Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mesajul SJU Miercurea-Ciuc, după prelevarea de organe… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Mesajul SJU Miercurea-Ciuc, după prelevarea de organe…
Mesajul SJU Miercurea-Ciuc, după prelevarea de organe…

Mesajul SJU Miercurea-Ciuc, după prelevarea de organe…

 „Ar fi bine ca populaţia să-i privească cu mai multă îngăduinţă pe cei implicaţi medical în activitatea de prelevare de organe, precum şi pe membrii familiilor care îşi dau acordul în acest scop…”

În ziua de 11 mai, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a avut loc o conferinţă de presă moderată de dr. Adrian Dobrică, care avea legătură cu un eveniment major din istoria unităţii, şi anume cu prima prelevare multi-organ, abordată şi sub aspectul perspectivei.

Arătând că managerul SJU nu a putut fi prezent la întâlnirea cu noi din motive personale, dr. Dobrică a făcut o trecere în revistă a zilei de 6 mai, când, începând cu ora 14:30, o echipă complexă, formată din mai multe echipe de recoltare de organe, a participat la o prelevare multi-organ, implicând Centrul Universitar Bucureşti, reprezentat de echipa de la Spitalul Colentina, condusă de dr. Andrei Nica, medic primar ortoped, şeful Băncii de ţesuturi şi organe din Institut, unul dintre pionierii acestor prelevări; Clinica de Ortopedie nr. 1 a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, formată din medici ai ei, unde au şi ajuns o parte din piese pentru a fi transplantate; Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, reprezentat de o echipă condusă de dr. Liviu Constantin, medic primar urolog, care lucrează la Compartimentul de transplant renal; Institutul Clinic Fundeni, Clinica de chirurgie hepatică şi transplant, a cărei echipă a fost condusă de dr. Radu Zamfir, medic primar chirurg şi SJU Miercurea-Ciuc, Secţia oftalmologie, reprezentată de dr. Kiss Ildikó, medic primar oftalmolog, care a prelevat ochii pentru transplantul de cornee.

Operaţia, mai arăta dr. Dobrică, a început în jurul orei 14:30 şi s-a încheiat în jurul orei 23:30. În timpul intervenţiilor chirurgicale, s-a mai afirmat, nu au existat probleme, ficatul şi rinichii ajungând la Bucureşti, respectiv la Cluj-Napoca, unde s-a făcut imediat şi transplantul. Celelalte organe au mers o parte la Târgu-Mureş pentru intervenţii ortopedice, o altă parte în Banca de ţesuturi şi organe de la Colentina, iar ochii la Clinica de Oftalmologie din Târgu-Mureş.

Cât priveşte resursele alocate, SJU a participat cu instrumentarul de chirurgie toracică şi chirurgie generală, cu consumabile, cu asistenţi, infirmiere, personal de îngrijire, cu materiale chirurgicale şi cu tot ce s-a putut, „mai ales că era vorba despre o chestiune de onoare şi prestigiu”.

În acest moment trebuie să vă spun că, alături de dr. Dobrică, rugat de către dr. Demeter Ferenc, managerul unităţii, să fie moderatorul întâlnirii cu presa, s-au mai aflat dr. Konrád Judit, director medical, dr. Solti Norbert, neurochirurg, dr. Varga Péter, şeful ATI şi doamna Vizi Mária, director îngrijiri medicale.

În intervenţia sa, dr. Konrád a mulţumit colegilor săi care au participat, împreună cu personalul specializat, la prelevarea de organe şi colegilor de la Secţia ATI pentru modul în care a fost tratat pacientul, fără a-i omite pe cei prezenţi în blocul operator: dr. Dobrică, dr. Solti şi dr. Kiss. A făcut-o pentru că „toţi au dovedit că Spitalul din Miercurea-Ciuc a meritat să fie acreditat”. A fost un lucru foarte important pentru SJU, chiar dacă el a presupus şi nişte costuri, dar „aceste costuri nu se pot compara cu preţul unor vieţi!”…

Nu pot să nu recunosc că am urmărit cu foarte mare interes ceea ce dr. Varga a definit ca fiind „lucrările tehnice, poate cel mai puţin cunoscute de către populaţie”, motiv pentru care „marea majoritate a ei consideră prelevarea de organe şi transplantul lor ca o blasfemie”.

Şi pentru a-i face pe oameni să înţeleagă mai bine la ce se referă, domnia sa şi doctorul Solti Norbert au încercat să puncteze două aspecte, spre a le dezvolta apoi în termeni cât de cât accesibili şi pentru un nespecialist. Primul viza procedura de declarare a morţii cerebrale, al doilea persoana care poate fi candidat pentru prelevarea de organe.

