Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Moment important la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”: Bustul patronului spiritual a fost dezvelit cu ocazia marcării a 20 de ani de la reînfiinţarea ASTRA Covasna-Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Moment important la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”: Bustul patronului spiritual a fost dezvelit cu ocazia marcării a 20 de ani de la reînfiinţarea ASTRA Covasna-Harghita
Moment important la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”: Bustul patronului spiritual a fost dezvelit cu ocazia marcării a 20 de ani de la reînfiinţarea ASTRA Covasna-Harghita

Moment important la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”: Bustul patronului spiritual a fost dezvelit cu ocazia marcării a 20 de ani de la reînfiinţarea ASTRA Covasna-Harghita

Sâmbătă a fost o zi de mare sărbătoare la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc, instituţia de învăţământ fiind gazda a două momente importante pentru cultura românească din municipiu şi judeţ. Astrişti din judeţele învecinate şi-au dat întâlnire la Miercurea-Ciuc pentru a marca cei 20 de ani scurşi de la reînfiinţarea asociaţiunii culturale ASTRA Covasna-Harghita. Iar cu această ocazie, în faţa Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” a fost amplasat, dezvelit şi sfinţit bustul patronului instituţiei – romancierul Liviu Rebreanu.

Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (ASTRA) s-a înfiinţat în anul 1861, la Sibiu, extindu-se rapid în toate zonele locuite de români din ţară şi din afara graniţelor. Iar Despărţământul Covasna-Harghita al ASTREI a fost reactivat în 1996.

Au fost prezenţi la cele două evenimente preşedintele ASTREI centrale, prof. univ. dr. Dumitru Acu, prefectul judeţului, Andrei Jean Adrian, precum şi reprezentanţii despărţămintelor din Buzăul Ardelean, Covasna, Năsăud, Săcele (Braşov), Bacău şi Târgu-Mureş.

„La 20 de ani de la reînfiinţarea despărţământului nostru – spunea Constantin Costea, vicepreşedintele ASTRA Covasna-Harghita – ne-am gândit că putem să onorăm această sărbătoare participând la dezvelirea bustului scriitorului Liviu Rebreanu aici în Miercurea-Ciuc, aici la şcoala care poartă numele scriitorului”.

Acesta a amintit şi faptul că dezvelirea bustului romancierului nu a fost posibilă fără sprijinul astriştilor din Năsăud şi nici fără implicarea prefectului Harghitei şi a Consiliului Judeţean Harghita, instituţie care a fost de acord să susţină un proiect de finanţare. „Dar – continua Constantin Costea – nu aş vrea să trec peste a sublinia faptul că această acţiune a fost posibilă numai printr-o colaborare cu Şcoala Liviu Rebreanu”.

 „Nădăjduim ca generaţiile de tineri care se formează pe băncile acestei şcoli să se aplece asupra culturii sănătoase”

Vorbind despre ASTRA, preotul Teodor Bijec spunea că asociaţiunea a luat fiinţă la iniţiativa mitropolitului Andrei Şaguna, de la acesta generându-se şi dorinţa de emancipare a poporului prin credinţă şi prin cultură. „Scriitorul Liviu Rebreanu – continua preotul Teodor Bijec –  a adus mai departe, în generaţia de oameni în care a trăit, acest stindard, acest ideal al poporului nostru şi prin tot ceea ce a scris a marcat conştiinţa nu doar generaţiei în care a trăit, ci a celor de după el, până astăzi”.

Transmiţând mesajul PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, cu ocazia dezvelirii bustului lui Liviu Rebreanu şi a marcării celor 20 de ani de la înfiinţarea ASTREI Covasna-Harghita, preotul Teodor Bijec spunea: „Din partea Preasfinţitului adresăm tuturor binecuvântare şi nădăjduim ca generaţiile de tineri care se formează pe băncile acestei şcoli – şi nu numai aici – să se aplece asupra culturii sănătoase. (…) Slujim prin prezenţa noastră aici cultura vieţii şi în lumina aceasta trebuie să ne creştem copiii, pentru că trecutul şi prezentul sunt moştenirea cu care binecuvântăm generaţiile de după noi”.

 O donaţie importantă: bustul romancierului

Un rol important în amplasarea bustului la Şcoala Gimnazială l-a avut dr. Traian Dascăl, acesta donând opera instituţiei de învăţământ din Miercurea-Ciuc. Acesta este creaţia sculptorului Vlad Prună, care, „cu multă dăruire şi cu mult simţ artistic, s-a străduit ca bustul să aibă toate caracteristicile corespunzătoare ca să poată fi aşezat pe soclu”.

