Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nici în acest an nu se va semna contractul de finanţare pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Nici în acest an nu se va semna contractul de finanţare pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în Harghita
Nici în acest an nu se va semna contractul de finanţare pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în Harghita

Nici în acest an nu se va semna contractul de finanţare pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în Harghita

  • Este vorba despre o investiţie de aproximativ 200 milioane de euro, una dintre cele mai mari din judeţ, iniţiată cu mai bine de cinci ani în urmă, a cărui contract se estima a fi încheiat la finele lui 2021

În luna septembrie, într-un răspuns la o solicitare a publicaţiei noastre, reprezentanţii SC Harvíz SA îşi exprimau speranţa şi estimau că până la sfârşitul acestui an va fi semnat contractul cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru finanţarea proiectului ce prevede extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în Harghita. Acest proiect, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, a fost iniţiat în urmă cu cinci ani, însă, precizau reprezentanţii Harvíz, procedurile greoaie şi contestarea licitaţiilor au fost principalele probleme care au dus la întârzierea semnării contractului de finanţare. În noul proiect regional de dezvoltare a reţelelor de apă şi apă uzată din Harghita sunt prevăzute investiţii în 20 de unităţi administrativ-teritoriale.

În luna august, într-un memorandum al MIPE, se estima de asemenea că semnarea contractului de finanţare cu AM POIM (Autoritatea de Management pentru  Programul Operaţional Infrastructura Mare) pentru acest proiect se va realiza până la finele acestui an, „în măsura în care: vor fi emise toate avizele şi acordurile necesare autorizării lucrărilor de investiţii ce fac obiectul proiectului, conform legislaţiei în vigoare; va fi finalizată procedura de evaluare a impactului asupra mediului, cu integrarea obiectivelor specifice de conservare pentru siturile Natura 2000, după caz”.

În aceste condiţii, am dorit să aflăm care e stadiul acestui proiect în momentul de faţă, când ne apropiem de finalul anului.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Harvíz SA, contractul de „Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Harghita în perioada 2014-2020” (semnat în 2018) se află în derulare. Studiul de fezabilitate, care trebuie realizat de societatea comercială care a câştigat contractul de asistenţă tehnică, ar urma să fie transmis în această lună spre evaluare la AM POIM. (În septembrie, în răspunsul amintit se preciza că studiul de fezabilitate era la al treilea correction protocol (listă de observaţii), prin care experţii Ministerului Fondurilor Europene mai cer modificări şi completări.) De asemenea, prin proiectul de asistenţă tehnică se înaintează „diferitele livrabile ca proiectele tehnice, documentaţiile de atribuire a contractelor de lucrări ce vor fi lansate în sistemul de achiziţii publice în cursul anului 2022”.

În legătură cu obţinerea acordului de mediu, reprezentanţii Harvíz SA au precizat că procedura este în curs de derulare, „au fost depuse completările la Raportul privind Impactul asupra Mediului (RIM) şi Studiu de Evaluare Adecvată (EA)”. Potrivit sursei citate, această procedură a fost întârziată din lipsa avizului Administraţiei Naţionale a Apelor Române şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Tot în această lună ar urma să aibă loc şi şedinţa pentru luarea deciziei de emitere a acordului de mediu.

Acordul de mediu este important deoarece după emiterea acestuia se va putea „începe publicarea procedurilor pentru contractele de lucrări cu clauză suspensivă, pentru cazul în care din procesul de evaluare la nivelul Comisiei Europene va rezulta că anumite investiţii nu se justifică. Harvíz îşi asumă că va suporta din bugetul propriu cheltuielile aferente investiţiilor devenite neeligibile”, precizau în septembrie reprezentanţii Harvíz.

După cum se poate observa, lucrurile se mişcă foarte greu, în ciuda speranţelor şi estimărilor beneficiarilor exprimate în urmă cu 3 luni, iar birocraţia întârzie şi mai mult derularea unuia dintre cele mai mari şi importante proiecte pentru judeţul Harghita.

xxx

În judeţul Harghita, prin intermediul proiectului, sunt vizate următoarele investiţii în infrastructură: 355.000 m extindere şi reabilitare-înlocuire reţea de apă; 268.000 m extindere şi reabilitare-înlocuire reţea de canalizare menajeră; reabilitări la două surse de apă, două staţii de tratare apă şi la trei staţii de epurare (SEAU); construirea unei noi staţii de epurare şi a două staţii noi de tratare a apei potabile (STAP); sunt proiectate 11.000 de branşamente apă potabilă şi 11.300 racorduri de canalizare menajeră.

Beneficiarii acestor investiţii vor fi Consiliul Judeţean Harghita şi unităţile administrativ-teritoriale: Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Vlăhiţa, Ciceu, Ciucsângeorgiu, Leliceni, Sânmartin, Mihăileni, Sânsimion, Tomeşti, Plăieşii de Jos, Sândominic, Sâncrăieni, Frumoasa, Brădeşti, Satu Mare, Dealu, Praid, Zetea. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.