Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mulţumită unor tineri care şi-au îndeplinit un vis, zeci de elevi din Miercurea-Ciuc vor participa într-un cadru bine organizat la lecţii de astronomie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Mulţumită unor tineri care şi-au îndeplinit un vis, zeci de elevi din Miercurea-Ciuc vor participa într-un cadru bine organizat la lecţii de astronomie
Mulţumită unor tineri care şi-au îndeplinit un vis, zeci de elevi din Miercurea-Ciuc vor participa într-un cadru bine organizat la lecţii de astronomie

Mulţumită unor tineri care şi-au îndeplinit un vis, zeci de elevi din Miercurea-Ciuc vor participa într-un cadru bine organizat la lecţii de astronomie

Anul trecut, prin primăvară, vă spuneam cum un pasionat de astronomie a reuşit, prin forţe proprii, să pună bazele unui cerc de astronomie, care se desfăşura într-o încăpere din incinta gării din Miercurea-Ciuc. Apoi, după jumătate de an, Sorin Micloş lansa un apel pentru a pune bazele unei asociaţii de astronomie – Ucenicul Astronom – prima de acest gen în judeţ. Şi a reuşit să-şi îndeplinească şi acest obiectiv în numai două luni. Însă, ceea ce, poate, este mai important e faptul că din această săptămână „Ucenicul Astronom” are un laborator numai al lui, unde se pot ţine lecţii de astronomie.

Este vorba de o încăpere din incinta Colegiului Naţional „Octavian Goga”, pusă la dispoziţia asociaţiei de către conducerea liceului şi care a fost amenajată de membrii Ucenicului Astronom în numai 4 zile, inaugurarea noului laborator de astronomie având loc miercuri.

Asociaţia Ucenicul Astronom…

…are în componenţă 4 membri. Sorin Micloş este preşedintele asociaţiei, vicepreşedinte este Sorin Botă, Sergiu Sîngeorzan este secretar, iar Főcze Zsolt Antal are funcţia de cenzor. Cei patru au semnat actul constitutiv al organizaţiei pe 15 decembrie, astfel că inaugurarea laboratorului vine la exact două luni de la întemeierea legală a asociaţiei.

Pasiunea pentru astronomie i-a unit pe cei patru, conlucrând pentru a lua fiinţă prima asociaţie de astronomie din judeţ.

Sergiu Sîngerozan spunea, cu ocazia inaugurării sălii, că, atunci când a aflat de pasiunea lui Sorin, şi-a adus aminte de anii de rezidenţiat din Cluj, când, fiind pasionat de jocurile de masă (board game), avea o oarecare jenă de a-şi mărturisi hobby-ul.

„Văzându-l pe el (n.a. – pe Sorin Micloş) – continua Sergiu – am zis că trebuie să o facem serios, să nu fie doar o persoană pasionată de un hobby, care merge prin şcoli şi face toate lucrurile nelegate. Şi atunci am zis că ar fi frumos dacă am putea să facem o asociaţie, să-i dăm o formă juridică”.

La fel ca Sorin Micloş, şi Sorin Botă are pasiunea pentru astronomie încă de când era mic, chiar împărtăşind acest hobby împreună. „Noi ne ştim de când eram mici şi îmi amintesc cum visam amândoi la binoclu, nu la un telescop – spunea Sorin Botă. Ca şi el, desenam şi eu stelele pe geam şi îmi amintesc exact momentul în care am reuşit şi eu să-mi cumpăr un telescop şi ne sunam amândoi ca doi copii în magazinul de bomboane, spunându-ne ai văzut? Te-ai uitat? Ce fain!.

Exact sentimentul acesta aş vrea să-l aibă orice copil care o să vină în acest sediu şi pe care o să-l scoatem pe terenul de fotbal (să facem observaţii astronomice – n.a.). Când o să se uite prin telescop, o să vadă cât de mic e el de fapt şi ce mare e lumea aceasta, poate o să-i deschidem puţin câmpul de vedere asupra vieţii, să nu mai fim atât de habotnici şi orientaţi spre tehnologie, ci să ne dăm seama că de fapt din lucrurile mărunte se fac lucrurile cu adevărat importante”.

Al patrulea membru al asociaţiei, Főcze Zsolt, spunea că încă din timpul liceului mergea la Széceny, unde se uita la cer şi îşi nota pe carton diferite constelaţii. Acum, după mai mulţi ani de la terminarea liceului, recunoaşte că se bucură că s-au regăsit toţi şi că a putut să se reînnoiască pasiunea pentru astronomie şi speră să facă o treabă profesionistă.

