Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mini-bilanţ al primarului municipiului Miercurea Ciuc, la o jumătate de an de la preluarea mandatului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Mini-bilanţ al primarului municipiului Miercurea Ciuc, la o jumătate de an de la preluarea mandatului
Mini-bilanţ al primarului municipiului Miercurea Ciuc, la o jumătate de an de la preluarea mandatului

Mini-bilanţ al primarului municipiului Miercurea Ciuc, la o jumătate de an de la preluarea mandatului

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a făcut o scurtă evaluare a activităţii sale şi a echipei cu care lucrează, cu prilejul împlinirii a şase luni de la preluarea mandatului. Într-o înregistrare video postată recent pe Facebook, Korodi Attila a arătat că au fost şase luni „foarte intense”, având în vedere situaţia de criză dar şi programul pregătit pentru a aduce o schimbare pozitivă în oraş. Korodi Attila a precizat că încă de la început s-au făcut unele gesturi simbolice, cum ar fi de pildă deschiderea primăriei în faţa cetăţenilor, iar în ultima jumătate de an au fost în audienţă, numai în biroul său, cel puţin 100 de persoane, familii, reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale sau antreprenori, care au dorit să aibă un dialog pentru soluţionarea unor probleme, rezolvare care de foarte multe ori a depins de reprezentanţii primăriei, dar în unele situaţii de alte instituţii.

„Încercăm să ajutăm, nu întotdeauna putem, nu există întotdeauna pârghii legale, dar unde avem noi instrumentele necesare financiare sau legale venim în ajutorul acestor persoane care intră la noi în primărie”, a spus Korodi Attila. Referindu-se la unele dintre realizările de după începerea mandatului de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, acesta a amintit de lansarea unei curse de autobuz, în perioada de iarnă, spre Harghita-Băi, prin care, potrivit afirmaţiilor sale, s-a definit până la urmă proiectul de mobilitate prin care se doreşte ca liniile de autobuz să fie proiectate astfel încât să corespundă necesităţilor cetăţenilor. Primarul a adăugat că s-a rezolvat, anul trecut, până la Crăciun şi problema iluminatului în zona străzii Lunca Mare, pentru că este vorba despre necesitatea asigurării unor servicii publice minime şi a menţionat că anul acesta s-a alocat suma de 1,8 milioane de lei pentru iluminatul public şi reparaţii, existând şi posibilitatea depunerii de proiecte la administraţia fondului de mediu.

Totodată, a fost renovată şi hala pieţei, precum şi piaţeta, au fost reabilitate şi puse în funcţiune ca centre de vaccinare două clădiri scoase înainte de uz, respectiv fostul restaurant de la Jigodin-Băi şi fostul sediu GOSCOM, au fost organizate evenimente cu prilejul sărbătorilor de iarnă, iar de curând au avut loc mai multe competiţii sportive la Harghita-Băi, prin care s-a arătat o „nuanţă nouă” şi anume că se doreşte organizarea de programe şi concursuri în oraş prin care să fie atraşi oameni şi din alte zone, acest lucru contribuind la consolidarea turismului şi a economiei locale.

Korodi Attila a mai spus că s-a reuşit deja depunerea a 4 proiecte noi de finanţare. Primul se referă la digitalizarea şcolilor şi asigurarea echipamentelor necesare şi se speră că astfel se va putea întări calitatea procesului de educaţie şi după perioada de pandemie. Alte două proiecte au fost depuse la Fondul Norvegian. Unul dintre acestea vizează strategia de adaptare la schimbările climatice, mai ales că sunt probleme atunci când se înregistrează furtuni, pentru că sunt afectate reţele electrice sau sunt dificultăţi în ceea ce priveşte preluarea apei după ploi abundente. Totodată, există şi un proiect amplu împreună cu partenerii sociali pentru a se veni în sprijinul celor care trăiesc la limita subzistenţei, pentru că prin programe pentru scoaterea din această situaţie a mai multor familii este sprijinită comunitatea oraşului, fiind consolidată siguranţa, echitatea şi cooperarea, a afirmat primarul municipiului Miercurea Ciuc, care a vorbit şi despre dorinţa finalizării Planurilor Urbanistice Zonale în câteva zone critice ale localităţii.

Acesta s-a referit şi la reducerea birocraţiei, arătând că a fost simplificată metodologia prin care se calculează impozitele, nivelul acestora depinzând şi de infrastructura care există pe lângă fiecare casă, locuinţă sau fabrică. Edilul a menţionat că s-a început construirea sălii de sport a liceului de artă şi vor avea loc astfel de lucrări şi la şcoala „Petőfi Sándor”, va fi dezvoltat al treilea centru de zi în colaborare cu partenerii sociali în zona Topliţa Ciuc şi se doreşte realizarea de locuri de joacă în cooperare cu parohiile bisericilor în diverse zone, cum ar fi Şumuleu, Jigodin, Szécseny sau Ciba, iar în afară de faptul că pentru iluminatul public a fost pus la dispoziţia echipelor tehnice un buget mai mare decât anul trecut, au fost pregătite fonduri importante şi pentru reabilitarea drumurilor.

În altă ordine de idei, Korodi Attila a spus că va exista din nou în Miercurea Ciuc un festival de jazz, care se doreşte a fi un etalon în regiune, va fi organizat şi un festival al pălincilor din regiune, care ar putea atrage foarte multe persoane şi din alte zone, va fi iniţiat şi un festival de teatru care se va adresa tinerilor artişti, va avea loc şi un festival al cărţii şi se va desfăşura şi obişnuitul tur ciclist al zonei.

„Sunt lucruri importante, care vor defini până la urmă viaţa noastră şi vor aduce oraşul mai aproape de noi, dar efectiv vor aduce oraşul nostru mai aproape şi de alţii care vor dori să ia parte la aceste evenimente culturale şi sportive”, a conchis Korodi Attila.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.