Mesaj către primari:Este obligatoriu să urgenteze încărcarea informaţiilor în sistemele RENNS şi RAN în contextul desfăşurării recensământului agricol din acest an şi al populaţiei din 2021 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 noiembrie 2021
Home » Societate »
Mesaj către primari:

Este obligatoriu să urgenteze încărcarea informaţiilor în sistemele RENNS şi RAN în contextul desfăşurării recensământului agricol din acest an şi al populaţiei din 2021
<h5><i>Mesaj către primari:</i></h5><br />Este obligatoriu să urgenteze încărcarea informaţiilor în sistemele RENNS şi RAN în contextul desfăşurării recensământului agricol din acest an şi al populaţiei din 2021

Mesaj către primari:

Este obligatoriu să urgenteze încărcarea informaţiilor în sistemele RENNS şi RAN în contextul desfăşurării recensământului agricol din acest an şi al populaţiei din 2021

  • Necompletarea sau neactualizarea celor două sisteme informatice constituie contravenţie şi este sancţionată cu amendă
  • Sunt localităţi în judeţ care nu au încărcat informaţii în cele două platforme informatice

În contextul organizării recensământului populaţiei şi a locuinţelor din România în 2021 şi a recensământul general agricol din acest an, directorul OCPI Harghita a transmis o adresă către primarii din judeţ în care le reaminteşte că au obligaţia să completeze şi să actualizeze datele din Registrul Agricol Naţional (RAN) şi Registrul Electronic Naţional al Nomenclaturilor Stradale (RENNS). Şi aceasta deoarece în derularea celor două recensăminte urmează a fi utilizate informaţiile din RAN şi RENNES.

„Noi am făcut demersuri încă începând cu anul 2018. În luna septembrie 2018, am transmis adrese tuturor primarilor prin care le-am adus la cunoştinţă obligativitatea de a încărca informaţiile în cele două aplicaţii care sunt gestionate de către ANCPI”, a declarat directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, Sorin Truţă.

În adresa transmisă săptămâna trecută, se arată că prevederile recente din OUG nr. 22/2020 stabileşte că primarul „asigură verificarea, completarea şi actualizarea elementelor de nomenclatură stradală, respectiv denumiri de drumuri, străzi şi adrese administrative, precum şi stabilirea limitelor unităţilor administrativ-teritoriale, până la data de 31 august 2020, în scopul delimitării sectoarelor şi secţiilor de recensământ”. De asemenea, OUG 22/2020 mai prevede că „ulterior acestei date şi până la finalizarea activităţii de colectare a datelor, autorităţile administraţiei publice locale nu mai efectuează schimbări ale elementelor de nomenclatură stradală sau modificări ale limitelor unităţilor administrativ-teritoriale”.

Totodată, primarul „asigură completarea şi actualizarea registrului agricol, a corectitudinii datelor înscrise în acesta, în conformitate cu reglementările în vigoare, astfel încât să fie folosit pentru întocmirea listelor unităţilor de recenzare şi corelarea cu datele declarate în chestionarul de recensământ”.

Necompletarea sau neactualizarea RAN constituie contravenţie şi este sancţionată general, iar în contextul recensământului agricol, prin dispoziţii speciale, cu amendă de la 1.500 la 5.000 lei. Totodată, constituie contravenţie nerespectarea de către reprezentantul unităţii administrativ-teritoriale a obligaţiei de a furniza şi de a actualiza datele cu privire la RENNS şi, special, prin OUG nr. 19/2020, cu amendă de la 15.000 la 50.000 lei.

Aproape jumătate din localităţile judeţului nu au introdus informaţii în RAN

Potrivit informaţiilor furnizate de directorul OCPI Harghita, localităţile cu cel mai mare număr de informaţii introduse în RENNS sunt Corund, Sânmartin, Ditrău, Gheorgheni.

În ceea ce priveşte RAN, peste 50% din totalul localităţilor din judeţul Harghita au introdus informaţii în aplicaţie.

Sorin Truţă a amintit că în luna noiembrie a transmis tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Harghita un chestionar care a fost completat de acestea, cu excepţia localităţilor Ciucsângeorgiu, Ocland, Racu şi Săcel.

Chestionarul a avut ca scop evaluarea resurselor informatice şi umane alocate RAN.

„Am făcut şi o evaluare a resurselor de la nivelul primăriilor. Ca urmare a acestei evaluări s-a constatat că toate primăriile deţin atât echipamente IT, cât şi operatori care pot să facă această operare. Deci nu este o problemă de resurse la nivel de primării în judeţul Harghita, trebuie doar să-şi îndeplinească obligaţiile”, a punctat directorul OCPI Harghita.

Acesta a mai spus că tot anul trecut a fost stabilită componenţa Comisiei de îndrumare şi control a activităţilor legate de completarea şi ţinerea la zi a evidenţei Registrului Agricol pentru judeţul Harghita, din care face parte şi un consilier cadastru la OCPI Harghita. Scopul înfiinţării acestei comisii a fost să stimuleze primăriile pentru a încărca datele în cele două sisteme informatice.

„Dorim pe această cale să conştientizaţi că de modul în care vă veţi îndeplini propriile responsabilităţi depinde buna desfăşurare a lucrărilor celor două recensăminte, nu numai la nivel de unitate administrativ-teritorială, dar, indirect, şi activitatea altor instituţii-suport, cu referire aici în particular la ANCPI şi OCPI Harghita, sens în care se impune să acordaţi atenţie sporită şi implicare în acest demers”, s-a arătat la finalul adresei transmise primăriilor din judeţ.

∗∗∗

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi, implicit, OCPI Harghita participă la realizarea recensământului agricol prin asigurarea accesului INS la: RENNS; Registrul titlurilor de proprietate – DDAPT; Registrul electronic al limitelor unităţilor administrativ-teritoriale – RELUAT; RAN.

În desfăşurarea recensământului populaţiei şi a locuinţelor, ANCPI are responsabilităţi prin:  furnizarea limitelor administrativ-teritoriale stabilite conform Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 existente la 1 iulie 2019 şi, respectiv, 1 ianuarie 2020 şi a datelor disponibile din RAN şi RENNS.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.