Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nici o surpriză la alegerile europarlamentare din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Politic » Nici o surpriză la alegerile europarlamentare din Harghita
Nici o surpriză la alegerile europarlamentare din Harghita

Nici o surpriză la alegerile europarlamentare din Harghita

 UDMR a obţinut cel mai mare număr de voturi 

Pe locul doi s-a clasat Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC

Mircea Duşa le-a mulţumit românilor pentru numărul mare de voturi dat PSD, iar liderul Stelu Platon consideră că rezultatul obţinut de liberali este mulţumitor

 

Rezultatele scrutinului europarlamentar nu au adus surprize în Harghita, unde, în mod tradiţional, electoratul votează etnic şi unde, la fel ca în 2009, UDMR a câştigat detaşat această cursă.

Centralizarea datelor finale de la cele 290 de secţii de votare din judeţ arată că, din numărul total de voturi valabil exprimate, de 92.534, UDMR a fost ales de 80.275 de persoane, ceea ce înseamnă un procent de 87,21 la sută. Rezultatul este mai slab cu aproximativ două procente decât în urmă cu cinci ani, când UDMR reuşea să câştige 89,4 la sută din sufragiile alegătorilor.

În ceea ce priveşte partidele româneşti, cele mai multe voturi le-a obţinut Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC, care a fost preferată de 3.553 de harghiteni, procentul fiind de 3,83 la sută din voturi. Urmează PDL, care a obţinut 1.385 voturi (1,49 la sută), PNL, care a fost votat de 1.260 de persoane (1,36 la sută), şi PMP, care a primit 1.036 de voturi (1,11 la sută). Sub o mie de voturi au primit PRM, preferat de 874 de persoane, Mircea Diaconu, care a primit 829 voturi, PP-DD, cu 618 voturi şi Forţa Civică, cu 401 voturi.

Restul formaţiunilor politice şi candidaţilor independenţi prezenţi pe liste au obţinut un număr şi mai mic de voturi.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Biroul Electoral Judeţean, în judeţul nostru s-au înregistrat 92.534 voturi valabil exprimate, în vreme ce numărul voturilor nule a fost de 2.379. Numărul alegătorilor înscrişi pe liste a fost de 270.191, iar numărul celor prezenţi la urne a fost de 94.916.

Biroul Electoral Central a anunţat duminică seara, la închiderea secţiilor de votare, că prezenţa la vot a fost în Harghita de 35,69 la sută.

Dacă facem o comparaţie cu rezultatele înregistrate la euroalegeri în urmă cu cinci ani, în Harghita, putem observa că UDMR a obţinut un scor uşor redus, de la 89,4 la sută, la 87,21 la sută, în vreme ce principalele partide româneşti se situează aproximativ la acelaşi nivel. Şi prezenţa la vot a fost mai bună acum cinci ani, Harghita situându-se atunci pe locul trei pe ţară, cu aproape 41 la sută.

La fel ca şi cu alte prilejuri, în judeţ nu s-au înregistrat nici un fel de probleme în timpul desfăşurării scrutinului, la Biroul Electoral Judeţean nefiind înregistrate sesizări referitoare la eventuale nereguli.

 

Mircea Duşa a mulţumit românilor din Harghita pentru că au votat în număr mare cu social-democraţii

Preşedintele PSD Harghita, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a ţinut să mulţumească ieri românilor din judeţ care au ales să voteze în număr mare cu PSD, partid care a obţinut cel mai mare număr de voturi dintre partidele româneşti la alegerile europarlamentare.

„În primul rând, vreau să mulţumesc electoratului românesc din judeţul Harghita care a venit la vot şi care are o cultură electorală deosebită, având în vedere că din 2004 încoace românii nu mai dispersează voturile pe mai multe partide pentru că au înţeles că această dispersare duce la un rezultat negativ în ceea ce priveşte reprezentarea lor în instituţiile statului, în Parlament sau în alte instituţii. Şi de această dată, aşa cum s-a întâmplat din ’96 încoace, de când sunt preşedintele organizaţiei judeţene, PSD a obţinut cel mai mare număr de voturi dintre partidele româneşti şi chiar un procent considerabil, probabil că un procent peste cel la nivel de ţară, având în vedere că toate partidele care-i reprezintă pe români nu au reuşit să însumeze atâtea voturi câte a însumat PSD-ul în judeţul Harghita”, a spus Mircea Duşa, într-o declaraţie de presă.

Liderul social-democraţilor harghiteni a ţinut să puncteze că dacă se elimină din discuţie voturile primite de UDMR, PSD a fost preferat de 45 la sută dintre românii prezenţi la vot.

 

Stelu Platon: Este un rezultat bun, mulţumitor; Crin Antonescu nu ar trebui să-şi dea demisia

Liderul liberalilor harghiteni, Stelu Planton, consideră că rezultatul obţinut de PNL este unul bun, mulţumitor şi este explicabil în contextul politic actual. Stelu Platon a vorbit de mai multe „manevre parşive” făcute de PSD, cum ar fi folosirea acronimului USD, apropiat de USL, pentru inducerea în eroare a alegătorilor, transformarea lui Mircea Diaconu, fost liberal, într-un erou de către PSD şi Antena 3, acesta fiind preferat de unii dintre alegătorii care ar fi votat cu PNL, sau faptul că PSD a oferit unor lideri liberali „fugari” anumite funcţii de partid. Stelu Platon crede că preşedintele Crin Antonescu nu ar trebui să-şi dea demisia, întrucât nu este normal ca un lider să fie schimbat cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale şi a ţinut să puncteze că dreapta ar trebui să se unifice pentru ca să câştige alegerile din toamnă. (Lia M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.