Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Medicii şi pacienţii din judeţul Harghita salută arondarea spitalelor din nou la Centrul Universitar Târgu Mureş | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Medicii şi pacienţii din judeţul Harghita salută arondarea spitalelor din nou la Centrul Universitar Târgu Mureş
Medicii şi pacienţii din judeţul Harghita salută arondarea spitalelor din nou la Centrul Universitar Târgu Mureş

Medicii şi pacienţii din judeţul Harghita salută arondarea spitalelor din nou la Centrul Universitar Târgu Mureş

  • Un Ordin recent al Ministerului Sănătăţii anulează prevederile unui document similar emis anul trecut, prin care spitalele din judeţele Harghita, între altele, au fost arondate Centrului Universitar Braşov. Din data de 23 noiembrie, pacienţii din Harghita pot fi transferaţi din nou pentru intervenţii specializate la Târgu Mureş

Istoria începe în 2006, când, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii Publice nr. 1765, privind arondarea judeţelor la centrele regionale, luându-se în considerare regiunile de dezvoltare socio-economică din care fac parte, precum şi distanţele aeriene şi terestre dintre un spital judeţean şi un anumit centru regional, semnat de ministrul Gheorghe Eugen Nicolăescu, „spitalele din judeţele Mureş, Alba, Braşov, Covasna, Harghita şi Sibiu au fost arondate Centrului Universitar Târgu Mureş, respectiv unităţilor sanitare regionale de tip IA şi IB din acest centru”.

După 15 ani, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1.355 din 31 iunie 2020, semnat de ministrul Nelu Tătaru, „spitalele din judeţele Harghita, Covasna şi Braşov sunt arondate Centrului Universitar Braşov, respectiv unităţilor sanitare regionale de tip IA şi IB din acest centru”.

Pentru medicii din Harghita, arondarea pacienţilor aflaţi în stare gravă Centrului Universitar şi spitalelor din Braşov a fost „lipsită de logică”, în condiţiile în care Centrul Universitar Târgu Mureş, cu care au colaborat până atunci pentru rezolvarea cazurilor critice şi nu numai, se află la o distanţă mai mică, ştiut fiind faptul că pentru fiecare pacient în stare critică durata transferului este un element crucial şi primul criteriu care trebuie luat în considerare, potrivit specialiştilor.

Recent, un alt Ordin, cu numărul 2.509 din acest an, semnat de ministrul interimar al Sănătăţii, secretarul de stat Vass Levente în 22 noiembrie, spitalele din judeţul Harghita au fost arondate din nou Centrului Universitar Târgu Mureş.

Decizia a fost primită cu mare bucurie, atât de medici, cât şi de pacienţi.

Cel mai mult s-au bucurat cei din Topliţa, care erau obligaţi să parcurgă până la Braşov o distanţă cel puţin dublă faţă de traseul până la Târgu Mureş.

Dr. Alexandra Dorina Ioniţă – manager interimar al Spitalului Municipal Topliţa

„Până când am fost arondaţi Centrului Universitar Braşov, fără să ne întrebe nimeni dacă suntem de acord, trimiteam la Târgu Mureş cazurile pe care nu puteam să le rezolvăm la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc, fie pentru că nu aveau ei specialitate sau continuitate în specialitate. Cu spitalul din Braşov noi am avut o colaborare bună, în schimb distanţa dintre spitalul nostru şi Centrul Universitar Braşov este foarte mare şi pentru un pacient critic 100 de kilometri în plus de transport contează. În aceste condiţii, consider că revenirea la Târgu Mureş este normalitatea şi este foarte bine în primul rând pentru pacienţii noştri care suferă politraumatisme severe, infarct miocardic, care au nevoie de chirurgie plastică, de chirurgie pediatrică, de neurochirurgie când este însoţită şi de alte leziuni, practic specialităţi pe care nu le putem noi rezolva sau cazuri complexe pe care nu le putem reţine la noi din lipsă de dotări materiale, de medici specialişti şi aşa mai departe”, ne spune dr. Alexandra Dorina Ioniţă – manager interimar al Spitalului Municipal Topliţa.

Alţii au alăturat neajunsului provocat de distanţa mare şi lipsa de comunicare. Cu toate acestea, sunt medici care le mulţumesc colegilor lor din Braşov pentru sprijinul acordat.

„Este un lucru foarte bun, pe care îl aşteptam, ne bucurăm noi medicii şi este mult mai bine în primul rând pentru pacienţii care trebuie transferaţi – Gheorgheni este la 100 de kilometri de Târgu Mureş şi la 200 de kilometri de Braşov. În condiţiile în care la un pacient critic fiecare minut contează, iar noi încercăm să reducem cât mai mult timpul în care bolnavul ajunge la destinaţia finală, unde se poate interveni eficient şi conform competenţelor, nu este indiferent unde îl ducem. Săptămânal sau o dată la două săptămâni noi avem câte un caz grav pe care trebuie să îl transferăm – fie infarct miocardic, fie un copil născut prematur, pentru care fiecare minut este preţios; chiar şi ieri am avut un pacient acut care a necesitat transferul. Aşa a fost şi înainte (de apariţia Ordinul nr. 1.355 al Ministrului Sănătăţi), nu ştim de ce, nu ne-a întrebat nimeni, dar acum am revenit la normal. Noi le mulţumim colegilor de la Braşov, care ne-au ajutat, tratându-ne pacienţii, pentru că, până la urmă, acesta este interesul nostru comun: salvarea de vieţi”, a precizat dr. Fülӧp Enikő, managerul Spitalului Municipal Gheorgheni.