Pornind de la cazul nostru concret, cei doi medici au arătat că pacientul, care a suferit un traumatism cranian foarte grav, a fost urmărit atent zi de zi, pentru ca, în cea de-a 8-a de la internare, să se constate că dă semne de moarte cerebrală. Ce înseamnă asta la modul concret?! „O stare clinică în care individul funcţionează ca şi o fiinţă biologică, dar nu mai funcţionează şi nu mai poate funcţiona ca o fiinţă umană deoarece creierul a suferit leziuni incompatibile, fără cale de întoarcere”. Lucru dovedit nu numai clinic, ci şi printr-o serie de teste, începând cu cele de trunchi cerebral şi terminând cu cel numit Angio-CT. În total 8-10 la număr, repetate la 6 ore, care, dacă sunt pozitive în ambele faze, duc la declararea morţii pacientului. În situaţia în care există vreo suspiciune că sunt încă reflexe, cercetarea este oprită şi pacientul este tratat ca orice alt pacient.

În cazul nostru, moartea cerebrală a fost declarată în a 8-a zi, la ora 19:45, moment din care pacientul a fost considerat decedat. Cu aceste precizări, domnii dr. Varga şi Solti ne-au mai spus că, a doua zi, a fost anunţată Agenţia de Transplant, care a mobilizat echipele pentru fiecare organ în parte şi, în circa 16 ore din acel moment, a început prelevarea.

Desigur, important, înainte de toate, era şi acordul aparţinătorilor tânărului decedat, treabă foarte sensibilă de care s-a ocupat asistenta şefă de la ATI, coordonatorul de program al SJU Miercurea-Ciuc, şi a făcut-o convingător încă de la prima întâlnire cu membrii familiei îndoliate. Astfel a fost obţinut acordul general în scris şi acordul special pentru fiecare organ în parte, numai că „din păcate, inima şi plămânii nu s-au putut preleva, cu toate că donorul era un candidat excepţional”. A fost un tânăr sănătos, atâta doar că, având mai puţin de jumătate din volumul normal de trombocite, după cum sublinia dr. Solti, nu putea intra în discuţie o intervenţie chirurgicală pentru că s-ar fi produs decesul pe masa de operaţie, aşa că a fost tratat medicamentos. Tânărul ajunsese la spital în stare foarte gravă, în comă profundă, şi după 2-3 zile se vedea cam unde se va ajunge. „Noi am încercat, l-am tratat ca pe orice om care vine la spital cu dorinţa de a se face bine, dar, când am văzut că nu e posibil, am hotărât să încercăm să-i ajutăm pe alţii, să salvăm vieţi, că asta-i misiunea noastră, a medicilor”.

Referitor la perspectiva prelevării şi transplantului de organe, dr. Dobrică a afirmat că SJU Miercurea-Ciuc este capabil să realizeze şi pe mai departe asemenea recoltări multi-organ, dacă se vor mai ivi ocazii, dar nimeni nu poate spune când: „Poate azi, poate mâine, poate peste un an sau o lună, sau poate niciodată”.

Domnia sa a mai arătat, de asemenea, că în România nu există o lege prin care cetăţeanul să-şi dea acceptul pentru donarea de organe încă din timpul vieţii, aşa cum este, de pildă, în Spania, ţară în care, atunci când vine timpul, acest lucru se face în baza „Carnetului de donator”, fără a mai fi nevoie de acordul cuiva din familie. Sau, cum bine a completat un alt medic, există state în care, dacă în timpul vieţii nu te-ai dezis de actul donării de organe, la capătul ei devii implicit donator.

La noi însă lucrurile sub acest aspect nu sunt deloc clare: „Capii bisericii nu s-au pus încă de acord; din punct de vedere medico-legal nimeni nu a exprimat nici o poziţie cu privire la prelevarea de organe, iar Justiţia nu s-a pronunţat nici ea asupra acestui subiect”, a mai spus moderatorul întâlnirii cu presa.

Întrebat care ar fi mesajul adresat cetăţenilor, domnul dr. Adrian Dobrică a avut în vedere următoarele: „Ar fi bine ca populaţia să-i privească cu mai mult îngăduinţă pe cei implicaţi în activitatea de prelevare de organe, precum şi pe membrii familiilor care îşi dau consimţământul în acest scop. Să nu mai fie socotiţi paria ai societăţii, sau satanişti”…

Cu menţiunea că de la acreditare şi până acum au fost anual 20-30 de situaţii cu traume severe, nici una dintre ele soldată cu prelevare de organe, mai reţin aici că, cel dintâi caz de prelevare, înregistrat în ziua de 6 mai 2016, a făcut posibilă, cu acordul familiei tânărului decedat la numai 31 de ani, salvarea a 3 vieţi, redarea mersului la 4 oameni şi a vederii la alţii 2…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.