Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noaptea Meseriilor, un eveniment de orientare profesională organizat online, în premieră în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » Noaptea Meseriilor, un eveniment de orientare profesională organizat online, în premieră în Harghita
Noaptea Meseriilor, un eveniment de orientare profesională organizat online, în premieră în Harghita

Noaptea Meseriilor, un eveniment de orientare profesională organizat online, în premieră în Harghita

Astăzi, 18 licee tehnologice şi o şcoală profesională din judeţ vor participa la un eveniment de orientare profesională, bazat pe experienţa evenimentului similar din Ungaria şi realizat cu ajutorul profesorilor din statul vecin

Ideea organizării acestui eveniment s-a concretizat în cadrul parteneriatului cu Inspectoratul Şcolar din Szeged, care anual reuşeşte să atragă o mulţime de elevi către şcolile profesionale, organizând Noaptea Meseriilor.

„Am fost convinşi că, dacă îl vom aplica şi noi, vom putea să atragem mai mulţi elevi în învăţământul profesional din judeţ. (…) Ne dorim în primul rând ca elevii să cunoască ce se întâmplă în clasele cu pofil tehnologic. Din moment ce nu au suficiente informaţii, merg acolo unde se duce vecinul, fratele, cineva din familie. Vrem ca familiile, copiii să ia o decizie în cunoştinţă de cauză la finalul clasei a VIII-a, după ce cunosc bine profilul, conţinutul, felul şcolii în care doresc să meargă după absolvire”, a explicat inspectorul şcolar Bartolf Hedwig.

La eveniment pot participa nu numai elevii claselor a VIII-a, ci şi alţi elevi din învăţământul gimnazial şi liceal, părinţi, cadre didactice, dar şi alte persoane interesate, cele peste 80 de programe ale evenimentului fiind publicate pe un website centralizator, care ţine loc şi de pagina principală a evenimentului.

Organizatorii ne asigură că prezentările, fiind „mai jucăuşe”, vor crea o atmosferă destinsă, expunerile concentrându-se pe profesie, pe meserie şi nu pe şcoală. Elevii vor avea prilejul să participe la multe programe distractive, interactive şi experimentale online, dat fiind actualul context pandemic.

Vor fi patru categorii de programe care se vor desfăşura în cadrul evenimentului: videoclipuri, jocuri, discuţii şi, ca element de noutate, testare profesională virtuală.

Videoclipurile,unele deja încărcate, cuprind imagini din viaţa de zi cu zi precum desfăşurarea procesului de predare, diverse activităţi sportive, modalităţi de petrecere a timpului liber în şcoală, dar vor fi şi videoclipuri despre diverse meserii, experimente, degustări, prezentări de trucuri profesionale, videoclipuri promoţionale de prezentare a şcolii, protagoniştii scurtmetrajelor fiind elevii, părinţii acestora şi dascălii lor.

Jocurile vor prezenta, la rândul lor, oferta de meserii a şcolii. Sunt jocuri distractive, care nu durează mai mult de 15 minute, iar scopul acestora este de a le oferi participanţilor experienţe de succes, multe dintre ele fiind prevăzute cu premii. În ceea ce priveşte conţinuturile jocurilor, ele sunt dintre cele mai diverse.

Discuţiile vor avea la bază scurte informări online ale directorilor unităţilor de învăţământ, videoconferinţe de diferite tipuri (conversaţie directă, comunicare bidirecţională), prezentări ale activităţilor diferitelor firme, transmisiuni live pe Facebook şi pe Youtube, dar vor fi şi forumuri de discuţii, în cadrul cărora întrebările scrise vor primi răspunsuri tot în scris.

O altă noutate adusă de ediţia online a Nopţii Meseriilor o reprezintă testările virtuale.„Participantul va pregăti acasă un tort, va aranja masa, va desfăşura o activitate de bricolaj pe baza instrucţiunilor şcolii, primite prin intermediul unui videoclip preînregistrat sau transmis live”, ne explică inspectorul şcolar Bartolf.

Desigur, toate aceste activităţi ar fi fost mult mai atractive dacă s-ar fi desfăşurat cu prezenţă fizică.

La Noaptea Meseriilor s-au înscris 18 licee tehnologice din judeţ şi Şcoala Profesională Specială „Szent Anna”. Între participanţii la Noaptea Meseriilor se află şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Topliţa, precum şi Liceul Tehnologic Corbu.

Evenimentul organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de liceele tehnologice din judeţ se va desfăşura vineri, 16 aprilie, între orele 18:00 şi 21:00, iar scopul declarat al acestuia este de a-i atrage pe elevi către filiera tehnologică.

„Ştim cu toţii, foarte mulţi elevi doresc să meargă la liceele teoretice. Problema nu este că vor să meargă acolo, ci problema este că nu cunosc ce înseamnă o meserie, nu cunosc ceea ce le oferă liceele tehnologice. Ori, pentru a aduce o decizie corectă, îi rugăm atât pe elevi, cât şi pe părinţii lor să cunoască ceea ce fac liceele tehnologice, şcolile profesionale, iar după aceea să decidă unde doresc să se înscrie şi unde doresc să meargă după clasa a VIII-a. De aceea, acest eveniment este îndreptat în primul rând să-i atragă pe elevii din clasele a VIII-a, dar şi pe elevii mai mici, de clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a, şi să-i familiarizeze cu ceea ce se face în  liceele tehnologice”, a conchis inspectorul şcolar Bartolf Hedwig.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.