Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: SJU din Miercurea Ciuc – un spital în dezvoltare. (…) Dotarea – și profesionistul – dacă suntem un pic atenți, le putem găsi și în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Sănătate » Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: SJU din Miercurea Ciuc – un spital în dezvoltare. (…) Dotarea – și profesionistul – dacă suntem un pic atenți, le putem găsi și în Harghita
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: SJU din Miercurea Ciuc – un spital în dezvoltare. (…) Dotarea – și profesionistul – dacă suntem un pic atenți, le putem găsi și în Harghita

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: SJU din Miercurea Ciuc – un spital în dezvoltare. (…) Dotarea – și profesionistul – dacă suntem un pic atenți, le putem găsi și în Harghita

  • Ministru Sănătății, Nelu Tătaru, a vizitat, în premieră, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, a avut întâlniri cu autorităţile locale şi judeţene şi a discutat cu tinerii medici despre neajunsurile Rezidențiatului și ce ar trebui schimbat, în opinia lor

Ajuns în Harghita, ministrul a făcut o primă escală la Centrul de Dezvoltare Timpurie și de Reabilitare de la Sânmartin, pentru care Consiliul Județean (CJ) a solicitat sprijin din partea Guvernului. Apoi, la Spitalul Județean de Urgență, Ministrul Tătaru a vizitat Blocul Operator, Ambulatoriul, Unitatea de Primiri Urgențe, precum și locația viitorului Heliport. De asemenea, a discutat cu conducerea CJ despre investițiile în desfășurare și despre locuințele de serviciu destinate medicilor.

„Mă bucur să văd mulți medici tineri, mă bucur să văd specialiști în diferite domenii, iar dacă avem o discuție despre arondarea sau nu a unui județ sau a unui spital către un centru universitar, vreau să vă spun părerea mea: pacientul merge după dotări, după infrastructură și după medic. Haideți să nu ne temem (…) și să ne asigurăm că putem trata tot ce înseamnă harghitean la Miercurea Ciuc. Nu putem toți să facem transplanturi, dar restul patologiei o putem desfășura la nivelul spitalelor județene, dacă avem și infrastructură, dacă avem și dotare, dacă avem și specialiști și dacă există și o implicare maximă a factorilor, autorităților locale sau județene. SJU – un spitalul în dezvoltare”, a declarat ministrul Sănătății.

Potrivit acestuia, cererile Consiliului Județean, ca autoritate tutelară, ca ordonator de credite sau care subordonează unitățile medicale, „sunt pertinente”, în contextul în care aceste investiții se vor și realiza.

Ministrul Nelu Tătaru a stat de vorbă cu medicii, dar și cu tinerii rezidenți, fiind interesat, între altele, ce părere au despre SJU din Miercurea Ciuc, despre neajunsurile Rezidențiatului, ce și-ar dori un tânăr medic specialist: poate o locuință de serviciu, poate caută dotarea spitalului sau specialistul mai degrabă? „Fiecare tânăr medic caută dotarea și profesionistul. Părerea mea este că și dotarea, și profesionistul, dacă suntem un pic atenți, le putem găsi și în acest județ”, a fost concluzia ministrului Sănătății.

Relaxarea restricțiilor în industria balneară, luată în considerare începând din a doua jumătate a lunii septembrie

Ministrul Nelu Tătaru a explicat că septembrie va fi o lună destul de grea, în care Guvernul își va asuma anumite măsuri de reluare a activităţii în spaţiile de servire închise, în teatre, cinematografe, o lună de campanie electorală, marcată de începerea anului şcolar şi de alegeri locale, toate acestea însemnând „un risc asumat de creştere a numărului de cazuri noi”.

