Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Muzica Veche se întoarce, pentru încă o experienţă culturală de excepţie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Muzica Veche se întoarce, pentru încă o experienţă culturală de excepţie
Muzica Veche se întoarce, pentru încă o experienţă culturală de excepţie

Muzica Veche se întoarce, pentru încă o experienţă culturală de excepţie

Ediţia din acest an a Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc se va desfăşura în perioada 10-18 iulie şi aduce pe scenele evenimentului artişti din România, Ungaria, Serbia, Cehia, Turcia şi Franţa

Tema principală a Festivalului de Muzică Veche – ediţia 2021 – este „Călătoria” în timp şi spaţiu, „exact ce nu am avut voie să facem timp de un an şi jumătate, iar acum vine ca o răsplată”, explică directorul artistic al manifestării, dr. Filip Csaba Ignác .

„Este o bucurie pentru mine că pot să particip şi la această ediţie a Festivalului, unde vin invitaţi din şase ţări: România, Ungaria, Serbia, Cehia, Turcia şi Franţa”, a declarat, joi, directorul artistic în cadrul unei conferinţe de presă.

Concertul de deschidere al ediţiei din acest an a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc va avea loc sâmbătă, 10 iulie, cu începere de la ora 18:30, susţinut de ANSAMBLUL RENAISSANCE din Serbia – primul ansamblu de muzică timpurie din această ţară şi al doilea în sud-estul Europei, fondat în 1968, bucurându-se în prezent de cea mai lungă activitate concertistică. Ansamblul Renaissance îşi va încânta auditoriul cu piese aparţinând muzicii italiene, grupate sub genericul „Sub cerul baroc al Italiei”, incluzând o gamă largă de piese ale maeştrilor medievali, renascentişti şi baroci, precum şi muzica tradiţională a popoarelor balcanice.

Duminică, 11 iulie, de la ora 11:00, la Biserica Millenium, Formaţia KÁJONI CONSORT din Baraolt, judeţul Covasna, va susţine un concert de „Imnuri bisericeşti specifice festivităţilor în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea”.

De la ora 18:00, pe scena festivalului va urca MIQUĖU MONTANARO din Franţa, interpret şi compozitor de muzică populară occitană din sudul Franţei, membru al mai multor ansambluri de muzică veche, şi MUSICA HISTORICA din Ungaria, prezentând „Dulceaţa de primăvară – Muzica trubadurilor şi a contemporanilor lor din Mediterana (secolele XII-XIV)”.

Concertul de la ora 20:00, care va încheia cea de-a doua zi a festivalului, ni-l va aduce în prim-plan pe muzicianul turc ERDAL ŞALİKOĞLU, un promotor activ şi conştient al interpretării muzicii vechi, construind o punte muzicală între Europa şi Turcia.

Luni, 12 iulie, la Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc, de la ora 19:00,interpretul JIŘÍ HAVRLANT din Republica Cehă vă va purta într-o „Călătorie pe vechiul continent”, prezentând diferite stiluri de muzică pentru clavecin, cu accent nu doar pe variaţiile regionale, ci şi pe schimbările acestora în timp. Alături de operele compozitorilor clasici bine-cunoscuţi ai muzicii renascentiste târzii şi baroce timpurii (Jan Pieterszoon Sweelinck, John Bull sau Michelangelo Rossi) şi ale compozitorilor barocului târziu (Johann Sebastian Bach şi Jean-Philippe Rameau), în program au fost incluse şi o piesă de Florian Urban, compozitorul ceh recent redescoperit al epocii preclasice şi două piese scrise pentru clavecin în secolul XX, când sonoritatea specială a acestui instrument a fost redescoperită, devenind sursă de inspiraţie pentru mulţi compozitori.

Marţi, 13 iulie, de la ora 15:00, la Cinematograful din municipiul reşedinţă al judeţului Harghita se va desfăşuraConferinţă ştiinţifică internaţională intitulată „Music Bridge”, „puntea care leagă naţiunile şi diferitele zone geografice din punct de vedere muzical”, a precizat directorul artistic al festivalului, Filip Ignác.

De la ora 19:00 sunteţi invitaţi la Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Márton Áron”, unde Ansamblul FONTE DI GIOIA, înfiinţat în anul 2009 de patru absolvenţi ai Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, va prezenta „La Follia e la Gioia”, o călătorie muzicală prin Italia şi Franţa secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea. Punctul de plecare este simplitatea şi naturaleţea Foliei Barocului italian timpuriu, din creaţia compozitorului Andrea Falconieri, iar extravaganţa şi rafinamentul muzicii franceze vor putea fi ascultate în piesele pentru clavecin solo.

Miercuri, 14 iulie, la sala de spectacole a Cinematografului, de la ora 19:00, formaţia „XVIII-21 Le Baroque Nomade” va prezenta călătoria muzicală „Embarquement pour Cythère (Îmbarcarea pentru Cythère), inspirată din picturile lui Antoine Watteau (1684–1721).

Următoarele evenimente ale Festivalului de Muzică Veche le vom prezenta într-o ediţie viitoare a ziarului nostru, care vin cu o surpriză: prezenţa la această manifestare culturală a Corului Naţional de Cameră MADRIGAL.

Vă mai spunem că preţul biletelor de intrare la concerte este cuprins între 15 şi 25 de lei, iar al unui abonament pentru toate concertele se ridică la 120 de lei. Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate online, în avans, la: https://magtar.ro/veddahelyit/, dar şi de la locul concertului, cu o oră înainte de spectacole.

„Vrem să fim mai aproape de publicul nostru. După festival vom anunţa acordarea a două burse muzicale, destinate tinerilor care doresc să-şi continue activitatea pe tărâmul muzicii vechi, pe care le vom finanţa din veniturile obţinute din vânzarea biletelor la concrete. Una dintre burse va fi acordată unui elev de liceu, iar cealaltă unui tânăr student aflat la începutul carierei”, a declarat, la finalul conferinţei de presă, Angela Ferencz, directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita.

Prezentă la conferinţa de presă, Sógor Enikő, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a declarat: „Aş compara acest festival, vechi de peste 40 de ani, cu un şir de perle în continuă formare. Eu sper că, asemenea celor anterioare, ediţia care se organizează anul acesta, începând din 10 iulie, va constitui o nouă perlă, care se adaugă şiragului. Gândindu-mă la perle, vreau să evidenţiez că acest festival este perfect, ca o perlă de la care nu ar trebui să luăm nimic şi nici să adăugăm nimic. Şi totuşi el este capabil să intre în dialog cu actualitatea. Sunt mândră că sunt parte în organizarea acestui eveniment”. (Daniela M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.