Revenirea la Centrul Universitar Târgu Mureş a fost salutată şi de dr. Borka-Balázs Attila, managerul interimar al Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc. Prin vocea purtătoarei de cuvânt a unităţii sanitare, Zӧrgő Noémi,ne-a transmis că este o decizie demult aşteptată de medici şi de pacienţi.

„În primul rând distanţa dintre spitalul Odorheiu Secuiesc şi cel din Târgu Mureş este mult mai scurtă; în al doilea rând, marea majoritate a medicilor care lucrează la spitalul din Odorhei au absolvit facultatea la Târgu Mureş, au făcut practica în spitalul de acolo, rezidenţiatul şi au lucrat efectiv alături de medicii de acolo, cu care au o relaţie bună atât din punct de vedere uman, cât şi profesional şi cu care colaborează. Ne pare foarte bine că putem lucra din nou împreună cu ei”, a explicat Zӧrgő Noémi.

Cazurile care depăşesc competenţele şi dotarea spitalelor din Topliţa, Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc sunt transferate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. În ultimul deceniu, în această unitatea sanitară judeţeană s-au investit miliarde de lei pentru modernizarea capacităţii de spitalizare şi au fost atraşi mulţi medici specialişti din afara judeţului. Chiar şi aşa, există cazuri, de la an la an mai puţine, care necesită transferarea la un centru universitar, cu competenţe înalte, menţionează managerul spitalului judeţean, dr. Konrád Judit.

„La centrul de la Târgu Mureş vor fi transferate urgenţele critice traumatice, cazurile pe care deocamdată nu le putem rezolva, dar sperăm să o facem în curând. Vorbim despre pacienţi care au suferit arsuri pe suprafeţe mari ale corpului, cazurile neurologice la care nu am putut ameliora situaţia prin tromboliză, iar starea pacientului se agravează şi alte categorii de cazuri care necesită un nivel de competenţă superior, de care spitalul nostru nu dispune încă. Asta nu înseamnă că noi renunţăm la eforturile pentru a ajunge să obţinem astfel de competenţe. Cazurile de neonatologie, pe care înainte le trimiteam la centrul universitar, acum le putem rezolva aici, trombectomie vom face şi noi, vom rezolva şi cazurile de infarct miocardic acut; nu vorbim aici despre chirurgia cardio-vasculară, unde nu vom avea competenţe niciodată. Sunt din ce în ce mai puţine cazuri pe care le trimitem la Târgu Mureş. Numărul lor a scăzut de la an la an, graţie eforturilor pe care le fac medicii noştri şi cei în administrarea cărora se află unitatea noastră medicală”, a adăugat managerul spitalului judeţean harghitean.

De asemenea, a remarcat că finalizarea heliportului din curtea spitalului permite aterizarea elicopterului SMURD Târgu Mureş, scurtând considerabil durata transferului pacientului la centrul universitar.

„Eu şi colegii mei apreciem că alocarea pacienţilor gravi din Harghita din nou Centrului Universitar Târgu Mureş este, într-un fel, o restabilire a ordinii fireşti a lucrurilor. De-a lungul multor ani am reuşit să dezvoltăm colaborări fructuoase cu medicii, profesorii, cu şefii de secţii de la Târgu Mureş, care au fost cândva colegii noştri sau profesorii noştri, atunci când am urmat cursurile facultăţii sau atunci când am urmat specializările. Pentru noi acesta este unul din motivele pentru care am reuşit să colaborăm mai bine cu Centrul Universitar Târgu Mureş decât cu Centrul Universitar Braşov. În primul rând pentru că, vorbind de cei din urmă, nu ne cunoşteam deloc şi de fiecare dată trebuia să dăm explicaţii pentru un lucru de care nici noi nu am fost foarte încântaţi. Acum putem spune că în sfârşit e bine”, a concluzionat dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc.

***

În perioada de un an şi trei luni, cât spitalele din Harghita au fost arondate Centrului Universitar Braşov, au existat şi situaţii în care Centrul Universitar Târgu Mureş a acceptat să rezolve şi cazuri din judeţul nostru transferate la Târgu Mureş.

Într-un articol semnat de Arina Toth, publicat pe www.zi-de-zi.ro, dr. Maria Salanţa, coordonatoarea UPU-SMURD Târgu Mureş declara: „Noi nu i-am abandonat niciodată. Orice fel de problemă au avut în urgenţă am acceptat, s-au făcut transferuri, inclusiv cu elicopterul. (…) Acum, dacă oficial s-a revenit la regiunea noastră, mă bucur să îi putem coordona în continuare şi să le primim pacienţii care le depăşesc posibilităţile de investigaţii şi tratament”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.