Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Măsuri stricte pentru pregătirea elevilor şi susţinerea examenelor naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » Măsuri stricte pentru pregătirea elevilor şi susţinerea examenelor naţionale
Măsuri stricte pentru pregătirea elevilor şi susţinerea examenelor naţionale

Măsuri stricte pentru pregătirea elevilor şi susţinerea examenelor naţionale

Peste 90% din totalul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a şi-au afirmat, până în prezent, intenţia de a participa la pregătirea examenului. Şcolile sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile şi îşi aşteaptă, de marţi, elevii, inclusiv pe cei din ultimul an de liceu

Pregătirea elevilor de la clasa a VIII-a şi a celor de la clasa a XII-a se va desfăşura între 2 şi 12 iunie. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, toate cadrele didactice care predau materii de examen, vor participa la pregătirea elevilor din clase terminale.

„Elevilor care nu pot veni la şcoală din motive obiective, suntem pregătiţi să le asigurăm continuarea pregătirii online, iar acolo unde nu au acces la Internet, vom veni cu lecţii prin Teleşcoală, în parteneriatul TVR, cu emisiunile în limba maghiară SuliTV, iar acolo unde nu există niciuna dintre aceste posibilităţi, vom duce elevilor caietele-suport de studiu tipărite de Consiliul Judeţean, disponibile de altfel şi pe site-ul IŞJ şi al CJ Harghita”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Potrivit acestuia, pregătirea pentru Evaluarea Naţională se va desfăşura în 113 şcoli din judeţ, în cadrul cărora au fost amenajate 306 săli de clasă în acest scop, până în prezent anunţându-şi intenţia de participare 2.864 de elevi, reprezentând 92,9% din totalul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a în anul şcolar 2019-2020.

Pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat se va desfăşura în 200 de săli de clasă din 38 de şcoli, 2020 de elevi (99,6%) anunţându-şi participarea la cursuri.

Conform procedurilor speciale, adaptate situaţiei generată de pandemia COVID-19 elaborate de şcoli, în funcţie de specificul fiecăreia, la intrarea în unitatea de învăţământ elevii vor fi preluaţi de o persoană desemnată de conducerea şcolii. Fiecărui elev i se va lua temperatura şi i se va oferi masca de unică folosinţă, pe care o va purta pe întreaga durată a cursurilor. Elevii vor fi conduşi, apoi, pe traseul de intrare către clase.

Sălile de curs au fost amenajate astfel încât să se respecte distanţarea de „doi metri în faţă, doi metri în spate, doi metri la dreapta şi doi metri la stânga” între fiecare dintre elevi, stabilită prin ultimul Ordin emis de ministrul Educaţiei.

Elevii claselor a VIII-a de la secţia română vor avea două ore de pregătire (Romană şi Matematică) zilnic, iar cei de la secţia maghiară trei ore de studiu pe zi (Română, Matematică şi Maghiară). În vreme ce elevii claselor a XII-a vor beneficia de trei ore de pregătire pe zi la secţia română şi de patru ore la secţia maghiară.

Având în vedere că şcolarilor nu le este îngăduit să se mute dintr-o clasă în alta, profesorii vor schimba sala din oră în oră, ajungând la o altă grupă, pentru a acoperi, astfel, predarea materiei de examen tuturor elevilor care vin la pregătire. O oră de curs va dura 50 de minute.

La nivelul IŞJ Harghita s-a luat decizia ca pauzele, fiecare de câte 10 minute, să fie decalate, pentru a se evita aglomerarea. „Dacă un profesor stabileşte pauza cu 10 minute înainte de fix, ceilalţi să o dea la fără douăzeci sau la şi jumătate, ca să excludem total posibilitatea formării de grupuri mari, compacte de elevi sau îmbrăţişările la revederea după o perioadă lungă de timp. Elevii vor fi supravegheaţi de cadrele didactice şi în timpul pauzelor”, a afirmat prof. Glodeanu.

Este o perioadă de supraîncărcare a profesorilor, care, după programul de pregătire la şcoală, vor face efortul de asigura şi predarea online, pentru elevii care nu pot veni la unităţile de învăţământ. Şi de asemenea, să pregătească sinteze şi rezolvări ale testelor de antrenament puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei, pentru elevii care nu au acces la studiul online, astfel încât toţi şcolarii să fie antrenaţi în activitatea de pregătire a susţinerii examenelor naţionale.

Potrivit Ordinului de ministru comun emis de Monica Anisie şi de reprezentantul Ministerul Sănătăţii, în fiecare unitate de învăţământ va exista un cadru medical, care va tria elevii şi va supraveghea participarea acestora la cursurile de pregătire, respectiv la procesul de examene naţionale. Pentru asigurarea cadrelor medicale în toate locaţiile unde se va desfăşura pregătirea elevilor şi la examenele naţionale, conducerea IŞJ a iniţiat discuţii cu reprezentanţii Direcţie de Sănătate Publică, solicitând inclusiv sprijinul medicilor de familie.

