Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Monumentele de la Secu-Topliţa şi Odorheiu Secuiesc vor fi incluse pe Lista Monumentelor Istorice din România | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Monumentele de la Secu-Topliţa şi Odorheiu Secuiesc vor fi incluse pe Lista Monumentelor Istorice din România
Monumentele de la Secu-Topliţa şi Odorheiu Secuiesc vor fi incluse pe Lista Monumentelor Istorice din România

Monumentele de la Secu-Topliţa şi Odorheiu Secuiesc vor fi incluse pe Lista Monumentelor Istorice din România

Directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos László, a anunţat că Institutul Naţional al Patrimoniului, aflat în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, derulează un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, prin care se vor clasa monumentele istorice ridicate în amintirea martirilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Potrivit acestuia, pe raza judeţului Harghita sunt două monumente pentru care s-a declanşat procedura de clasare: Monumentul-mausoleu de la Secu-Topliţa şi Monumentul ridicat în memoria soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial la Odorheiu Secuiesc, pe Dealul Cuvar.

Prin clasare, celor două monumente de for public din Harghita li se va conferi regim de monumente istorice şi vor fi înscrise în Lista Monumentelor Istorice din România.

„Ei finanţează toate documentaţiile şi au cerut sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita pentru a întocmi documentaţiile necesare şi datele despre aceste monumente. Am luat legătura cu Centrul Cultural Topliţa, pentru fotografii vechi şi documentaţie; de la Odorheiu Secuiesc avem mai puţine informaţii, dar e suficient pentru clasarea acestor monumente”, a precizat Bakos László.

Procedura este destul de alambicată. Potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, dosarul de clasare este întocmit de serviciile deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, de regulă, prin experţi autorizaţi, şi se înaintează compartimentului de specialitate din minister, care îl analizează şi îl prezintă Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice spre analiză şi propuneri. Secretarul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice elaborează proiectul de ordin de clasare, pe care îl înaintează ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale spre aprobare.

„Acum aşteptăm informarea de la Institutul Naţional al Patrimoniului (…) vor fi informate şi cele două primării, de la Topliţa şi Odorheiu Secuiesc şi din acel moment deja este ca şi monument istoric, deci intră sub Legea 422, conform căreia orice intervenţie pe sau în zona lor de protecţie se avizează. Acum sunt monumente de for public şi vor fi clasate ca monumente istorice. Diferenţa între cele două este că efectuarea de lucrări la monumentele de for public nu necesită avizare, iar la monumentele istorice avizarea este necesară”, a menţionat directorul Bakos László.

Monumentul Eroilor de la Secu

Monumentul-mausoleu al Eroilor de la Secu a fost construit în 1925, din iniţiativa primului Patriarh al României, Elie Miron Cristea, în memoria celor 771 de ostaşi care au căzut în luptele din august-septembrie 1916, pentru eliberarea Ardealului. Abia în 1939 a căpătat forma actuală. Construcţia arhitectonică menită să perpetueze memoria martirilor şi a acelor vremi a suferit deteriorări grave în timpul Dictatului, în perioada 1940-1944.

O primă refacere a monumentului de la Secu a avut loc în anul 1967, prin grija statului popular – raionul Topliţa, cu prilejul comemorării împlinirii a 50 de ani de la bătăliile de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz. Ultima reparaţie capitală a fost realizată în 2010, când, între altele, a fost curăţată tabla de bronz datând de pe vremea Patriarhului Elie Miron Cristea şi amplasată stema regală, prin grija Primăriei Topliţa şi a primarului Stelu Platon.

„Mausoleul de la Secu este unul dintre monumentele importante din ţară, şi ca dimensiune, şi ca vechime, şi la fel de important este că va fi trecut în rândul monumentelor istorice. Trebuia făcut mai demult acest demers, dar este bine că s-au gândit la acest lucru şi acum, în Anul Centenarului. Şi, poate, până la sfârşitul anului va fi trecut în categoria monumentelor istorice. 771 de soldaţi nu numai români, fiindcă în luptele grele care s-au dus pe Valea Secului au murit şi dintr-o parte, şi din cealaltă, deci noi îi comemorăm acolo pe toţi cei care au murit; ei nu au avut nici o vină, că au luptat de partea germană sau austriacă sau română. Până la urmă, toţi sunt eroi”, a declarat Costel-Cristian Lazăr, managerul Centrului Cultural Topliţa.

În fiecare an, la Monumentul Eroilor de la Secu-Topliţa are loc sărbătoarea Ispasului – Înălţarea Eroilor, unde se fac ceremonii militare, se depun coroane şi se organizează spectacole. Acolo au fost, în decursul anilor, Ion Iliescu, preşedintele în exerciţiu al României, la acea vreme, miniştri, politicieni şi alte personalităţi, între care s-a remarcat poetul Adrian Păunescu. Aflat în 2004 la ceremoniile organizate la Monumentul Eroilor de la Secu-Topliţa, marele poet a scris, chiar în faţa mausoleului, poemul „Dumnezeu la Topliţa Română”, dedicat eroilor martiri, poezie nepublicată, al cărei manuscris se află în cartea de onoare a Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie” din Topliţa.

Monumentul Eroilor de la Odorheiu Secuiesc

Mausoleul de la Odorheiu Secuiesc, închinat memoriei eroilor Primului Război Mondial se ridică pe Dealul Cuvar, în imediata vecinătate a Cimitirului ostaşilor români din Primul şi al Doilea Război Mondial şi este accesibil dinspre Liceul „Marin Preda” şi Casa „Sfântul Iosif” din localitate.

„Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial a fost reabilitat în urmă cu câţiva ani, dar nu prea stă bine construcţia, deja se infiltrează apa şi începe să cadă tencuiala. Acolo mergem şi la Ziua Eroilor, şi la Ziua Armatei, ultima oară acum şase zile, că alt monument nu avem în oraş. Am organizat ceremonialul militar şi religios, la care au participat elevi şi profesori de la Liceul Marin Preda, de la Casa Sfântul Iosif, şefi ai instituţiilor militare şi ale Ministerului Afacerilor Interne, foste cadre militare”, a povestit părintele Adrian Lazăr, preot militar la Garnizoana Odorheiu Secuiesc.

În imediata apropiere se află cimitirul care cuprinde un mausoleu cu 38 de cripte individuale şi o criptă comună. Potrivit Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, mausoleul a fost construit în anul 1929, în cimitirul militarilor români şi este dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. A fost realizat de Comitetul Judeţean Odorhei cu ajutorul populaţiei şi cu concursul Comitetului Central al Societăţii „Cultul Eroilor”, cu sprijinul Garnizoanei şi al Protoieriei Odorhei. În criptele individuale ale mausoleului sunt depuşi 33 de eroi (16 identificaţi şi 17 neidentificaţi), iar în cripta comună au fost înhumaţi 284 de eroi, deci un total de 317 eroi „de diferite naţionalităţi şi confesiuni”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.