Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Modificările legislative de anul trecut încep să-şi arate roadele: În judeţ a crescut numărul de imobile predate pentru recepţie în baza lucrărilor de înregistrare sistematică | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Modificările legislative de anul trecut încep să-şi arate roadele: În judeţ a crescut numărul de imobile predate pentru recepţie în baza lucrărilor de înregistrare sistematică
Modificările legislative de anul trecut încep să-şi arate roadele: În judeţ a crescut numărul de imobile predate pentru recepţie în baza lucrărilor de înregistrare sistematică

Modificările legislative de anul trecut încep să-şi arate roadele: În judeţ a crescut numărul de imobile predate pentru recepţie în baza lucrărilor de înregistrare sistematică

Încep să se vadă efectele modificărilor legislative iniţiate şi promovate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi, implicit, OCPI Harghita, în cursul anului 2018, susţine jur. Sorin Truţă, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Harghita. Este vorba, printre alte măsuri, de prelungirea termenului pentru care se pot încheia contractele de finanţare cu unităţile administrativ-teritoriale la 18 luni, de la 14 luni. De asemenea, a fost aprobat regulamentul privind procedura de plată destinată co-finanţării lucrărilor de înregistrare sistematică demarate de localităţi (aceste modificări şi altele au fost prezentate în ziarul Informaţia Harghitei pe larg la momentul adoptării).

Astfel, potrivit raportului de activitate al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita pe anul 2018, până la data de 8 ianuarie 2019 au fost înregistrate în evidenţele instituţiei, în vederea recepţionării, un număr total de 31.573 imobile rezultate din lucrări de înregistrare sistematică.

După cum se ştie, ANCPI derulează Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), al cărui obiectiv principal este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional. De asemenea, în cadrul acestui proiect, surse de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale.

Lucrări de înregistrare sistematică în derulare în comunele Subcetate şi Gălăuţaş

Astfel, conform informaţiilor cuprinse în raportul de activitate al OCPI Harghita pe 2018, în cadrul Proiectului CESAR s-a finalizat, la începutul anului trecut, lucrarea de înregistrare sistematică în comuna Sâncrăieni. Totodată, în luna noiembrie a lui 2018 a fost depusă la OCPI Harghita lucrarea de înregistrare sistematică din comuna Remetea, care conţine un număr de 7.368 de imobile. În prezent, lucrarea este în curs de recepţionare.

În cadrul Programului naţional de cadastru a fost semnat acordul-cadru de către ANCPI pentru derularea lucrărilor de înregistrare sistematică în trei localităţi din judeţ: Sândominic, Gălăuţaş şi Subcetate. În momentul de faţă este în derulare lucrarea din comuna Subcetate.

În cursul lunii noiembrie a anului trecut a fost semnat contractul subsecvent pentru comuna Gălăuţaş, care a intrat în vigoare la data de 6 noiembrie 2018. Astfel că şi în Gălăuţaş urmează să se deruleze lucrarea. La fel ca la Subcetate, durata totală a contractului la Gălăuţaş este de 82 de săptămâni, adică în mai puţin de 2 ani ar trebui finalizată cadastrarea terenurilor din comună.

În cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, în baza acordului de parteneriat pentru realizarea proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, vor fi cadastrate din fonduri europene şapte localităţi la nivelul judeţului Harghita (Ciucsângeorgiu, Lupeni, Mărtiniş, Plăieşii de Jos, Praid, Satu Mare, Zetea). În data de 14 decembrie 2018 a fost semnat de către directorul OCPI Harghita, la sediul ANCPI, acordul de asociere privind efectuarea achiziţiei publice pentru lotul aferent judeţului Harghita format din localităţile Plăieşii de Jos şi Zetea. „Practic, urmează să se deruleze achiziţia publică pentru realizarea cadastrului în primele două unităţi administrativ-teritoriale din fonduri europene, incluse în acest proiect major. Sperăm că vor exista şi ofertanţi care vor fi şi eligibili”, a declarat directorul OCPI Harghita, jur. Sorin Truţă.

24.202 imobile predate pentru recepţie în baza lucrărilor de înregistrare sistematică

În ceea ce priveşte lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţi administrativ-teritoriale, având ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul localităţilor, în cursul anului 2018 au fost verificate şi recepţionate de angajaţii serviciilor cadastru şi publicitate imobiliară documentele tehnice ale cadastrului, copie spre publicare şi finală, pentru lucrările contractate în cursul anului 2017, pe finanţarea II. În cadrul acestei finanţări, din numărul total de 33 de localităţi care mai au lucrări în derulare, au fost depuse pentru recepţie lucrări din 23 unităţi administrativ-teritoriale, în cursul anului 2018 şi începutul anului 2019.

