Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc: workshop pe tema urşilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Miercurea-Ciuc: workshop pe tema urşilor
Miercurea-Ciuc: workshop pe tema urşilor

Miercurea-Ciuc: workshop pe tema urşilor

Stoparea intervenţiilor în cazul carnivorelor mari a fost o măsură nefericită, relocările nu mai sunt fezabile, iar în vederea asigurării unui management activ este nevoie de adaptarea cotelor de intervenţie specificului zonelor”

Faptul că numărul atacurilor şi daunelor cauzate de urs s-au înmulţit simţitor în ultimii ani, dar şi că ordinul ministerial cu privire la intervenţia în cazul speciilor de urs şi lup se află în dezbatere publică, a servit drept punct de pornire a dezbaterilor în vederea găsirii soluţiilor legale pentru gestionarea situaţiilor carnivorelor mari. La iniţiativa Consiliului Judeţean Harghita şi a Asociaţiei de Dezvoltare Rurală, în Miercurea-Ciuc a avut loc zilele trecute un workshop a cărui temă a fost Biodiversitate – Ecologie – Cinegetică: Împreună sau separat?

Borboly Csaba, preşedintele CJ, a menţionat că rolul acestui workshop este de a contribui la schimbarea atitudinii opiniei publice cu privire la această situaţie, dar şi de a stopa dezinformarea acesteia, creând, totodată, o punte de dialog între actorii implicaţi – organizaţii nonguvernamentale, asociaţii de vânătoare, instituţii abilitate în acest sens. Preşedintele CJ a adus în atenţia celor prezenţi faptul că în Constituţia României dreptul la viaţă şi la integritatea psihică şi fizică este garantat de articolul 22, respectiv în articolul 35 este menţionat faptul că statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. Pe lângă aceste aspecte, în vederea asigurării unei coexistenţe sustenabile şi paşnice între om şi carnivorele mari este nevoie de punerea în aplicare a normativelor la nivel european, respectiv adaptarea acestora la specificul fiecărei zone. „Consider că este nevoie de adâncirea dialogului şi ajungerea la o situaţie de compromis în ceea ce priveşte coexistenţa om – specie protejată şi asigurarea unui climat de linişte în care activităţile agricole să se desfăşoare în siguranţă, la fel şi activităţile turistice. Nu în ultimul rând, este nevoie de găsirea de soluţii în vederea menţinerii unei specii de urs sănătoase”, a afirmat Borboly Csaba.

Csák László, moderatorul întâlnirii, a vorbit despre măsurile care sunt luate la nivel european în vederea asigurării biodiversităţii, protecţiei mediului, respectiv despăgubirea daunelor cauzate de carnivorele mari prin intermediul programului Natura 2000. Fodor István, primarul localităţii Bodoc, Covasna, a vorbit despre greutăţile pe care le întâmpină localnicii şi instituţia pe care o conduce din cauza urşilor, ale căror daune au ajuns să fie zilnice. Sárkány Árpád, expert cinegetic, vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Vânătorii şi Conservării Vânatului, a dat drept exemplu în privinţa gestionării situaţiei carnivorelor mari, cazul Suediei, unde statul stabileşte cuantumul cotei de intervenţie la 30% din populaţia speciei protejate. În ceea ce priveşte populaţia de urs raportată la nivel naţional, expertul cinegetic este de părere că în momentul de faţă aceasta este cu o mie de exemplare mai mult decât anul trecut, şi chiar şi prin aprobarea intervenţiei în cazul a 140 de exemplare de urs, situaţia nu se rezolvă. Este de aşteptat că în lipsa luării măsurilor necesare în cinci ani aceasta să ajungă la zece mii de exemplare, respectiv peste zece ani să fie de paisprezece mii. Farkas Attila, inginer cinegetic, cercetător la Facultatea din Sopron, consideră că în ceea ce priveşte densitatea populaţiei de urs brun din judeţul Harghita nu există vreo legătură cu distribuirea acestora pe zone împădurite, sau numărul acestora într-un anumit fond de vânătoare. Tendinţa generală este una de creştere a populaţiei de urs, iar în vederea gestionării acesteia este nevoie de luarea de măsuri. Din partea Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice a fost prezent inginerul Alexandru Grindan, care a spus că managementul şi conservarea unei specii nu este posibilă în detrimentul altei specii. Stoparea intervenţiilor în cazul carnivorelor mari a fost o măsură nefericită, relocările nu mai sunt fezabile, iar în vederea asigurării unui management activ este nevoie de adaptarea cotelor de intervenţie specificului zonelor.

Prezentările au fost urmate de o dezbatere în urma căreia s-a putut concluziona că nici persoane aflate în poziţii de conducere nu ştiu cine este responsabil în ceea ce priveşte situaţiile generate de urşi. În cazul în care ursul provoacă daune trebuie apelat numărul de urgenţă 112, iar instituţia care trebuie să se prezinte la faţa locului este jandarmeria. Prezenţa jandarmilor nu se întâmplă de îndată, iar dacă totuşi ar mai găsi ursul la locul intervenţiei, nu ar putea face mare lucru, deoarece nu au arme corespunzătoare şi nici substanţe tranchilizante, iar cu arma automată este interzis să intervină. Desigur, intervenţia nu poate fi considerată vânătoare, după cum a afirmat cercetătorul Farkas Attila, cert este faptul că în situaţia dată instituţiile abilitate se află în incapacitate de a acţiona.

În discuţie s-a amintit şi faptul că este nevoie de reglementarea accesului în pădure a vehiculelor motorizate, dar şi în ceea ce priveşte numărul câinilor de la stână. S-a propus elaborarea, la nivelul judeţului Harghita, a unui plan de management al situaţiei urşilor, de asemenea, s-a formulat şi necesitatea ca relocarea urşilor să fie publică, transparentă. În ceea ce priveşte activităţile de prevenţie, cum ar fi spre exemplu înfiinţarea terenurilor destinate hrănirii animalelor sălbatice, este nevoie ca acestea să fie sprijinite prin alocarea de fonduri de la Guvern. Incze Csongor, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), a menţionat că situaţia urşilor va fi pusă pe ordinea de zi a şedinţei din luna august a autorităţii.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.