Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a semnat la Borsec un contract pentru realizarea unei pârtii de sanie de vară de peste 5 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a semnat la Borsec un contract pentru realizarea unei pârtii de sanie de vară de peste 5 milioane de lei
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a semnat la Borsec un contract pentru realizarea unei pârtii de sanie de vară de peste 5 milioane de lei

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a semnat la Borsec un contract pentru realizarea unei pârtii de sanie de vară de peste 5 milioane de lei

Primarul oraşului Borsec şi reprezentantul Guvernului au mai vorbit despre importanţa revenirii staţiunii pe lista celor balneoclimaterice, odată cu finalizarea centrului balnear, turismul urmând să intre într-o altă eră

Decăderea staţiunii balneoclimaterice a început imediat după 1989. În anul 2000 a pierdut statutul de staţiune de interes naţional, dar şi pe cel de staţiune balneoclimaterică, iar până în 2008 s-a ajuns ca, de la 6.000 de locuri de cazare, în Borsec să mai existe doar 84. Doi ani mai târziu, în 2010, au început investiţiile. Au fost accesaţi bani guvernamentali, fonduri europene, dar primăria a contractat şi un împrumut. S-a construit o pârtie de schi, s-a schimbat aspectul urban, au fost făcute reabilitări ale unor izvoare de apă minerală şi alte obiective turistice şi au început lucrările la cea mai importantă investiţie: centrul balnear. Astfel, încetul cu încetul turismul a început din nou să funcţioneze, şi-a recăpătat statutul de staţiune de interes naţional, iar acum Borsecul are aproape 800 de locuri de cazare. De asemenea, odată cu finalizarea acestui centru, există convingerea că dezvoltarea turistică va fi accentuată, obiectivul fiind atingerea a 2.500 de locuri de cazare, inclusiv în cadrul unor unităţi de 4 stele.

O pârtie de sanie de vară, care să vină în completarea celei de schi

Dar până ca Borsecul să redevină staţiune balneoclimaterică, iar mediul privat să investească şi mai mult în zonă, oraşul-staţiune are în plan şi dezvoltarea altor atracţii turistice.

Este vorba despre o pârtie de sanie de vară, iar contractul de finanţare a fost semnat luni de către Mik József, edilul oraşului, şi Bogdan Trif, ministrul Turismului.

Mik József spunea că valoarea totală a investiţiei este de 5,25 milioane de lei, dar cea de bază este de 4,255 milioane de lei, din care 90% din sumă (3.830.000 de lei) reprezintă contribuţia Ministerului Turismului. Contractul de execuţie este deja semnat, termenul de finalizare fiind de 4 luni, astfel că la sfârşitul lunii septembrie, cel târziu la începutul lui octombrie, pista va putea primi clienţi.

Cu o lungime aproximativă de 1.500 metri (600 metri la urcare şi aproape 900 metri la coborâre), pista se va suprapune peste Pârtia de schi „Speranţa”, astfel că se vor folosi anumite sisteme deja existente: teleschiul sau ticketing-ul (sistemul de intrare). Fiind una demontabilă, va putea fi dată jos la începerea sezonului de schi, lăsând loc sportului de iarnă, şi reamenajată primăvara, pentru a oferi o alternativă turiştilor care ajung în staţiune şi în timpul sezonului de vară.

Când va fi finalizat centrul balnear se va intra într-o altă eră

Cu toate acestea, prioritatea Borsecului, ca staţiune, rămâne centrul balnear. De altfel, şi acest contract de finanţare a pistei de sanie a fost semnat în interiorul clădirii la care se lucrează. S-a ales acest loc pentru că s-a dorit, spunea Mik József, „să-i arătăm dlui ministru ce înseamnă când vorbim despre centrul balnear din Borsec”, unul la care, din păcate, se lucrează de foarte mult timp.

Şi spunea edilul că, de-a lungul anilor, atât administraţia publică locală, cât şi proprietarii de pensiuni au întâmpinat multe dificultăţi. Construcţia centrului balnear a fost începută în 2011, după care, timp de 3 ani, lucrările au fost sistate din lipsă de bani. S-a contractat de către primărie un credit de 13 milioane de lei pe o perioadă de 10 ani (din care s-au achitat deja 3), rata fiind de 1,7 milioane de lei anual, în condiţiile unui buget local de aproximativ 6,5 milioane de lei.