Într-o scurtă autobiografie, dr. Traian Dascăl afirma că „eu nu sunt istoric, nu sunt cercetător al istoriei, nu sunt licenţiat în istorie, nu sunt scriitor publicist, nu sunt licenţiat în litere, sunt absolvent al unei facultăţi de medicină, profil stomatologie.

Ceea ce vreau să vă fac cunoscut e că eu, din copilărie, am vizitat în toate localităţile unde am călătorit, bisericile, muzeele, bibliotecile, monumentele de artă. Am devenit un pasionat şi perseverent autodidact”. Căpătând astfel dragostea faţă de monumente, acesta a reuşit, de-a lungul anilor, prin eforturi financiare proprii, să ridice şi doneze, în 21 de localităţi, 38 de opere istorice de sculptură ce reprezintă simboluri ale latinităţii, ale Marii Uniri şi ale unor distinse personalităţi ale istoriei, ştiinţei şi culturii. Iar faptul că printre ele se află şi busturile matematicianului Bolyai János şi arheologului Torma Károly, arată, aşa cum spunea chiar dr. Traian Dascăl, că ASTRA nu ţine cont de etnie.

 Drapelul naţional oferit în dar Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”

Asistăm astăzi (n.a.: sâmbătă) – spunea prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei – la permanentizarea unui simbol românesc, un simbol al unei unităţi de învăţământ cu renume în judeţul Harghita şi în ţara românească, o unitate de învăţământ apreciată în sistemul de învăţământ românesc. Meritam cu toţii acest eveniment, merita cu prisosinţă această şcoală bustul marelui Liviu Rebreanu, cel care înainte de a fi mare român, este întemeietorul romanului modern românesc, cel care a surprins atât de bine viaţa socială şi psihologică”.

Prefectul judeţului a amintit şi faptul că finanţarea şcolilor româneşti din oraş de către autorităţile locale este redusă, context în care acest proiect cultural trebuie privit ca o reuşită, pentru că un bust care-l reprezintă pe Liviu Rebreanu înseamnă foarte mult atât pentru instituţia de învăţământ, cât şi pentru românii din municipiu şi judeţ. Şi pentru că cel mai important simbol al românilor rămâne drapelul, prefectul i-a înmânat directoarei şcolii drapelul naţional.

 „Membrii Academiei Române din Transilvania” au ajuns în biblioteca Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”

Felicitări pentru înzestrarea Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” cu un bust al patronului spiritual au fost adresate şi de către prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele ASTREI centrale.

„Am – spunea acesta – şi mandatul din partea preşedintelui Academiei, academicianul Ionel Valentin Vlad, să vă transmit felicitările domniei sale şi să puteţi face mult mai multe astfel de activităţi care să cinstească, să omagieze cultura şi ştiinţa noastră. Mai ales că în acest an se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române, dar sunt şi 150 de ani de când marele nostru creator al limbii române, Mihai Eminescu, a pornit din Cernăuţi şi a ajuns până la Blaj, participând la Adunarea Generală de la Alba Iulia”. La finalul discursului său, prof. univ. dr. Dumitru Acu a oferit şcolii o carte rară – Membrii Academiei Române din Transilvania.

 Salutul din zona Braşovului a fost adus de finul lui Liviu Rebreanu

Salutul Ţării Bârsei, Braşovului şi al Săcelelor a fost adus de Liviu Dârjan, din cadrul Despărţământului ASTRA Săcele. „Am venit aici – spunea Liviu Dârjan – cu inima plină de bucurie, pentru că Liviu Rebreanu este naşul celui ce vă vorbeşte. (…) Bunica mea a ţinut neapărat ca primul şi singurul ei nepot să poarte numele celui mai mare romancier al românilor, ctitor al romanului românesc modern”.

Şi Liviu Dârjan a venit la Miercurea-Ciuc cu un cadou pentru conducerea Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”, directoarea Carmen Miron primind un „album cultural şi efigia care în 16 august va fi simbol al unităţii noastre naţionale”.

