Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Măsuri speciale la vizita Papei Francisc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Măsuri speciale la vizita Papei Francisc
Măsuri speciale la vizita Papei Francisc

Măsuri speciale la vizita Papei Francisc

Preşedinţi de stat, premieri, cardinali, alături de miniştri şi pelerini sunt aşteptaţi să participe la vizita Papei Francisc, una istorică în Transilvania, fiind pentru prima oară când un Suveran Pontif vizitează Sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. La o vizită de asemenea amploare se impun măsuri de top în ceea ce priveşte securitatea tuturor. Municipiul Miercurea Ciuc va fi mai aglomerat ca niciodată, atât în perioada premergătoare, cât mai ales în prima zi de iunie, o aglomerare de persoane, autoturisme, autocare, diferite autovehicule şi alte mijloace de transport.  De aceea, Comitetul Interministerial pentru Securitate instituit pentru vizita Papei Francisc ne roagă pe toţi să fim „parteneri” la buna desfăşurare a evenimentului, „răbdarea, disciplina şi conduita preventivă fiind cei mai buni aliaţi” ai unei manifestări unice şi reuşite.

Rute ocolitoare recomandate pentru evitarea fluxurilor de trafic

Cu prilejul vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) împreună cu Poliţia Rutieră vor institui restricţii parţiale de circulaţie sâmbătă, 1 iunie, în municipiul Miercurea Ciuc. Pentru evitarea aglomeraţiilor în trafic, CNAIR recomandă conducătorilor auto următoarele rute:

Pentru relaţia Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna) – Braşov – Gheorgheni (judeţul Harghita) se poate utiliza următoarea rută ocolitoare: Sfântu Gheorghe – DN 11 – Braşov – DN 13 – Sighişoara – DN 13 – Bălăuşeri – DN 13A – Praid – DN 13B – Gheorgheni.

Vehiculele cu masa totală mai mică de 10 tone pot utiliza şi traseul: Sfântu Gheorghe – DN 11 – Braşov – DN 13 – Vânători – DN 13C – Cristuru Secuiesc – DN 13C – Bisericani – DN 13A – Praid – DN 13B – Gheorgheni.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, la numerele de telefon: 021/264.33.33, 021/9360 sau poate fi accesată pagina de Internet: www.cnadnr.ro/Situaţia Drumurilor Naţionale.

Restricţii de circulaţie

Circulaţia în centrul municipiului Miercurea Ciuc şi în zona în care va avea loc slujba oficiată de Papa Francisc, la Şumuleu-Ciuc, va fi restricţionată parţial sau total pentru desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului.

Conform dispoziţiei emisă de primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert-Kálmán, astăzi, începând cu ora 06:00, s-a instituit restricţie parţială de acces în zona centrală a oraşului.

Zona centrală: străzile Uzina Electrică şi Braşovului dinspre vest, str. Rét de la intersecţia cu calea ferată, str. Topliţa/DN 12 de la intersecţia cu drumul ocolitor – giratoriu – şi intersecţia DN 12A cu drumul ocolitor, str. Pünkösd, intrarea în municipiu prin DC 4 dinspre Păuleni-Ciuc, intrarea în municipiu prin DJ 123E dinspre Şoimeni dinspre nord şi nord-est, intrarea în municipiu pe strada Leliceni prin DJ 123B dinspre est, intersecţia dintre strada Zsogodi Nagy Imre şi DN 12 dinspre sud.

Au acces doar autovehiculele aparţinând persoanelor cu domiciliu stabil în zonă sau care au locul de muncă la instituţii sau firme din acest perimetru, autoturismele persoanelor care fac dovadă că au cazare rezervată la hoteluri şi pensiuni din zonă, cele ale firmelor de aprovizionare, ale unităţilor economice din zonă, autobuzele care efectuează transportul public de călători, taxiurile, precum şi autoturismele altor persoane care posedă autorizaţie de acces emisă de primar.

De la ora 12:00 şi până sâmbătă, 1 iunie, ora 18:00, se impune restricţie totală de circulaţie cu vehicule în zona de pelerinaj şi pe străzile adiacente.

Zona de pelerinaj şi străzile adiacente: Apor Péter, Cioboteni, Franciscanilor, Ion Căianu, Morii, Manejului, Mesteacăn, Minei, Pârâul Şumuleu, Pietriş, Prieteniei, Şumuleu, Sâncrăieni, Sarkadi Elek, Szék, Szék II, Széked, Székely Mózes, Fodorkert, Fésülő, Kas, Tas, Huba, Tohotem, Előd, Kund, Ond, Álmos, Agyagfalva, Barátok kertje, Câmpul Mare, Şumuleul Mic, Pünkösd, Tarló, Kalász, Köves, Dealul Şumuleu.