Acum lucrarea a fost preluată de un alt constructor, lucrările sunt pe final, astfel că, spunea edilul Borsecului, „dacă nu intervine ceva, eu sper că, măcar pe partea de wellness, în decembrie să dăm drumul. Nu e sigur, dar aşa dorim”. Iar partea de tratament a centrului se preconizează să fie funcţională în primăvara anului viitor, când se va semna şi contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„Când o să fie gata centrul balnear, eu zic că o să intrăm în altă eră, în altă dimensiune a turismului în Borsec – spunea Mik József. Turismul chiar se dezvoltă de la an la an, creşte capacitatea de cazare, dar adevăratul turism – şi mereu am zis acest lucru – o să însemne tratamentul balnear”.

De asemenea, primarul oraşului şi-a manifestat speranţa ca, odată cu revenirea tratamentului balnear, Borsecul să redevină staţiune balneoclimaterică. În acest sens, Mik József a şi solicitat sprijinul ministrului Turismului, pentru că în curând se va modifica hotărârea de Guvern care cuprinde lista cu staţiunile balneoclimaterice şi se doreşte ca Borsecul să intre pe această anexă.

Bogdan Trif: Este obligatoriu să redeveniţi staţiune balneoclimaterică

Prezent la Borsec, unde a semnat contractul de finanţare pentru construirea  Parcului de aventură – sanie de vară demontabilă – Bogdan Trif, ministrul Turismului, a vorbit despre ceea ce trebuie să facă oraşul din nordul judeţului pentru a se putea dezvolta în continuare, dar şi despre măsurile întreprinse de către minister.

Astfel, acesta amintea că, atunci când a preluat portofoliul, a susţinut că turismul este o prioritate a Guvernului României şi că a venit cu măsuri în favoarea operatorilor economici din această sferă – prin reducerea la 5%, turismul are cea mai mică TVA dintre toate sectoarele de activitate.

Bogdan Trif spunea că a discutat cu primarul Borsecului despre pârtia de schi. „Şi – continua demnitarul – i-am spus dlui primar că e important să dezvoltăm turismul 365 de zile pe an. Trebuie să oferim turiştilor ocazia de a veni în zonele frumoase din România şi să aibă posibilitatea să-şi petreacă timpul pe toată perioada unui an de zile. Şi această sanie de vară, acest parc de aventură, vine în completarea pârtiei de schi şi putem spune că aici, în Borsec, turiştii o să poată să vină să-şi petreacă vacanţa, fie că e iarnă, vară, primăvară, toamnă şi o să aibă posibilitatea să se simtă bine, să se distreze şi să rămână cu amintiri plăcute”.

Bogdan Trif a vorbit şi despre importanţa ca Borsecul să redevină staţiune balneoclimaterică, pentru că Guvernul României finanţează acest sector printr-un fond special, proiectele neavând co-finanţare din partea autorităţilor locale.

„Este obligatoriu să dezvoltaţi această staţiune balneo pe viitor, dle primar. Prin acest fond vă puteţi dezvolta şi infrastructura localităţii, nu doar zonele ce ţin strict de domeniul turistic. Deci este o oportunitate pentru dumneavoastră şi pentru toate localităţile atestate ca staţiuni balneoclimaterice şi trebuie să profitaţi de acest lucru”, preciza ministrul Turismului.

∗∗∗

La Borsec, alături de ministrul Turismului, au mai fost prezenţi deputaţii Bende Sándor şi Benedek Zacharie, prefectul de Mureş, Mircea Duşa, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biró Barna-Botond, dar şi proprietari de pensiuni şi alţi investitori în turism din zonă.

De la Borsec, Bogdan Trif s-a deplasat, la invitaţia preşedintelui PSD Harghita, Romeo Ţepeş-Focşa, la Corbu, unde a purtat discuţii cu primari din zonă. Una dintre acestea a fost cu primarul din Bilbor, Ilie Trif, despre posibilitatea construirii unei pârtii de schi în comună.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.