 Politic, nimic nu s-a schimbat în 40 de ani

Preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, prof. univ. dr. Ion Sabău Pop şi-a început cariera juridică la Miercurea-Ciuc, în urmă cu peste 40 de ani. Timp de 5 ani a locuit aici şi îşi aduce aminte că nimic nu era schimbat pe scena politică faţă de ziua de astăzi. „N-am să amintesc mai mult decât faptul că am aflat cu dezamăgire o constantă pe care o avem noi, românii, în ceea ce-i priveşte pe cei care ne conduc. După 1944, profesorul Tudor Spiru (n.a. – preşedintele Despărţământului ASTREI Ciuc între cele două Războaie Mondiale) a revenit ca să preia conducerea Colegiului Petru Rareş; este de fapt clădirea unde funcţionează, în prezent, o instituţie de învăţământ cu predare în limba maghiară care se numeşte Petőfi. Vreau să vă amintesc faptul că şi atunci, ca şi acum, cei care conduceau destinele ţării au prădat; în sensul că a venit aici Lucreţiu Pătrăşcanu, care a vrut să instaureze şi să repornească justiţia românească în 1944-1945, să-l repună în funcţie şi să reactiveze ASTRA şi Colegiul, dar nu i s-a dat voie. A plecat foarte dezamăgit, pentru că şi atunci, ca şi acum, cei care conduceau România erau la cheremul şi îngenunchiaţi în faţa MADOSZ-ului de atunci, UDMR-ul de acum”.

Avocatul Ion Sabău Pop a amintit şi de legătura dintre Liviu Rebreanu şi această zonă a ţării, romanul Pădurea Spânzuraţilor fiind „un simbol al durerii româneşti, pe Valea Ghimeşului, fratele său fiind condamnat la moarte de justiţia austro-ungară de atunci pentru faptul că a vrut să treacă la fraţii săi”.

 Copii în port popular

Făcând trecerea către momentul artistic care a încheiat manifestarea din faţa Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc, prezentatorul Gheorghe Filip a apelat la poezia lui Ionel Simota, alegând să recite Tricolorul.

Îmbrăcaţi în costume populare – unii apelând doar la ie, alţii dichisiţi din cap până-n picioare – elevi ai şcolii gazdă – Denisa Tanko şi Eliza Toader, Ioana şi Ana-Maria Găvojdea, Andreea Bora, Nicoleta şi Raluca Loghin, Cristiana Heremciuc, Crina Monoranu din clasele a II-a şi a IV-a step-by-step – dar şi copii de la Sita Buzăului au oferit un scurt program artistic.

 Un moment de reculegere pentru 3 oameni speciali

Începutul sesiunii de comunicări ştiinţifice a fost marcat de un moment de reculegere. A fost ţinut în amintirea profesoarei Doina Baltă, care s-a dus la ceruri acum 3 săptămâni şi care a avut ideea, la mijlocul anilor ’90, ca fosta şcoală nr. 9 să se numească „Liviu Rebreanu”. Dar a fost ţinut şi în amintirea părintelui Constantin Gane şi a fostului prefect Adrian Vlad Căşuneanu, cei care au fost prezenţi în urmă cu 20 de ani la întemeierea Despărţământului ASTREI Covasna-Harghita. În cuvântul de deschidere, directoarea şcolii gazdă, Carmen Miron, i-a mulţumit dr. Traian Dascăl pentru bustul donat, dar şi lui Constantin Costea „pentru perseverenţa de a duce la bun sfârşit o idee care a încolţit încă de pe vremea când era directorul acestei şcoli şi pentru tot efortul pe care l-a depus pentru a se împlini această idee a dumnealui”.

 Volumul aniversar ASTRA-Rediviva 20 şi Sesiunea de comunicări

Vorbind despre evenimentul de sâmbătă, dr. Ioan Lăcătuşu, fost preşedinte al ASTRA Covasna-Harghita, spunea că cei 20 de ani de la reînfiinţarea despărţământului „înseamnă un moment de bilanţ, înseamnă un moment în care trebuie să ne amintim ce ne-am propus să facem, ce am reuşit să facem şi ce mai avem de făcut. În acest context s-a născut ideea cu volumul ASTRA Covasna-Harghita Rediviva 20 de ani, în care am încercat să surprindem sintetic principalele activităţi desfăşurate în aceşti 20 de ani şi câteva articole privind celelalte două evenimente: 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial şi 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române.

În legătură cu sesiunea de comunicări, practic urmează acelaşi fir: prezentăm principalele aspecte a ceea ce s-a realizat în 20 de ani, ne referim la Primul Război Mondial şi înfiinţarea Academiei Române”. „Sunt convins că prezenţa conducerii ASTREI centrale, a celorlalte despărţăminte din jur va contribui la ceea ce înseamnă definitivarea programului nostru – continua dr. Ioan Lăcătuşu.

Mulţumim bunului Dumnezeu că alături de celelalte simboluri în spaţiul public al oraşului Miercurea-Ciuc şi al judeţului Harghita, se află la loc de cinste bustul scriitorului Liviu Rebreanu, atât de cunoscut şi de iubit, deopotrivă, de elevii români şi maghiari din ţara noastră”.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.