Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercuri: Primindu-şi doar o parte din salarii, angajaţii de la Protecţia Copilului au protestat din nou | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Miercuri: Primindu-şi doar o parte din salarii, angajaţii de la Protecţia Copilului au protestat din nou
Miercuri: Primindu-şi doar o parte din salarii, angajaţii de la Protecţia Copilului au protestat din nou

Miercuri: Primindu-şi doar o parte din salarii, angajaţii de la Protecţia Copilului au protestat din nou

Ieri, Consiliul Județean Harghita a alocat 1,9 milioane lei pentru DGASP  

După ce luna trecută au protestat în faţa Prefecturii harghitene, şi în această săptămână peste 200 de angajaţi ai Protecţiei Copilului au pichetat instituţia, fiind „indignaţi de situaţia financiară jalnică în care a ajuns DGASPC”, după cum spunea lidera CNSLR (Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România) „Frăţia” – Filiala Harghita, Dakó Éva.

„Vă aducem la cunoştinţă – spunea aceasta – că centrele Direcţiei Generale sunt susţinute de luni de zile din donaţiile primite de la soldaţi, personalul şi persoanele private de libertate din penitenciare, ONG-uri, comunităţi locale sau profesori din diferite unităţi şcolare, iar salariaţii instituţiei au primit până la 80 la sută din remuneraţia pe luna octombrie”.

Dakó Éva a mai spus că „aplicarea sau neaplicarea unei legi nu este la latitudinea conducătorilor de instituţii publice din România. Vă atragem atenţia că legea bugetului de stat pentru anul 2017 şi OUG 103/2013 menţionează: finanţarea sistemului de protecţia copilului şi nu finanţarea unor servicii sociale, deci nu face diferenţiere între servicii şi aparat propriu. Cu alte cuvinte, ţine cont de faptul că aparatul propriu nu este un scop în sine, ci are rolul de a asigura funcţionarea serviciilor sociale. În acest sens, costurile aparatului propriu ar trebui să se regăsească în calculele standardelor de cost pentru servicii”.

Şi Elekes Zoltán, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, caracteriza situaţia ca fiind una fără precedent. „Fără precedent este faptul că nu am plătit nici măcar salariile nete la nivelul de 100%; am dat numai 75% la colegi, la angajaţi şi nu am plătit nici dările către stat. Cred că este o situaţie care nu ştiu cum poate fi comentată în sistemul bugetar”, spunea Elekes Zoltán, care mai arăta că nici pentru luna decembrie nu mai sunt bani suficienţi pentru salarii, contribuţii sau alte cheltuieli materiale.

Întrebat cum a răspuns Bucureştiul la solicitările harghitenilor, directorul DGASPC Harghita spunea că a văzut pe site-ul Ministerului de Finanţe proiectul de rectificare de buget, dar că nu ajută mult instituţia pe care o conduce. „Este vorba de 1,5 milioane de lei, care ne ajută foarte-foarte puţin; din asta putem să plătim contribuţiile pe salariile plătite şi ceva facturi, dar decembrie tot va rămâne neacoperit”, arăta acesta. Iar aceasta în condiţiile în care au fost cerute 8 milioane de lei pentru a se putea încheia anul „într-o stare normală, să avem şi stocurile minime necesare, că anul acesta am trăit din stocurile anului trecut”.

Prezent la protestul din Miercurea-Ciuc, directorul Centrului de îngrijire şi asistenţă Frumoasa, Ion Pătraşcu, spunea că s-a săturat „să vedem zi de zi că suntem umiliţi. Mi-e greu să mă duc zi de zi la centru, să mă uit în ochii beneficiarilor şi să le spun că nu mai avem bani, deci nu se mai poate continua aşa”.

