Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Minunata şi insolita poveste a gazului românesc, care s-a ieftinit de două ori într-o săptămână, dar până la urmă se scumpeşte | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic » Minunata şi insolita poveste a gazului românesc, care s-a ieftinit de două ori într-o săptămână, dar până la urmă se scumpeşte
Minunata şi insolita poveste a gazului românesc, care s-a ieftinit de două ori într-o săptămână, dar până la urmă se scumpeşte

Minunata şi insolita poveste a gazului românesc, care s-a ieftinit de două ori într-o săptămână, dar până la urmă se scumpeşte

Prolegomene: Cât de fericiţi sunt românii că se află pe primele locuri din Europa din punct de vedere al bogăţiilor subsolului

Gazetarii serioşi care urmăresc ascensiunea în profesie şi vor lucra mai târziu pe bani mulţi la diverse agenţii oficiale ne informează cam din două în două săptămâni – când au pauze de masă în operaţiunea absolut obiectivă de lustruire a guvernanţilor de toate culorile şi din toate timpurile – cât de bogaţi suntem. De pildă, sursele exploatabile cu tehnologiile de azi sunt estimate undeva în jurul valorii de 2.100 miliarde de lei, la care se mai adaugă 2,5 milioane de lei pe zi, cât reprezintă debitul maxim de ape minerale. Suntem singura ţară din Europa care-şi poate acoperi nevoile de petrol şi gaze naturale. Totodată, România dispune de resurse estimate la 7.000 tone de aur, 2.000 de tone de argint şi 244 milioane de tone exploatabile de cupru, ceea ce o plasează cu siguranţă pe primele două locuri din Europa.

Doar că aceste bogăţii sunt sub pământ şi sub apă, aşa că trebuie scoase de străini, întrucât investitorii români se pricep numai la buticuri în care se vinde carne de porc „autohton” alcătuit 90% din ceafă şi muşchiuleţi, că asta deduci după sortimentele expuse în galantare, cele mai scumpe din acest simpatic animăluţ. Vita Kobe, adăpată cu bere şi masată zilnic, care costă 900 de lei 200 de grame, rămâne mai departe pentru Mihai Răzvan Ungureanu, unul din cei trei români prezenţi săptămâna aceasta la Universitatea Tusványos, acolo unde îi era de altfel locul, nicidecum la cârma Guvernului sau a Serviciului de Informaţii Externe.

Cartea I – să umflăm propaganda până plesneşte: Gazele se vor ieftini cu 20 la sută

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, a declarat săptămâna trecută, cu o seriozitate care era cât pe ce să-l trezească din somnul de veci pe marele Picasso, al cărui tablou îl ţinea sub pat, după ce tocmai îl adusese din cimitir, că „…două mari companii, n-am să le dau numele, au peste 95% din producţia românească şi atunci îşi permit ca un preţ de producţie de 27 de lei să ajungă la vânzare la 81 de lei, adică un profit de 300%. (…) Constatând că din 2013 până azi preţul la gaz a crescut cu 75%, ca urmare a dorinţei acestor două entităţi de a obţine profit de 300%, adică câteva miliarde de lei pe an, ANRE s-a sesizat şi ne-a trimis această adresă şi ne întreabă ce să facem pentru că există lege (…) şi legea spune în felul următor: când te afli într-o astfel de situaţie, poţi să intervii ca Guvern şi pentru maximum trei ani de zile să reglezi preţul astfel încât acesta să poată fi suportat, să fie real plătit de către oameni către companii. Şi acest lucru la recomandarea pe care şi eu o s-o fac şi o s-o susţin – şi sunt sigur că în această direcţie vom merge (…) gazele se vor ieftini cu peste 20%”.

Cartea a II-a – să umflăm propaganda, dar să nu crape cariera ministrului: Plafonăm preţul gazelor la 55 de lei

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat, joia trecută, cu seriozitatea care-l caracterizează după ce soseşte acasă de la discotecă, cum că proiectul de hotărâre de Guvern pentru plafonarea preţului la gaze la 55 lei/Mwh va intra în prima lectură. Întrebat de jurnalişti dacă va trebui modificată Legea energiei pentru a putea plafona preţul gazelor naturale din producţie internă, ministrul Teodorovici a răspuns negativ. „Sunt prevederi în proiect care trimit atât la Legea concurenţei, cât şi la cea a energiei”. Totuşi, au insistat jurnaliştii, în Legea energiei se prevede că doar în situaţii extreme se poate recurge la o plafonare de preţ.
„Ce ar trebui să fie extrem ca să ne convingem că e o situaţie extremă? – s-a întrebat stupefiat ministrul. În România există tot soiul de piedici din acestea în legislaţie. Pentru mine, pentru Ministerul Finanţelor, e o problemă că cei doi operatori (Romgaz şi OMV Petrom) au crescut nejustificat preţul la gaze, în condiţiile în care nu au făcut investiţiile la care s-au angajat”, a adăugat ministrul Teodorovici.

După scăderea bruscă pe bursă a valorii acţiunilor celor două companii amintite mai sus, Teodorovici îşi retrăsese deja vineri proiectul de lege.

Cartea a III-a – singura realitate certă: Gazele se scumpesc de la 1 august cu 5,8 la sută

„Procentul de creştere a preţurilor la gazele naturale din producţia internă a fost, în perioada ianuarie 2013 – martie 2019, de 75,56%, cu menţiunea că ANRE nu a avut şi nu are competenţe în stabilirea nivelului acestor preţuri”, se arată într-un comunicat ANRE. În condiţiile acestor scumpiri, era firesc să crească şi preţul facturilor pentru gaze ale românilor.

„Potrivit prevederilor legale, autoritatea de reglementare are obligaţia să stabilească preţul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza achiziţiei gazelor naturale făcute de furnizorii din pieţele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuţie, de înmagazinare şi de furnizare, care sunt, în continuare, reglementate de ANRE”.

Practic, în urma unei analize, ANRE are sarcina de a aproba că doar cheltuielile justificate ale furnizorilor de gaze să se regăsească în facturile populaţiei şi să fie plătite de oameni. În condiţiile în care aceste cheltuieli justificate cresc, se măreşte şi factura românului la gaz.

În acest context, „având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, informează ANRE.

 

Vorba celebrului banc: din toate bogăţiile pe care cică le posedă, românului nu i s-a dat pe gratis o maşină, ci i s-a furat rabla de bicicletă pentru care mai avea de plătit vreo unsprezece rate. Oamenii legii nu au prins hoţul, care mai mult ca sigur a acţionat fie noaptea, fie în afara celor 8 ore legale de muncă, dar au promis că „cercetările sunt continuate în caz până la documentarea întregii activităţi infracţionale”. Optimismul ne dă de-a dura, că noi plătim factura…

M. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.