„Numărul total de imobile rezultat din lucrările de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale realizate în baza contractelor de prestări servicii încheiate de unităţile administrativ-teritoriale în cursul anului 2017, care au fost predate pentru recepţie la OCPI Harghita până la data de 8 ianuarie 2019, este de 24.205 imobile, din care: pentru un număr de 5.501 imobile s-a finalizat recepţia şi au fost deschise cărţile funciare; pentru un număr de 639 imobile s-a finalizat recepţia şi urmează să fie deschise cărţile funciare; un număr de 5.118 imobile vor intra sau se află în perioada de publicare şi un număr de 12.947 imobile se află în perioada de recepţie a documentelor tehnice ale cadastrului copie spre publicare”, a spus directorul OCPI Harghita.

În cazul contractelor de finanţare încheiate în prima parte a lui 2018, lucrările sunt în derulare în 42 de localităţi (43 de contracte încheiate, însă comuna Mugeni are două): 40.713 imobile, suprafaţa estimată fiind de 35.050 hectare.

În cadrul finanţării IV au fost încheiate iniţial 36 de contracte de finanţare, în intervalul 4 septembrie – 31 octombrie 2018. În termenul legal de 60 de zile, 13 localităţi au încheiat contracte de prestări servicii, care se află în derulare. Este vorba despre 56 de sectoare, un număr estimat de imobile de 9.048 şi o suprafaţă de 4.703 ha.

„În ceea ce priveşte lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţi administrativ-teritoriale, având ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale, se poate constata că OCPI Harghita a urmat recomandările conducerii ANCPI şi a promovat şi diseminat în mod eficient toate informaţiile legate de posibilitatea încheierii contractelor de finanţare, fapt ce a condus la o creştere semnificativă a suprafeţelor contractate în judeţul Harghita. (…) În concluzie, în evidenţele OCPI Harghita, până la data de 8 ianuarie 2019, au fost înregistrate, în vederea recepţionării, un număr total de 31.573 imobile rezultate din lucrări de înregistrare sistematică”, a declarat jur. Sorin Truţă.

Peste 104.000 de cereri înregistrate anul trecut la OCPI Harghita

În raportul de activitate pe 2018 al OCPI Harghita se mai arată că în cursul anului 2018 au fost depuse 3.228 de cereri pentru extrase de carte funciară de informare plătite online. În anul 2017 au fost numai 755 de cereri pentru astfel de extrase. „Acest lucru facilitează foarte mult relaţia cu publicul şi decongestionează activitatea la ghişeu. Încurajăm pe partenerii noştri tradiţionali, notarii publici şi persoanele autorizate şi, nu în ultimul rând, pe cetăţeni, să utilizeze aplicaţia informatică pentru eliberarea extraselor de carte funciară pentru informare online”, a spus directorul OCPI Harghita.

Conform sursei citate, cu privire la respectarea termenelor de soluţionare a cererilor, la data de 31 decembrie 2018 se înregistrau doar 6 întârzieri – câte 2 la Birourile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (BCPI) Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi nici o întârziere la Gheorgheni.

Anul trecut au fost înregistrate la OCPI Harghita un număr total de 104.341 de cereri: 36.311 la BCPI Miercurea Ciuc, 45.536 la Odorheiu Secuiesc, 14.072 la Gheorgheni şi 8.422 la Topliţa. În aceeaşi perioadă a anului 2017 au fost înregistrate 95.409 de cereri la OCPI Harghita. Astfel că în 2018 s-au depus cu 8.932 de cereri în plus faţă de anul 2017.

În 2018 au fost dispuse 32.305 încheieri de carte funciară: 11.377 la BCPI Miercurea Ciuc, 13.719 – Odorheiu Secuiesc, 4.731 – Gheorgheni, 2.478 – Topliţa. Celelalte cereri sunt extrase de carte funciară, copii etc.

Potrivit directorului OCPI Harghita, în total, în cadrul OCPI Harghita îşi desfăşoară activitatea 53 de angajaţi, 4 posturi vacante şi 2 vacante temporar. Iar numărul cel mai mare de cereri soluţionate anul trecut de către un singur asistent registrator a fost de 7.455. De asemenea, numărul de reexaminări solicitate în 2018 a fost de 65, din cele peste 104.000 cereri înregistrate la oficiu.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.