Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Meseria ca o joacă de copii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Meseria ca o joacă de copii
Meseria ca o joacă de copii

Meseria ca o joacă de copii

IMG_9441Pentru majoritatea dintre noi, jobul înseamnă responsabilitate îmbinată cu seriozitate și profesionalism. Putem fi oricum în viața personală, dar când pășim pe ușă spre locul de muncă, suntem fie la costum, fie pe tocuri. În cea mai relaxantă situație, în teniși, dar cu aceleași griji și probleme ce devin parte din rutină. Însă câți dintre noi ne simțim în suflet copii? Sau nu am renunțat la pofta de joacă? Este oare posibil să faci o carieră în „arta jocului”?

Rar oamenii cu care ne intersectăm sunt „una cu meseria”, predestinați pentru ceea ce fac. Acum 4 ani și 3 luni, personajul nostru, Narcisa, a făcut schimbarea majoră în viață ei. A renunțat la o funcție de conducere în favoarea meseriei de suflet: babysitter.

„Pentru mine cred că e ceva nativ să stau cu copii. Este o plăcere și nu merg după program la yoga trei ore că să mă eliberez. Nu mă stresează jobul meu. De fapt, chiar șeful meu îmi zicea: <<Narcisa tu nu lucrezi cu ceas la mână!>>. Niciodată nu sunt pe grabă”.

IMG_0148Chiar dacă tonul poate părea fantastic, imaginile și faptele vorbesc de la sine. Când ești conectat la spiritul tău ludic interior, când înțelegi că jocul este o parte din comportamentul oricărui om, orice vârstă ar avea, vezi frumusețea unei astfel de atitudini. Faci lucrurile sincer și inspiri frumusețea în cei din jurul tău.

„Am trei nepoți. Pentru mine deci, jocul cu copii este că respirația. Când copii sunt mici am tendința să îi învăț jocuri logice. După ce au învățat ei să numere, alfabetul, trei-patru cuvinte și mersul pe bicicletă, apar și glumele, bancurile și ghicitorile. Des vor să le împărtășească și asta îi face mai creativi și mai sănătoși!”

Narcisa își amintește perfect prima ei zi de muncă și emoția de a ține în brațe un copil.

„Parcă a fost ieri. Acum 4 ani am trăit cel mai frumos lucru: primul impact cu copilul. Avea șapte luni, am culcat-o prima oară și am simțit o legătură foarte strânsă din prima. Este foarte importantă conexiunea, nu ai cum să ai o chimie cu fiecare copil. Cea mai mare teamă în prima zi mi-a fost de băiță. Copii care se dau în vânt după asta sunt foarte agitați. Mi-a fost un pic teamă să nu scap copilul“.

IMG_9449Relația dintre Narcisa și Sara, micuța aflată în grijă ei, este ceva hipnotizant de privit. Din magnetismul relației lor și relaxarea cu care Narcisa se joacă și vorbește cu micuța balerină, poți înțelege cu ușurință de ce și-a ales această cale în viață.

„Îmi place să învăț copiii cu frumosul de când sunt mici: o floare, o pasăre, un câine de pe stradă, pisici, trebuie găsită partea frumoasă în orice lucru și atunci și copii noștri vor fi frumoși!”

Nici o școală nu te învață cum să iubești copiii și cum să ai grijă de ei, mai bine decât experiența de viață. Narcisa crește copiii precum a fost crescută ea de către bunici și părinți.

„Cel mai mare mentor pentru mine a fost bunica, de fapt ambii bunici. Au fost ca un ghid în viață. Și acum mă ghidez după tot ce m-au învățat ei: zicale, vorbe, proverbe. Mă ghidează <<Vorba dulce mult aduce!>>. Așa și este. Când îi răspunzi unui om frumos, el automat face la fel. Am făcut asta pe stradă cu necunoscuți, care ulterior mi-au răspuns cu un surâs fiind clar în lumea lor cu probleme”.

Povestea „Meseria ca o joacă de copii” prezintă una dintre cele 6 meserii promovate prin proiectul „Șansa unei vieți mai bune”: vânzătoare, contabilă, cosmeticiană, bonă, patiser și lucrător produse lactate. Prin această campanie ne-am propus să revitalizăm meseriile care stau la baza societății moderne și care îi sunt totodată indispensabile.

Acest proiect este inițiat de VECO-ROM SRL și TES Business Solutions și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013.

 

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe site-ul:

http://www.proiecte-europene.com/vietibune

Kanabé Gabriella

Manager de proiect

VECO-ROM SRL

office@vecorom.ro

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.