„În contextul evoluţiei, gândim în partea a doua (a lunii septembrie – n.a.) şi acele măsuri de reluare a activităţii chiar şi pentru terapiile hidrice, în condiţii de securitate. Industria balneară a fost reaşezată, mai puţin ce înseamnă terapiile hidrice. Sâmbătă am fost în evaluare la tot ce înseamnă sanatorii în judeţul Constanţa, la Mangalia, Eforie Nord, Techirghiol, tocmai pentru a vedea şi evaluarea locală a capacităţii acestor sanatorii, dar şi circuitele şi respectarea acestora, precum şi potenţialul sau riscul de iniţiere a unor cazuri noi în viitorul apropiat, odată cu relaxarea acestor măsuri, mai ales pe terapiile hidrice”, a explicat Nelu Tătaru.

În ceea ce privește redeschiderea restaurantelor, ministrul Sănătății a precizat că aceasta nu se va produce în județele cu transmitere comunitară accentuată. „La fel ca şi deschiderea şcolilor, avem evaluarea făcută, dar deciziile se vor lua de acele comitete judeţene pentru situaţii de urgenţă, în colaborare cu direcțiile de sănătate publică. Acolo unde avem transmitere comunitară accentuată nu se vor deschide restaurantele pentru persoanele din exterior, dar în cazul hotelurilor, cei care sunt cazaţi în hoteluri vor lua masa, indiferent de zonă şi de transmiterea din acea zonă”, a detaliat Nelu Tătaru.

Deschiderea anului şcolar: „Sperăm să avem doar o creştere uşor simţită şi nu la nivelul copiilor”

Ministrul Sănătății a specificat că în privința debutului noului an școlar, au fost luate în considerare toate recomadările specialiștilor în Medicina Muncii și, drept urmare, s-a dat acordul ca personalul didactic și nedidactic de peste 60 ani şi persoanele care au comorbidităţi să poată face cursurile online. Pe de altă parte, autorităţilor locale, inspectoratelor şcolare judeţene și direcțiilor de sănătate publică li s-a lăsat libertatea de a adapta scenariile la fiecare unitate şcolară.

„Scenariile sunt cele pe care le ştim: I: faţă în faţă, unde avem condiţii, asigurăm un metru, avem circuite atât pentru activitatea în clasă, pe holuri în pauze sau în curtea interioară; scenariul II: clasele 0-IV, cele de clasa a VIII-a şi a XII-a vor veni la şcoală, asigurând continuitate, celelalte clase având o rotire a numărului de elevi la două săptămâni; şi scenariile cele mai rele, când vom continua şcoala online. Dar eu cred că atât DSP-urile, cât şi inspectoratele şcolare judeţene, autorităţile locale, într-un parteneriat pentru sănătatea copiilor noştri, vor găsi soluţia pentru fiecare şcoală, să se adapteze pentru începerea anului şcolar”, a afirmat Nelu Tătaru.

În privința măștilor, ministrul Tătatu a specificat că ele se asigură doar pentru copiii care provin din familiile defavorizate.

„Ţin să menţionez că din ce avem până acum – peste 84.000 cazuri de infectare în România – , ieri (joi, 27 august – n.a.) erau 5.105 de infectări la copii: 1.978 de cazuri la copiii între 0 și 9 ani și 3.127 la copiii care erau între 10-19 ani. Copiii pot fi nişte purtători, patologia fiind redusă la această vârstă, de aceea trebuie să îmbinăm dorinţa, potenţialul şi capacitatea lor de a învăţa, cu siguranţa pe care trebuie să le-o acordăm noi, inclusiv acei profesori care ar trebui să respecte şi ei regulile”, a conchis Ministrul Sănătății.

În cursul după-amiezii, Nelu Tătaru a vizitat și Centrul de Terapie Ecvestră de la Gheorgheni. De-a lungul vizitei desfășurată în județul Harghita, ministrul Sănătății a fost însoțit de președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba, de prefectul Ion Proca, senatorul László Attila – șeful Comisiei de Sănătate a Senatului, de deputatul UDMR Korodi Attila, de reprezentanții locali ai partidelor politice, precum și de reprezentanți ai autorităților locale.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.