Fac excepţie: autoturismele aparţinând pelerinilor, care au parcarea asigurată în curţile locatarilor din zonă, acestea având acces până pe 31 mai, ora 20:00. De asemenea, au acces autoturismele persoanelor cu domiciliu în zona de pelerinaj, până pe 1 iunie, ora 06:00, autovehiculele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic care transportă persoane cu dizabilităţi, acestea având acces în zonă doar pe strada Câmpul Mare şi numai până în data de 1 iunie, ora 09:00 şi autovehiculele înaltelor feţe bisericeşti sau înalţi demnitari, cu condiţia să aibă loc de parcare asigurat în curtea Asociaţiei Caritas, cu acces până în 1 iunie, ora 09:00.
Potrivit dispoziţiei primarului, de pe 31 mai, ora 20:00, până pe 1 iunie, ora 18:00, se instituie restricţie totală de circulaţie în zona centrală a municipiului, pentru toate tipurile de autovehicule, cu excepţia: autovehiculelor persoanelor domiciliate în zonă, care au acces până la ora 06:00, în data de 1 iunie. În perioada amintită se interzice parcarea şi staţionarea autovehiculelor pe trotuare, piste pentru biciclişti, pe spaţiile verzi şi pe carosabil, cu excepţia spaţiilor de parcare amenajate.

Singurele care au acces permanent şi neîngrădit sunt autovehiculele ISU, Jandarmeriei, Poliţiei, SRI, SPP şi STS. De asemenea, pot circula ambulanţele, autovehiculele Crucii Roşii, ale Serviciului de Salvamont, ale Primăriei Miercurea Ciuc, precum şi cele de intervenţii ale firmelor de distribuţie a energiei electrice, iluminat public, gazelor naturale, apă şi canalizare, în caz de nevoie.
Având în vedere caracterul special al evenimentului, în data de 1 iunie, accesul pelerinilor pe Dealul Şumuleu se va face exclusiv pietonal, drumurile de acces fiind cele utilizate şi cu ocazia pelerinajului de Rusaliile Catolice.

Interzise: folosirea dronelor, fotografierea şi filmarea de la ferestre sau balcoane

Municipalitatea Miercurea Ciuc îi roagă pe locuitori şi persoanele aflate în oraş în timpul vizitei apostolice ca pe traseul parcurs de Papa Francisc să nu filmeze sau să fotografieze de la ferestre sau balcoane şi să nu folosească drone pentru înregistrări, aceste restricţii intrând în vigoare pentru asigurarea securităţii Suveranului Pontif.

„Primăria municipiului Miercurea Ciuc înştiinţează locuitorii urbei că, în legătură cu vizita Suveranului Pontif la Şumuleu-Ciuc, intră în vigoare unele restricţii cu privire la securitatea persoanei Sanctităţii Sale. Rugăm locuitorii municipiului, precum şi persoanele care se află în localitate cu ocazia vizitei Suveranului Pontif ca pe traseul parcurs de către Suveran să nu fotografieze, filmeze de pe balcoanele, terasele sau din ferestrele clădirilor adiacente, să nu folosească drone pentru efectuarea de înregistrări video, sau fotografice”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Primăria Miercurea Ciuc.

Cu acest prilej, administraţia municipiului a făcut publică lista obiectelor interzise şi a celor permise pentru accesul în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte de la Şumuleu-Ciuc.

Obiecte interzise: arme, obiecte ascuţite sau contondente (de exemplu: cuţite, cuie, ţevi metalice); obiecte care pot fi folosite pentru acţiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatură sau instrumente care pot deranja fonic (de exemplu: vuvuzele) etc.; obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc.; arme de jucărie, imitaţii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate; băuturi alcoolice, droguri etc.; dispozitive cu lichid sub presiune (spray); dispozitive cu şocuri electrice; substanţe cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.

Obiecte permise: scaun pliabil de mici dimensiuni; ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile; umbrele de dimensiuni reduse (cu tijă telescopică, nu tip „baston”); steaguri (cu suport din plastic, nu din lemn sau metal), pancarte ce reprezintă comunitatea de provenienţă; radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii; aparate foto; căruţ transport nou-născut, pe cât posibil pliabil.

Medicii vă recomandă

Pentru prevenirea unor accidente şi întâmplări nefericite, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Kacsó Jolán, oferă câteva sfaturi utile pelerinilor care vor participa sâmbătă, 1 iunie, la Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc la Şumuleu-Ciuc, dar şi celor care vor urca în şa cu prilejul pelerinajului de Rusaliile Catolice, la sfârşitul săptămânii viitoare.

Pelerinii sunt sfătuiţi să îşi aducă cu ei apă, să-şi acopere capul cu o pălărie de soare, să nu le lipsească umbrela şi un trenci, în caz că plouă.

