Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă răspund îngrijorărilor locuitorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Sănătate » Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă răspund îngrijorărilor locuitorilor
Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă răspund îngrijorărilor locuitorilor

Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă răspund îngrijorărilor locuitorilor

Mai multe persoane, care au beneficiat de serviciile spitalului judeţean de câteva săptămâni încoace, s-au adresat redacţiei noastre, reclamând anumite aspect pe care le-au considerat îngrijorătoare: că personalul nu ar purta măşti, mănuşi şi că nu ar exista suficient dezinfectant pe secţii. Fireşte, ne-am adresat conducerii SJU, care ne-a răspuns prompt şi în detaliu.

„Secţiile şi compartimentele din liniile secundare primesc şi vor primi echipamente potrivit cazurilor pe care le gestionează”

Momentan, echipamentele de protecţie existente la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc acoperă primordial nevoile secţiilor din prima linie de contact cu cazurile COVID-19, adică Secţia Boli Infecţioase şi Unitatea de Primiri Urgenţe. Acolo, personalul a fost dotat cu combinezoane impermeabile, halate impermeabile, măşti chirurgicale şi măşti FFP2/FFP3, scuturi faciale, mănuşi de examinare şi botoşei.

Celelalte secţii şi compartimente din liniile secundare primesc şi vor primii echipamentele potrivite cazurilor pe care le gestionează.

„Panica generată de această pandemie epuizează nejustificat materialele de protecţie şi dezinfectanţii existenţi, fapt demonstrat prin consumul crescut al acestora în ultima perioadă. Riscăm, astfel, să ajungem efectiv în situaţia în care atunci când chiar va fi nevoie de echipament specific, să nu mai avem”, precizează conducerea spitalului judeţean.

Managementul unităţii medicale nu poate fi acuzat de lipsă de preocupare, dovadă fiind contractele încheiate pentru fiecare categorie de produs şi comenzile plasate de mai bine de o lună pentru echipamente. Problema este reală şi resimţită la nivel naţional: firmele nu pot onora comenzile!

În prezent există comenzi făcute de SJU pentru 100.000 de măşti chirurgicale, 11.000 de combinezoane, 5.000 de măşti FFP2, antiseptice (dezinfectanţi pentru mâini), dezinfectanţi pentru suprafeţe şi alte materiale. „Dacă aceste cantităţi şi comenzi nu vor fi onorate, cu siguranţă vom ajunge la o lipsă de echipamente de protecţie”, susţin medicii SJU din Miercurea Ciuc.

Din fericire, deocamdată nu există cazuri confirmate internate la Secţia Boli Infecţioase de la Şumuleu, doar suspecţi. Însă, dacă fluxul de pacienţi va creşte semnificativ şi vor exista cazuri confirmate care necesită tratament local, „utilizarea echipamentului de protecţie trebuie raţionalizată, astfel încât acestea să ofere în primul rând protecţie personalului care gestionează cazurile COVID-19 atunci când chiar este necesar”, avertizează managerul spitalului, dr. Konrád Judit.

Potrivit sursei citate, indiferent de cantităţile de echipamente de protecţie existente şi comandate, va fi nevoie de cantităţi cât mai mari. „De aceea facem apel la toţi cei care doresc să susţină într-un fel sau altul spitalul, să ne ajute cu aceste echipamente de protecţie. În prezent, pentru că nu avem cazuri confirmate în judeţ, consumul acestora este relative scăzut, dar în situaţia în care încep să apară cazuri, tot mai multe, atunci consumul va creşte semnificativ şi există riscul să ajungem într-o situaţie critică. Dorim să evităm acest lucru şi de aceea ne străduim atât de mult pentru achiziţionarea constantă de echipamente, cât şi pentru utilizarea raţională a acestora”, a subliniat managerul spitalului.

În ceea ce priveşte dezinfectanţii, aflăm că la spitalul judeţean s-a epuizat soluţia hidroalcoolică, dar a fost încheiat un nou contract, iar comanda a fost plasată, fiind vorba de zile până la onorarea solicitării. „Firma cu care suntem în relaţii contractuale a primit dezinfectantul solicitat de noi şi acum recepţionează marfă. Ne-au asigurat că după această fază vor onora comenzile noastre. Până atunci, apa şi săpunul se pot folosi la fel de bine ca înaintea inventării soluţiilor hidroalcoolice. Dezinfectant pentru suprafeţe (TP2) există în cantităţi suficiente”, au precizat specialiştii SJU.