La finalul cursurilor zilnice de pregătire, elevii vor fi conduşi la ieşirea din şcoală pe un alt traseu decât cel pe care au intrat şi îşi vor arunca masca la coş, înainte de a părăsi unitatea de învăţământ. Elevii care fac naveta vor primi încă două măşti, una pe care să o poarte în mijloacele de transport către casă, iar alta a doua zi, călătorind către şcoală.

În această perioadă, inspectorii care coordonează unităţile de învăţământ vor verifica aplicarea procedurilor speciale. Inclusiv existenţa stocului necesar de măşti şi de dezinfectanţi. Până la sfârşitul săptămânii în curs, directorii de şcoli vor fi chemaţi la primării, pentru a li se preda Termoscanerele digitale.

Aceleaşi măsuri se vor aplica şi în perioada desfăşurării examenelor naţionale.

„Încercăm să identificăm eventualele probleme şi să căutăm soluţii celor care vor apărea, astfel încât fiecare elev să poată susţine examenul naţional. Şi în alţi ani am avut elevi cu probleme medicale, în astfel de cazuri colegii profesori s-au deplasat acasă la elevi sau la spital cu laptop, cu monitorizare audio-video şi elevii au putut susţine probele acolo unde s-au aflat. Este ştiut faptul că anul acesta elevii care au temperatura mai mare de 37,3 grade nu pot intra în sălile de examen. În ceea ce priveşte gestionarea eventualelor cazuri de elevi din ani de final de ciclu infectaţi cu noul coronavirus, reglementările referitoare la examenele naţionale vor veni tot printr-un Ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii”, a precizat prof. dr. Glodeanu.

În Harghita sunt înscrişi 3.083 de elevi de clasa de VIII-a, 2.083 de elevi de clasa a XII-a şi 72 de elevi de clasa a XIII-a seral, care ar putea susţine examenele naţionale, dacă promovează anul. Însă la examenul de Bacalaureat se pot înscrie şi elevii din seriile anterioare, care nu au promovat examenul maturităţii la una sau mai multe discipline.

Condiţiile total atipice în care se vor desfăşura examenele naţionale în acest an pandemic necesită măsuri extrem de riguroase de protecţie a elevilor şi profesorilor care asigură supravegherea, corectarea şi soluţionarea contestaţiilor, măsuri care implică şi costuri suplimentare.

„Pentru garantarea distanţării sociale, avem nevoie de mult mai multe săli de clasă monitorizate audio şi video, faţă de anii trecuţi, dar trebuie să fim responsabili şi pentru cadrele didactice care vor corecta lucrările, respectând aceleaşi reguli de distanţare socială. De aceea, am cerut directorilor să ia legătura cu autorităţile publice locale, am rugat şi conducerile Prefecturii şi Consiliului Judeţean să ne sprijine prin a face un apel către autorităţile publice, să aloce bani pentru a avea suficiente sisteme de monitorizare audio-video, aşa încât şi elevii, şi profesorii să fie în siguranţă”, a arătat inspectorul şcolar general adjunct.

Conform datelor oferite de prof. Cristinel Glodeanu, Evaluarea Naţională se va desfăşura în 323 de săli de clasă din 97 de centre de examen, urmând să fie analizate, de asemenea, locaţiile şi numărul de săli necesare desfăşurării examenului de Bacalaureat. Anul trecut, examenul maturităţii s-a desfăşurat în şase centre şi o subcomisie. Decizia finală în acest sens va fi luată vineri, în şedinţa Consiliului de Administraţie.

Noul calendar de admitere la liceu debutează în 27 mai, când se va afişa oferta de şcolarizare. Urmează înscrierea pentru probele de aptitudini, în perioada 2-5 iunie, iar probele, exclusiv scrise în acest an, se vor desfăşura după cum urmează: 15 iunie – Limba şi literatura română, 17 iunie – Matematică, 18 iunie – Limba şi literatura maternă. Completarea opţiunilor în fişele de înscriere, de absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora se va realiza în perioada 2-6 iulie, iar repartizarea computerizată va avea loc în 10 iulie.

Cât despre Bacalaureat, înscrierea candidaţilor este programată între 3 şi 10 iunie, prima probă – Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale – se va desfăşura între 11 şi 17 iunie, în 22 iunie va avea loc proba scrisă la Limba şi literatura română, în 23 iunie – Limba şi literatura maternă, 24 iunie – Proba obligatorie a profilului, iar în 25 iunie este programată Proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în data de 30 iunie, până la ora 12:00. Depunerea contestaţiilor se poate face în aceeaşi zi, în intervalul orar 16:00-20:00, dar şi în 1 iulie, între orele 08:00 şi 12:00. Contestaţiile vor fi rezolvate până în data de 4 iulie inclusiv, iar rezultatele finale vor fi afişate în 5 iulie.

D. MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.