„Este important ca pelerinii să poarte bocanci de tură sau încălţăminte confortabilă”, nicidecum pantofi cu toc sau sandale, se arată într-un comunicat remis presei de referentul de presă al spitalului, Kiss Edit. „Pentru a preveni scăderea glicemiei în timpul mersului pe jos şi aşteptării este bine să îşi aducă puţină mâncare sau dulciuri. Cine trebuie să ia medicamente, să le ia dimineaţa, aşa cum este prescris”, vă sfătuieşte dr. Kacsó Jolán.

Şefa Unităţii Primiri Urgente (UPU) a SJU le recomandă bolnavilor cronici şi persoanelor care suferă de o boală rară – de exemplu: hemofilie – să scrie pe un bileţel diagnosticul pe care îl au şi să îl păstreze în portofel, pentru ca în cazul unei urgenţe, cum ar fi pierderea cunoştinţei, personalul medical de la faţa locului să ştie de ce afecţiuni suferă.

Potrivit comunicatului de presă, în fiecare sector destinat pelerinilor va exista personal însărcinat cu acordarea primului-ajutor şi extragerea celor care au nevoie de asistenţă medicală. Şefa UPU îi sfătuieşte pe pelerini să identifice aceste persoane de cum ajung în sectorul care le este destinat, iar în cazul apariţiei unor probleme, să apeleze la ei.

„Pelerinii vor fi asistaţi medical şi la faţa locului – spitale mobile, ambulanţe, corturi de prim-ajutor – iar echipe de prim-ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă vor fi plasate şi în oraş, şi de-a lungul drumurilor de acces. În Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc se va acorda asistenţă medicală de urgenţă atât în incinta UPU, cât şi într-un spital mobil, care va fi amenajat în apropierea clădirii spitalului de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, se precizează în documentul de presă.

Măsuri speciale la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, ocazionate de vizita Papei Francisc

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a anunţat măsuri speciale pentru asigurarea asistenţei medicale a pelerinilor care sosesc în oraş cu ocazia vizitei Suveranului Pontif din data de 1 iunie şi a Pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc, care va avea loc o săptămână mai târziu. Astfel:

– în ziua de 1 iunie, până la sfârşitul vizitei Papei, nu vor fi preluate cazuri de urgenţă de la celelalte spitale din judeţul Harghita, acestea urmând să fie redirecţionate către alte spitale judeţene. „În funcţie de numărul participanţilor la cele două evenimente religioase şi de trendul prezentărilor la Unitatea de Primiri Urgente a spitalului, această măsură se va extinde – la nevoie şi diferenţiat în funcţie de specialitate – până la 9 iunie”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de spitalul judeţean;

– din cauza situaţiei speciale, pe 1 iunie se suspendă programul de vizitare a pacienţilor de către aparţinători şi temporar, pe perioada desfăşurării vizitei Papei, intrarea în UPU se va face prin intrarea principală a spitalului. Totodată, ţinând cont şi de Pelerinajul de Rusalii, în perioada 27 mai – 9 iunie, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc se limitează internările pacienţilor cu afecţiuni cronice, urmând ca pacienţii programaţi pentru această perioadă să fie reprogramaţi, în cazul în care starea lor de sănătate permite acest lucru. „În această perioadă, secţiile spitalului vor rezolva în continuare cazurile acute, consultaţiile şi internările urgenţelor medicale şi chirurgicale făcându-se după criteriile obişnuite”, se arată în documentul citat;

– în perioada 28 mai – 9 iunie se limitează şi activitatea ambulatoriilor de specialitate din clădirea principală a spitalului, iar pacienţii programaţi pentru consultaţii în această perioadă vor fi reprogramaţi. „Cazurile care nu pot fi reprogramate sau situaţiile speciale vor fi deservite, în mod excepţional şi doar pentru perioada menţionată, la nivelul secţiilor de specialitate”, menţionează conducerea SJU.

Potrivit acesteia, pregătirile pentru acest eveniment se desfăşoară de mai multe luni, spitalul suplimentându-şi stocul de medicamente şi de materiale sanitare şi acumulând rezerva necesară. În ceea ce priveşte resursele umane, pe anumite secţii va fi suplimentat numărul angajaţilor care lucrează într-o tură, în vreme ce un efectiv de medici şi asistenţi, respectiv personal auxiliar va fi pregătit să vină la spital deîndată ce este solicitat.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a precizat că au fost luate măsurile necesare în cazul unui eveniment de mare anvergură. „Sper că nu mulţi vor avea nevoie de îngrijiri medicale, dar vreau să accentuez faptul că spitalul este gata pentru a oferi ajutorul necesar pelerinilor”, a conchis dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.