Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: Fonduri europene pentru creşterea calităţii condiţiilor de studiu la o grădiniţă şi la atelierul-şcoală al Liceului „Kós Károly” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » Miercurea Ciuc: Fonduri europene pentru creşterea calităţii condiţiilor de studiu la o grădiniţă şi la atelierul-şcoală al Liceului „Kós Károly”
Miercurea Ciuc: Fonduri europene pentru creşterea calităţii condiţiilor de studiu la o grădiniţă şi la atelierul-şcoală al Liceului „Kós Károly”

Miercurea Ciuc: Fonduri europene pentru creşterea calităţii condiţiilor de studiu la o grădiniţă şi la atelierul-şcoală al Liceului „Kós Károly”

La sfârşitul anului trecut, au fost semnate contractele de finanţare a încă două proiecte cofinanţate din fonduri europene pentru reabilitarea unei grădiniţe şi finalizarea lucrărilor începute la un liceu, ambele din municipiul Miercurea Ciuc, valoarea totală a investiţiilor fiind de 9,05 milioane de lei, iar sprijinul financiar nerambursabil de 4,25 milioane de lei.

„Este vorba de contractarea a două proiecte REGIO, ambele pe Axa Prioritară 4, dar pe obiective diferite, pentru creşterea calităţii infrastructurii educaţionale. La Grădiniţa Micimackó (Winnie the Pooh) este vorba de asigurarea accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă, în timp ce pentru atelierul-şcoală de la Liceul Tehnologic Kos Károly este vorba despre îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale relevante pentru piaţa forţei de muncă. Valoarea totală cumulată a celor două proiecte este de peste 9 milioane lei, de aceste investiţii urmând să beneficieze peste 700 de copii şi tineri”, se arată într-un comunicat de presă remis de ADR Centru.

Potrivit sursei citate, proiectul Reabilitarea Grădiniţei Micimackó (Winnie the Pooh) din Miercurea Ciuc are o valoare totală de 2.746.371,62 lei, din care 2.596.735,65 lei reprezintă fondurile europene solicitate.

Proiectul Finalizarea lucrărilor începute la Liceul Tehnologic Kos Károly: Atelier din Miercurea Ciuc are o valoare totală de 6.305.513,46 lei, din care 1.655.745,62 lei reprezintă fondurile europene solicitate, diferenţa de peste 4,6 milioane lei fiind contribuţia municipalităţii la cheltuielile eligibile şi neeligibile ale proiectului.

„Beneficiarul finanţării – Primăria municipiului Miercurea Ciuc – a estimat că termenul de finalizare al investiţiilor pentru proiectul de la Grădiniţa Micimackó este data de 31 august 2021, iar lucrările de la atelierul-şcoală al Liceului Kos Károly se vor finaliza până la 30 aprilie 2021”, conform comunicatului.

În acest moment, clădirea Grădiniţei Micimackó este compusă din subsol tehnic parţial, parter şi etaj, cu o suprafaţă construită de 349 mp, la care se adaugă 68,5 mp de la un şopron provizoriu, suprafaţa totală desfăşurată fiind de 813,26 mp. Clădirea a fost edificată în 1974 cu un regim de înălţime P+1, iar la începutul anilor ‘90 construcţia a fost reamenajată, realizându-se un acoperiş tip şarpantă. În urmă cu peste 15 ani, în partea nordică a clădirii s-a construit şopronul provizoriu din lemn, care a devenit, în timp, o anexă permanentă a imobilului. Prin lucrările de modernizare, suprafaţa construită totală a clădirii se va extinde la 477,5 mp, iar suprafaţa desfăşurată va creşte la peste 1.230 mp, fiind creată o suprafaţa utilă nouă de peste 370 mp (cu sala de mese). Vor fi edificate trei noi săli de grupe şi se estimează că va creşte numărul elevilor în unitatea de învăţământ preşcolar cu maximum 60 de copii. În aceeaşi timp, prin proiect se va realiza şi dotarea întregii clădiri cu mobilier, în special pentru cel de-al doilea etaj, rezultat în urma modernizării clădirii. Se vor achiziţiona echipamente atât pentru sala de mese, cât şi pentru terenul de joacă ce va fi reamenajat.

Pentru atelierele de la Liceul Tehnologic Kos Károly este vorba despre finalizarea lucrărilor începute în urmă cu 12 ani, la obiectul de investiţie „Campus şcolar – clădire atelier”. În ultimii ani, Liceul Kos Károly a beneficiat de finanţare pentru reabilitare termică şi pentru dotări, dar exclusiv pentru partea de studiu, nu şi pentru atelierul-şcoală. În aceste condiţii, pentru cei peste 500 de elevi, continuarea lucrărilor la imobilul nefinalizat a devenit o prioritate. Prin proiect se doreşte reproiectarea atelierelor, împreună cu anexe şi spaţii pentru birouri, depozite pentru materiale brute şi neprelucrate, dar şi vestiare cu grupuri sanitare. Amprenta construcţiei propuse va avea o suprafaţă de peste 920 mp, respectiv o construcţie care va include trei ateliere – de tâmplărie, de zidărie, de instalaţii sanitare – un laborator de materiale, spaţii de depozitare pentru materiale neprelucrate, vestiare şi alte anexe. Noua clădire va adăposti ateliere moderne şi echipate corespunzător, indispensabile în activităţile şcolare.

„Am desfăşurat recent o suită de dezbateri în regiune, cu privire la impactul fondurilor europene atrase pentru dezvoltare. În cadrul întâlnirii de la Miercurea Ciuc, a rezultat că oamenii cunosc faptul că se investeşte în baza materială dedicată educaţiei şi cunosc rolul resurselor europene pentru dezvoltare, deoarece numai din bugetul local aceste investiţii nu ar fi putut fi realizate. Edilii atrag efectiv peste 10 milioane euro, care vor duce la creşterea calităţii învăţământului prin activităţi de eficientizare energetică a clădirilor de grădiniţe, şcoli şi licee. Administraţia publică locală caută soluţii adecvate pentru a rezolva problemele de consum şi calitate a microclimatului în spaţiile de învăţământ, iar acum se va investi şi pentru modernizare şi îmbunătăţirea dotărilor. Este importantă prognozarea şi corelarea necesarului de finanţare, pentru prioritizarea tuturor investiţiilor. Pentru asigurarea bazei materiale minime, pentru realizarea de clădiri moderne, cu condiţii sanitare decente, având dotări corespunzătoare şi material didactic potrivit, programul REGIO este cea mai bună opţiune”, a declarat Simion Creţu , director general ADR Centru, citat în comunicat.

În Regiunea 7 Centru (formată din judeţele Alba, Braşov, Sibiu, Covasna, Harghita şi Mureş) sunt contractate multe tipuri de proiecte pentru desfăşurarea optimă a actului educaţional, în total sumele cumulate depăşesc 55 milioane euro, pe toate axele şi domeniile de intervenţie, „care trebuie să asigure creşterea calităţii învăţământului” în regiune.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.