Sorin Micloş spunea: „Scopul nostru primordial este să facem educaţia prin astronomie, nu numai copiilor, ci întregii comunităţi în care ne aflăm. Să facem o educaţie interactivă, fiind de datoria noastră, a celor care ne uităm la stele, să-i învăţăm şi pe alţii să se uite în sus. Este foarte important să ştim pe ce planetă stăm, care este viitorul nostru, să avem grijă de planeta asta, pentru că nu avem unde să ne ducem altundeva”.

Iar pentru ca această educaţie să devină şi faptică, se începe cu un curs, format din 12 module, prin intermediul căruia copiii (din clasa I şi până la liceu) vor fi iniţiaţi în arta astronomiei. O parte dintre copii, 60 la număr, au fost selectaţi de către Centrul Cultural „Miron Cristea”, în cadrul unui parteneriat realizat cu Instituţia Prefectului de identificare a 16 ateliere vocaţionale. Aceştia vor fi împărţiţi în două grupe, urmând ca orele să aibă loc miercurea după-masă.

De asemenea, se va mai organiza o grupă cu cei care, din motive diferite, nu au fost incluşi pe lista propusă de centrul cultural şi doresc să participe la acest curs de astronomie. În această idee, membrii asociaţiei pot fi contactaţi prin intermediul Facebook-ului, pe pagina Ucenicului Astronom fiind trecute şi numerele de telefon.

Amenajarea unui laborator de astronomie…

…a devenit posibilă datorită conducerii Colegiului Naţional „Octavian Goga”, care a pus la dispoziţia asociaţiei o sală din clădirea internatului.

„Mulţumim conducerii CNOG, în special d-nei director Dumbravă, pentru că au văruit şi igienizat încăperea – spunea Sorin Micloş – iar vineri dimineaţă, când am venit, nu a rămas decât să punem obiectele de mobilier, planetele, planşetele, să reamenajăm încăperea. Ne-a luat vineri, sâmbătă toată ziua, luni şi marţi la ora 23:00 am terminat. Deci în 4 zile am amenajat încăperea”.

De asemenea, amenajarea şi dotarea sălii s-a făcut şi cu ajutorul unor sponsori sau donatori: Top Auto a contribuit cu o sumă importantă de bani, iar Dan George Uza (Cluj-Napoca), Marcel Jinca (Tg. Jiu), Dimitrie Olenici (Suceava) şi Bogdan Mursa (Cluj-Napoca) au contribuit cu materiale educative.

În prezent, în cadrul laboratorului de astronomie se află: un telescop astronomic Newton 150/750, o lunetă terestră, un telurion, un sistem solar, un proiector, un video-proiector, planşete, machete, hărţi stelare, cărţi.

Colaborarea cu CNOG…

…a apărut după ce în toamna anului trecut, Sorin a participat la orele de dirigenţie, ducând cu el şi o parte din dotările aflate, în acea perioadă, în cercul amenajat în clădirea gării. Copiii au fost foarte fascinaţi şi, atunci când din partea Episcopiei şi a Instituţiei Prefectului s-a propus o colaborare, conducerea Colegiului Naţional „Octavian Goga” s-a gândit ca acest cerc să funcţioneze chiar în cadrul şcolii.

„Pentru că – spunea directoarea CNOG, Magdalena Dumbravă – sunt convinsă că vor participa foarte mulţi elevi şi vor avea ceva util de învăţat, se vor familiariza cu astronomia”.

Cât de mult înseamnă pentru liceu ca într-o clădire să funcţioneze un asemenea cerc? „Enorm. O să fie un lucru benefic pentru toţi copiii, pentru şcoală, şi latura asta trebuie dezvoltată din ce în ce mai mult”, spunea Magdalena Dumbravă.

∗∗∗

La inaugurarea laboratorului de astronomie a participat, din partea Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, şi Bogdan Ţifrea, şef serviciu. Acesta spunea că acest curs de astronomie face parte dintre cele 16 ateliere vocaţionale care funcţionează sub cupola Centrului Cultural „Miron Cristea”, în cadrul cărora copiii din Miercurea-Ciuc vor participa la diferite activităţi.

Bogdan Ţifrea, la fel ca şi directoarea colegiului, i-a asigurat pe membrii Asociaţiei Ucenicul Astronom de toată deschiderea şi sprijinul.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.