Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la Băile Tuşnad: „Eu consider că şi relocarea, şi recoltarea trebuie puse în operă cât mai repede – şi azi, aici – chiar vreau să fac apel la cei care trebuie să o facă: trebuie să respecte ordinul întocmai” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la Băile Tuşnad: „Eu consider că şi relocarea, şi recoltarea trebuie puse în operă cât mai repede – şi azi, aici – chiar vreau să fac apel la cei care trebuie să o facă: trebuie să respecte ordinul întocmai”
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la Băile Tuşnad: „Eu consider că şi relocarea, şi recoltarea trebuie puse în operă cât mai repede – şi azi, aici – chiar vreau să fac apel la cei care trebuie să o facă: trebuie să respecte ordinul întocmai”

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la Băile Tuşnad: „Eu consider că şi relocarea, şi recoltarea trebuie puse în operă cât mai repede – şi azi, aici – chiar vreau să fac apel la cei care trebuie să o facă: trebuie să respecte ordinul întocmai”

La întâlnirea cu demnitarul, autorităţile harghitene au propus mai multe modificări legislative, printre care una care să prevadă implicarea consiliilor judeţene în problema atacurilor urşilor, în sensul de a putea plăti costurile intervenţiilor şi despăgubirile pentru pagubele produse de această carnivoră, iar ulterior să fie decontate de Ministerul Mediului

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a avut sâmbătă, la Băile Tuşnad, o întâlnire cu autorităţile judeţene şi locale harghitene, în care s-au căutat soluţii pentru rezolvarea situaţiei generate de atacurile tot mai dese ale urşilor asupra oamenilor în staţiune, dar şi din alte zone.

Cu această ocazie, ministrul Mediului a amintit că în urmă cu câteva zile a emis ordinul de intervenţie pentru relocarea a 4 ursoaice şi 9 pui, precum şi pentru recoltarea a două exemplare. Totodată, a făcut un apel către administratorii fondurilor de vânătoare să pună în aplicare cât mai repede ordinul de intervenţie emis de ministerul de resort. Apelul vine după ce administratorii fondurilor cinegetice au depus cerere pentru recoltarea celor doi urşi de la Băile Tuşnad, însă nu şi pentru relocarea celorlalte exemplare.

„Eu consider că şi relocarea, şi recoltarea trebuie puse în operă cât mai repede – şi azi (n.n. – sâmbătă), aici chiar vreau să fac apel la cei care trebuie să o facă: trebuie să respecte ordinul întocmai. (…) Au mai fost cote de derogare pe judeţul Harghita şi s-a acţionat ca atare. (…) Mai avem la Ministerul Mediului din acest ordin de derogare încă aproximativ 60 de exemplare. Deci nu se pune problema că, dacă apare ceva, nu avem posibilitate. (…) Toate trebuie să se facă foarte repede. (…) Acum cred că a fost suficient o dată să fie situaţie de criză ca să poată să trezească pe toată lumea la aceeaşi viteză de reacţie”, a spus Graţiela Gavrilescu în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc după întâlnirea cu autorităţile harghitene.

Ministrul Mediului a mai spus că instituţia pe care o conduce emite ordinul de intervenţie foarte repede, „şi în câteva ore”, dacă documentele trimise din teritoriu sunt în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Graţiela Gavrilescu a arătat că, după emiterea ordinului de intervenţie de către minister, fondurile cinegetice sunt cele care se ocupă punctual de relocarea sau extragerea urşilor periculoşi. „În fiecare judeţ sunt mai multe fonduri cinegetice, unii sunt foarte rapizi, alţii poate că nu. Dar o să facem şi aici, şi vă promit că o să facem, toate demersurile către Ministerul Apelor şi Pădurilor ca eventual acele fonduri cinegetice care nu reuşesc într-un timp scurt să rezolve problema să fie, totuşi, sancţionate de Ministerul Apelor şi Pădurilor aşa cum trebuie”, a spus Graţiela Gavrilescu.

În cadrul întâlnirii de la Băile Tuşnad, autorităţile harghitene au propus ca plata pentru daunele provocate de urs să fie suportată în primă fază de consiliile judeţene, după care să recupereze sumele respective de la bugetul central. Ministrul Mediului a spus că la Băile Tuşnad s-a discutat pe această propunere, urmând a se căuta căile legale pentru a fi pusă în practică.

Deputatul Korodi Attila, fost ministru al Mediului, prezent la conferinţă, a declarat că intervenţia consiliilor judeţene ar fi o soluţie optimă. „Consiliul judeţean îşi poate asuma rolul de a plăti cu celeritate compensări care, dacă sunt eligibile, sunt decontate de statul român, prin Ministerul Mediului. 2. În momentele de intervenţie, când un urs trebuie relocat, puii trebuie relocaţi, când din nefericire trebuie scos un urs, apar costuri. Acele costuri nu au cum să le suporte fondurile de vânătoare. (…) Dacă consiliul judeţean ar putea să intervină, să plătească aceste costuri şi apoi Ministerul Mediului să le deconteze, ar fi o soluţie optimă”, a spus Korodi Attila.

Fostul ministru al Mediului a mai declarat că în această toamnă va fi depus în Parlament un proiect de lege care vizează plata daunelor cauzate de atacurile carnivorelor mari asupra omului şi care au ca rezultat rănirea sau decesul persoanelor respective.

Referindu-se la situaţia de la Băile Tuşnad, Korodi Attila a fost de părere că aceste cote de intervenţie rezolvă doar punctual „anumite situaţii săptămânale”. „Deci aici dacă nu vorbim de cote de prevenţie, de alte elemente din planul de acţiune al ministerului (…) nu o să fie pe termen mediu nici o soluţie. Numai intervenind în fiecare vară nu aducem o soluţie. Cote de intervenţie, de prevenţie plus alte elemente din planul de acţiune trebuie să fie aduse împreună, pentru că altfel ne vom trezi din criză în criză”, a spus deputatul harghitean.

La rândul său, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a susţinut ideea ca instituţiile judeţene să plătească daunele provocate de urs, după care să recupereze banii de la ministerul de resort.

Acesta a pledat în cadrul conferinţei de presă pentru ca „derogarea care în celelalte ţări ale UE, unde este populaţie de urs, este reglementată şi acceptată, trebuie să fie o soluţie benefică pentru protejarea şi conservarea speciei de urşi şi din România”. „Totodată, eu cred că reintroducerea cotei de prevenţie în gestionarea populaţiei de urs, cum se aplică şi în alte ţări, trebuie să fie un lucru favorabil”.

La finalul intervenţiei, Borboly Csaba i-a înmânat ministrului Mediului o serie de documente cu observaţii şi propuneri referitoare la problema atacurilor urşilor, precum şi poziţia comună a preşedinţilor de consilii judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.