Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc: Număr mic de participanţi la protestul împotriva defrişărilor masive de pădure | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Miercurea-Ciuc: Număr mic de participanţi la protestul împotriva defrişărilor masive de pădure
Miercurea-Ciuc: Număr mic de participanţi la protestul împotriva defrişărilor masive de pădure

Miercurea-Ciuc: Număr mic de participanţi la protestul împotriva defrişărilor masive de pădure

Aproximativ 50 de persoane au participat, sâmbătă, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din municipiul Miercurea-Ciuc la un protest împotriva defrişărilor masive de pădure. De asemenea, cele 50 de persoane au protestat şi împotriva firmei austriece Schweighofer Holzindustrie, care a construit o fabrică de prelucrare a lemnului la Reci, în judeţul Covasna.

O cauză a numărului mic de protestatari din municipiul Miercurea-Ciuc este faptul că, potrivit organizatorilor, protestul a fost anunţat, pe reţelele de socializare, cu o zi sau două înainte de a avea loc. Participanţii, în majoritate tineri, au purtat pancarte scrise în limbile română, maghiară, engleză şi germană. Pe acestea se putea citi: „Afară, afară, cu mafia din ţară”, „Nu ne furaţi pădurile, nu ne furaţi viitorul”, „Nu ne furaţi aurul verde”,  „Transsylvania sau Transsaharia?” sau „Schweighofer raus aus Rumanien!” („Schweighofer afară din România!”).

Unul dintre protestatari a fost fostul ministru al Mediului, deputatul de Harghita Korodi Attila. Acesta şi-a exprimat bucuria că ceea ce se ştia de mult timp în judeţ acum este conştientizat şi în oraşele mari ale ţării, şi anume că „fenomenul Schweighofer este unul nociv pentru economie şi dezvoltarea locală”. De asemenea, fostul ministru a arătat că prin deschiderea fabricii de prelucrare a lemnului de la Reci, judeţul Harghita va fi afectat grav, deoarece „vor dispărea şi ultimele capacităţi de producţie”. „Pentru că şi acum cei care fac case de lemn sau mobilier pentru export nu mai au materie primă. Deja vorbim de mii de locuri de muncă dispărute, vor să închidă şi ultimele sute de locuri de muncă. (…) În exploatare mai lucrează oameni, dar nu acolo este valoarea adăugată, ci în producţia din materia primă care este aici. Şi dacă nici o localitate nu mai are capacitate de prelucrare înseamnă că nu mai sunt locuri de muncă”, a spus deputatul. Întrebat dacă se mai poate face ceva în acest sens, Korodi Attila a spus că da, prin votul în Parlament cu privire la aprobarea Codului silvic. „Ideea este ca deciziile la nivel de reglementare să fie drastice, ca monopolul să aibă o limită maximă. Pentru că această companie (n.n. – Schweighofer Holzindustrie) a ajuns, cumva, la nivelul moral maxim, dar şi la capacitatea financiară maximă de suportabilitate a societăţii”, a mai declarat fostul ministru.

La rândul său, Ágnes Benedek, actriţă din Sfântu-Gheorghe şi una dintre organizatoare, a declarat că, în ciuda faptului că au fost puţini participanţi, important este ca şi Miercurea-Ciuc să fie pe harta României între oraşele care participă la aceste proteste. Aceasta şi-a exprimat speranţa ca în urma protestelor din întreaga ţară Codul silvic să fie modificat, deoarece „identitatea noastră este legată de păduri”, iar acestea încep să dispară. Un alt organizator, Mihály László, a spus că este un protest „pentru protejarea mediului, a pădurilor, şi împotriva defrişărilor nu doar ilegale, ci masive”. Acesta şi-a exprimat speranţa că în urma acestor proteste parlamentarii vor vota un nou Cod silvic în care să nu mai existe „portiţe pe care să le folosească cei care au interes în acest sens”.

La finalul protestului, participanţii au format conturul unui brad, cu tot cu rădăcini, cu corpurile lor. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.