Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Moţiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » Moţiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi
Moţiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi

Moţiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit ieri în şedinţă comună pentru dezbateri şi vot asupra moţiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Viorica Dăncilă.

Un număr de 298 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa la şedinţa de plen, după cum a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cel care a condus şedinţa Parlamentului şi care, înaintea votului, adresându-se social-democraţilor care intenţionau să voteze moţiunea, a spus: „Dacă v-aţi făcut pantofii să mergeţi miniştri, vă păcăliţi!”

În plen erau prezenţi premierul Viorica Dăncilă, alături de membri ai Cabinetului său. Moţiunea, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, semnată de 237 de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi doi de la PSD, a fost prezentată în plen de deputatul USR Cristian Seidler. În final, acesta a spus că „soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră”.

Premierul Viorica Dăncilă a avut un discurs extrem de acid ca răspuns la citirea moţiunii, nominalizând şi caracterizându-şi pe rând adversarii: Iohannis („cel mai iresponsabil preşedinte, care a uitat de români şi de ţara lor”), Ludovic Orban („să le spună IT-ştilor cum e cu impozitarea veniturilor”), Tăriceanu (a fugit „de la guvernare într-o bătaie de joc la adresa românilor”), Ponta („maestrul minciunilor”), Andrei Caramitru („să le spună pensionarilor că mărirea pensiei aruncă ţara în faliment”), conchizând: „Sunt parlamentari care se vor întoarce după această zi în comunităţile lor şi vor trebui să dea socoteală. Vor trebui să explice că au lăsat alianţa tăierilor să decidă destinul românilor. Vă mai spun un lucru: să nu subestimaţi PSD”.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a afirmat că „moţiunea aduce a cântec de jale de pe la 1800”, reamintind până la saturaţie tăierea salariilor pe perioada crizei, neomarxismul USR şi „securismul” întregii opoziţii, provocând indignarea acesteia.

La fel de categoric a fost şi discursul Ralucăi Turcan (PNL): „Cred cu tărie că e pentru ultima dată când un premier nelegitim îşi ameninţă colegii cu dosare penale ca pe vremea lui Liviu Dragnea”, în timp ce „mii de recidivişti eliberaţi de Dăncilă, Dragnea şi Iordache seamănă teroare în România”.

Victor Ponta a susţinut de la tribuna parlamentului că, de fapt, „vorbim despre un guvern care nu mai există”, care oricum trebuie să plece mâine (vineri – n.n.), când se împlinesc 45 de zile de la schimbarea compoziţiei coaliţiei, aşa că mai bine să plece azi (joi – n.n.). „Cred că astăzi trebuie să îngropăm un mort care stă la Palatul Victoria şi care altfel o să ne îngroape pe toţi”, a conchis vorbitorul.

Adresându-i-se premierului, Dan Barna (USR) a afirmat: „Conduceţi mai departe unul din cele mai incompetente guverne din ultimii 30 de ani de după revoluţie” şi „aţi aruncat la gunoi 50 de ani de diplomaţie românească în Orientul Mijlociu” – şi nu se ştie ce va rămâne în urma realităţii că „jumătate din elevii de liceu vor să părăsească ţara”.

Kelemen Hunor a afirmat că „această guvernare s-a epuizat”, deşi timp de doi ani şi jumătate UDMR a încercat să umple bateria uzată a guvernării, în vreme ce fostul aliat C.P. Tăriceanu a fost foarte insidios: „dacă m-aş fi apucat eu să dau din casă, cum se spune (…), aveam argumente mult mai puternice decât cei de la PNL ori USR”.

Toţi vorbitorii din partea iniţiatorilor moţiunii de cenzură au solicitat votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului.

În timpul desfăşurării votului secret cu bile deputaţii şi senatorii PSD au rămas cu toţii în bănci, cu excepţia lui Gabriel Petrea, Marius Bota, Mihăiţă Găină, care au votat în aplauzele opoziţiei şi huiduielile celor de la PSD. Deputatul liberal Corneliu Olar, absent vreme îndelungată din Parlament din cauza unei afecţiuni grave, a venit joi la şedinţa de plen special pentru votul la moţiunea de cenzură. Acelaşi gest l-a făcut şi Vasile Lungu (PMP), care şi-a amânat o operaţie la Cluj).

După numărătoare, cu 238 de voturi pentru, se constată că Moţiunea a întrunit majoritatea cerută de Constituţie pentru adoptare, astfel că Parlamentul retrage încrederea acordată Guvernului.

Guvernul Dăncilă rămâne, potrivit legii, să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să iniţieze proiecte de lege. (M. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.