Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministerul Mediului oferă 48 de milioane de euro pentru reducerea poluării cu nutrienţi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Ministerul Mediului oferă 48 de milioane de euro pentru reducerea poluării cu nutrienţi
Ministerul Mediului oferă 48 de milioane de euro pentru reducerea poluării cu nutrienţi

Ministerul Mediului oferă 48 de milioane de euro pentru reducerea poluării cu nutrienţi

În cadrul unui proiect al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, localităţile au posibilitatea să acceseze fonduri pentru gestionarea gunoiului de grajd, achiziţionarea de echipamente pentru platformele de depozitare, pentru realizarea unor sisteme mici de canalizare şi epurare a apelor, plantarea de perdele de protecţie

Reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) s-au întâlnit ieri, la Miercurea-Ciuc, cu oficialităţi judeţene şi reprezentanţi ai localităţilor din Harghita pentru a discuta despre posibilităţile oferite de proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi 2016-2022”. Un proiect care vine în întâmpinarea nevoii de a diminua poluarea cu nitraţi, poluare care afectează, în principal, apele. La dezbaterea de la Miercurea-Ciuc au fost prezenţi Ciprian Bodea, Stela Andrei şi Ferenc Alpár Bartha (din cadrul MMAP), prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Barti Tihamér, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Direcţiei Agricole, dar şi ai primăriilor din judeţ.

În cadrul întâlnirii a fost realizată o prezentare generală a proiectului, după care au fost detaliate condiţiile de finanţare şi s-a prezentat, concret, modul în care se pot accesa aceşti bani.

„Acest proiect – preciza Ciprian Bodea, expert de mediu în cadrul proiectului MMAP – este într-o a treia etapă. Anterior, au fost două etape: una pilot, în judeţul Călăraşi, în perioada 2000-2006, şi în perioada 2008-2016 o a doua etapă, la nivel naţional, care a promovat investiţii pentru managementul gunoaielor de grajd, pentru instalaţii de canalizare şi mici staţii de epurare”.

În cadrul celei de-a treia etape, care se va desfăşura în perioada 2016-2022, se vor acorda în continuare finanţări pentru proiecte similare celor amintite anterior, dar, pe lângă acestea, primăriile vor avea posibilitatea să acceseze şi fonduri pentru instalaţii pentru compostarea gunoiului de grajd, instalaţii pentru peletizarea gunoiului de grajd şi, de asemenea, posibilitatea de realizare a unor perdele forestiere, a unor zone tampon prin realizarea de împăduriri. Iar cel mai important e faptul că suma acordată va acoperi aproximativ 95% din valoarea proiectului.

„Vă pot da un exemplu, spunea Ciprian Bodea. La o platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd, platformă dimensionată pentru un echivalent 500 de unităţi vită mare, vorbim de aproximativ 800.000 de lei, din care aproximativ 95% sunt daţi de MMAP.

Nu se finanţează doar strict platforma pentru depozitarea gunoiului de grajd, ci şi un set de echipamente: tractoare, remorci, încărcătoare frontale, echipamente de împrăştiere a gunoiului de grajd, cisterne-vidanje, acestea având, odată în plus, o valoare de 400.000-450.000 de lei. Deci, un pachet de genul platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd şi echipamentele necesare operării platformei înseamnă undeva pe la 1,3 milioane de lei, din care 95% sunt asiguraţi de MMAP; practic, administratorul local, primăria, nu trebuie decât să asigure finanţarea studiilor de specialitate, studiilor de fezabilitate şi faza de proiectare, plus alte documente specifice”.

Expertul de mediu din cadrul MMAP preciza că acest proiect reprezintă un sprijin semnificativ şi pentru micii fermieri, care, pentru a putea accesa diferite scheme de sprijin oferite de OJFIR sau alte instituţii, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. De exemplu, în cadrul Măsurii 6.1 sau 6.3 – instalarea micului fermier – este obligat să deţină sau să aibă posibilitatea depozitării gunoiului de grajd pe o platformă conformă; practic, acest proiect asta face: aduce platforma comună la nivelul localităţilor, în aşa fel încât fermierul să nu mai aibă această povară.

Ciprian Bodea mai spunea că proiectul oferă finanţări şi pentru realizarea unor sisteme de mici dimensiuni de canalizare şi epurare a apelor uzate.

În ceea ce priveşte bugetul acestuia, până în acest an s-au acordat finanţări de 50.000 de euro, cu ajutorul cărora s-au realizat 80 de platforme comunale şi o staţie pentru producerea biogazului. Începând din acest an se pot depune dosarele pentru a treia etapă a proiectului, urmând ca finanţările să înceapă de la începutul lui 2017, în total fiind la dispoziţie aproximativ 48 de milioane de euro, bani accesaţi de Guvern printr-un împrumut la Banca Mondială.

 19 localităţi din judeţ au surse de nitraţi

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, spunea că „prezenţa în număr mare a reprezentanţilor primăriilor din judeţ demonstrează o dată în plus interesul pentru acest subiect şi îmi exprim speranţa ca în urma acestei întâlniri numărul unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare ale finanţărilor puse la dispoziţie de către Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să crească mai ales în rândul celor 19 primării din judeţ aflate pe Lista localităţilor unde există surse de nitraţi din activităţi agricole”.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Barti Tihamér, amintea faptul că instituţia pe care o reprezintă a investit peste 1 milion de euro în eliminarea fostelor depozite de pesticide din judeţ, iar în prezent se află în curs proiectul de management integrat al deşeurilor. Este un proiect mai amplu, pentru că, arăta Barti Tihamér, pe lângă construirea depozitului de deşeuri, au fost achiziţionate şi 20.000 de lăzi de compost pentru locuitorii judeţului, iar la Remetea a fost construită şi o fabrică mică de compost unde vor fi duse deşeurile din localităţi.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.