Reprezentanţii protestatarilor au depus şi miercuri o petiţie la Instituţia Prefectului – judeţul Harghita. În această petiţie se arăta faptul că în această lună salariaţii au primit doar 75-80% din remuneraţia cuvenită, dar şi faptul că în decursul acestui an conducerea DGASPC Harghita a semnalat în repetate rânduri că alocările de TVA defalcat pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului au fost mai mici pentru 2017 faţă de 2016, iar după rectificarea bugetară din luna septembrie a ajuns la doar 86,5% din suma alocată din aceeaşi sursă din 2016.

„Lipsa acută de bani cu care se confruntă DGASPC Harghita – se scrie în petiţie – îi atinge grav atât pe cei 2.640 de copii şi peste 10.000 de adulţi cu handicap, cărora instituţia le oferă asistenţă socială, cât şi pe cei 800 de angajaţi, care nu şi-au primit salariile integrale în luna octombrie. În acest context, sindicatele afiliate la UJ CNSLR Frăţia Harghita, Sindicatul SANITAS Harghita şi Sindicatul CONCORDIA solicită Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi Guvernului României actualizarea în regim prioritar a standardelor pentru serviciile sociale şi alocarea de urgenţă a fondurilor pe baza standardelor de cost actualizate”.

În finalul petiţiei se precizează că în cazul în care finanţarea DGASPC Harghita nu va fi rezolvată, atunci va fi înştiinţată şi presa internaţională, dar şi organizaţiile internaţionale care se ocupă de respectarea drepturilor omului, drepturile copilului şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi. (LIVIU C.)

Ieri, DGASPC Harghita a primit o gură de oxigen: 1,9 milioane lei

În şedinţa extraordinară ce a avut loc ieri, 16 noiembrie, Consiliul Judeţean Harghita a aprobat rectificarea bugetului general şi a bugetului local de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe perioada 2017, prin majorarea la partea de venituri a subcapitolului „cote defalcate din impozitul pe venit” cu 11,25 la sută, cu suma de 2.052 mii lei, iar la partea de cheltuieli a următoarelor subcapitole: a) servicii religioase – contribuţie la salarizarea personalului neclerical cu suma de 909,40 mii lei; b) Asistenţa Socială pentru Familie şi Copii DGASPC – per total cu suma de 1 milion 900 mii lei. Această sumă, după cum a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, va rezolva problema salariilor neplătite pe octombrie şi plata salariilor pe noiembrie, chiar şi plata unor facturi. Aşadar, „în acest fel situaţia este rezolvată până la sfârşitul lunii noiembrie, pentru că nu putem lăsa ca această instituţie să fie nefuncţională şi, bineînţeles, aşteptăm ca şi Guvernul să-şi facă datoria” – a declarat preşedintele Borboly.

Consiliul Judeţean a avut în vedere faptul că la începutul anului cheltuielile din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor destinate finanţării sistemului de protecţie a copilului şi centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, finanţării învăţământului special şi a centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, respectiv a plăţii contribuţiilor pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult din ţară nu au fost acoperite în întregime, majorarea creditelor aprobate a devenit o necesitate. S-a propus ca economiile înregistrate la cheltuielile cu acordarea produselor lactate şi din panificaţie din sume defalcate pe taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului să fie utilizate, printre altele, pentru DGASPC, cu aproape 300 mii lei, această sumă regăsindu-se în valoarea amintită mai sus, de 1,9 milioane lei.

Rectificarea bugetului a fost punctul principal pe ordinea de zi a şedinţei, pentru acest lucru, de fapt, a fost convocată şedinţa extraordinară. Cu această ocazie, s-au mai adoptat alte două hotărâri: cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 79/2017 pentru aprobarea programului privind asigurarea sustenabilităţii proiectelor finalizate pe anul 2017; şi modificarea Hotărârii nr. 299/2015 privind aprobarea co-finanţării de 1 la sută pentru proiectul de Asistenţă tehnică pentru pregătirea proiectului de investiţii POIM 2014-2020.

AURELIA ILUŢ

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.