fiecare a treia sâmbătă din lună să fie înlocuit cu un punct „fierbinte” pentru producătorii locali.

Iar edilul municipiului explica şi modalitatea cum va funcţiona acesta: „Luni, marţi, miercuri, joi, vineri să vină 3-4 dintre aceşti producători. Luni 3-4, marţi alţi 3-4, miercuri alţi 3-4 şi tot aşa până vineri. Dar lunea următoare să vină aceiaşi care au fost lunea trecută. Şi astfel asigurăm şi la populaţie oferta – vine omul, îşi cumpără legumele, fructele, îşi cumpără şi produsele lactate sau cârnaţii. Evităm şi să fie lume buluc, peste 99 de persoane, deci evităm şi aglomeraţiile nedorite. Şi le asigurăm acestor producători posibilitatea să aibă încasări”.

Aproape toţi elevii din Miercurea Ciuc sunt implicaţi în învăţământul la distanţă

Miercuri a avut o şedinţă şi cu directorii instituţiilor de învăţământ din municipiu, în cadrul căreia s-a vorbit despre posibilitatea predării prin mijloacele alternative.

„Cu mare bucurie – spunea Ráduly Róbert Kálmán – am constatat că în toate comunităţile educaţionale din oraş a existat această preocupare şi chiar le mulţumesc că dumnealor, fără vreun ordin de la Bucureşti, au considerat că trebuie să pună în practică învăţământul prin mijloacele virtuale şi acesta deja se desfăşoară aproape pentru toţi elevii. Putem să spunem că pentru toţi care sunt în clasele pregătitoare şi a IV-a, pentru foarte mulţi din clasele V-VIII şi pentru majoritatea celor care sunt în liceu”.

LIVIU CÂMPEAN

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.