Potrivit conducerii spitalului, există un document elaborat de Centrul National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile în colaborare cu Asociaţia pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor, bazat pe recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind utilizarea raţională a echipamentului de protecţie în contextul infecţiei COVID-19 (http://cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-personalul-medico-sanitar/1476-utilizarea-rationala-a-ppe-in-contextul-covid-19), în care se precizează care sunt echipamentele necesare, în funcţie de situaţie şi personal. Acest document, pe care îl puteţi lectura, stă la baza modului de utilizare a echipamentului de protecţie la nivelul SJU.

Între altele, în documentul citat se precizează că măştile purtate continuu, oferă o protecţie de până la trei ore. În aceste condiţii, purtarea continuă şi nejustificată a acestora, va duce la epuizarea rapidă a echipamentului de protecţie necesar în situaţiile care o impun, afirmă specialiştii.

„Modul de transmitere principal al virusului COVID-19 este prin contact şi prin ploaie de picături (stropi de salivă, în urma tusei, strănutului sau vorbirii – n.a.). Practic, măsurile care se impun pentru gestionarea unui caz suspect/confirmat la nivelul spitalului, sunt precauţiunile specifice de contact şi transmitere prin ploaie de picături. Asta înseamnă mască facială şi mănuşi, urmată de igiena mâinilor. Aceste măsuri nu sunt ceva nou, există de ani de zile şi fac parte din Precauţiunile Standard şi Specifice pe care trebuie să le aplice orice cadru medical, în funcţie de situaţia apărută. În privinţa utilizării mănuşilor de protecţie de către populaţie, consider că este un exces de zel şi sabotează, de fapt, cea mai importantă măsură de protecţie, adică igiena mâinilor. Îţi oferă o falsă senzaţie de siguranţă”, au precizat specialiştii.

„Secţia exterioară de la Şumuleu a fost transformată în secţie dedicată pacienţilor suspecţi/confirmaţi COVID-19”

La nivelul spitalului judeţean din Miercurea Ciuc „au fost luate mai multe măsuri de protecţie, atât pentru personal, cât şi pentru pacienţi”, ne asigură managementul unităţii medicale. V-am povestit în ediţiile anteriore ale ziarului nostru despre punctele de triaj epidemiologic aflate la intrarea în spital, policlinică şi în secţiile exterioare, despre fluxurile care direcţionează pacienţii către intrări separate, în funcţie de simptomatologie, istoric de călătorie şi cazuistică, inclusiv pe cei suspecţi COVID-19.

„Secţia exterioară de la Şumuleu a fost transformată în secţie dedicată pacienţilor suspecţi/confirmaţi COVID-19, tocmai pentru delimitarea acestora de restul patologiilor existente în spital. De asemenea, a scăzut foarte mult activitatea medicală în spital pentru a reduce expunerea populaţiei la risc”, a precizat dr. Konrád.

Instruirea personalului medical cu privire la utilizarea echipamentului de protecţie specific COVID-19, realizată de personalul Serviciului de Supraveghere şi Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM), a fost demarată şi este în plină desfăşurare.

În concluzie …

Spitalul este pregătit pentru un număr decent de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus SARS-CoV-2, însă niciodată nu există o limită pentru destul echipament şi suficienţi dezinfectanţi. Conducerea spitalului accentuează faptul că „indiferent de cantităţile de echipamente de protecţie existente şi comandate, va fi nevoie de cantităţi cât mai mari”.

Totodată, managerul unităţii medicale îndeamnă locuitorii să respecte regulile impuse la nivel naţional, să stea acasă şi să apeleze la spitalul judeţean doar pentru situaţii de extremă urgenţă.

DANIELA MEZEY

∗∗∗

Dacă v-a plăcut acest material și doriți să citiți știri pe acest site și în continuare, o puteți face abonându-vă la ziarul Informația Harghitei.

Puteți opta pentru abonamentul clasic: făcut la oficiul poștal și veți primi ziarul în cutia poștală.

Sau puteți alege varianta abonamentului în format PDF, în acest caz urmând să primiți ziarul în format electronic, pe adresa de e-mail. Costul unui abonament în format PDF pornește de la 16 lei/lună și ajunge  la 150 de lei/an.

Puteți obține detalii trimițând un e-mail la informatiahr@gmail.com.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.