Măsuri pentru suplimentarea numărului de paturi destinate pacienţilor COVID-19 la spitalul judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 august 2022
Home » Sănătate » Măsuri pentru suplimentarea numărului de paturi destinate pacienţilor COVID-19 la spitalul judeţean
Măsuri pentru suplimentarea numărului de paturi destinate pacienţilor COVID-19 la spitalul judeţean

Măsuri pentru suplimentarea numărului de paturi destinate pacienţilor COVID-19 la spitalul judeţean

r Creşterea considerabilă a numărului de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, dublată de refuzul spitalului suport COVID-19 din Odorhei de a prelua pacienţi infectaţi din alte localităţi ale judeţului, a determinat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc să transforme şi să amenajeze temporar unele dintre secţii pentru îngrijirea corespunzătoare a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus

Săptămâna trecută, capacitatea secţiilor de Boli Infecţioase, Pneumologie şi a spitalului modular de la Şumuleu-Ciuc a fost ocupată aproape în întregime.

Potrivit unui comunicat de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, „ca urmare a creşterii cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi al refuzului repetat al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc de a prelua cazurile medii şi severe COVID-19, conform statusului de spital suport (…) conducerea spitalului judeţean a luat o serie de măsuri – temporare – pentru a asigura locuri şi îngrijirea corespunzătoare a bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus”.

Astfel, începând de vinerea trecută, Secţia Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă s-a transformat în secţie pentru primirea „la nevoie” a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 asimptomatici.

Activitatea în ambulatoriul de specialitate al acestei secţii, precum şi tratamentele în curs vor fi asigurate în continuare, existând circuite separate pentru gestionarea acestor activităţi.

De asemenea, Unitatea de Izolare Externă de la Şumuleu, care funcţionează în clădirea Centrului Multifuncţional al Consiliului Judeţean Harghita, va prelua o parte a pacienţilor cu simptome uşoare ale bolii COVID-19.

„Cazurile severe de COVID-19, precum şi pacienţii cu forme medii ale bolii şi cu alte afecţiuni asociate vor fi transferaţi în continuare la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, spital desemnat de către Ministerul Sănătăţii ca spital suport pentru pacienţii testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, pentru ca spitalul din Miercurea Ciuc să-şi poată îndeplini în continuare rolul de spital judeţean de urgenţă”, se precizează în documentul citat.

Pentru evitarea supraaglomerării în zona tampon a spitalului, pacienţii cronici care urmează să fie internaţi sunt rugaţi să se programeze înainte cu cel mult 48 de ore de internare, pentru efectuarea testului RT-PCR.

„Programările se fac în fiecare zi, între orele 08:00-15:00, la numerele de telefon: 0372/66.12.91 şi 0742/21.49.51. În acest fel, pacienţii pot aştepta rezultatul testului acasă, urmând să se prezinte la spital pentru internare în cazul rezultatului pozitiv. Cheltuielile acestor teste vor fi suportate de către spital”, menţionează sursa citată.

Datorită măsurilor luate, au fost asigurate încă 30 de locuri pentru pacienţii COVID-19 la fosta Secţie Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, se vor elibera paturi la secţiile dedicate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi în zona de tampon, asigurându-se îngrijirea corespunzătoare a bolnavilor.

Conform documentului remis presei de SJU, 74 din cele 78 de paturi destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19 erau ocupate vinerea trecută de persoane confirmate cu noul coronavirus, iar în zona tampon a spitalului, care dispune de 16 locuri, alte zece persoane suspecte de a fi contractat SARS-CoV-2 aşteptau rezultatele testelor RT-PCR.

Comunicatul consemnează şi faptul că opt pacienţi au fost transferaţi, săptămâna trecută, de la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc, patru dintre aceştia fiind preluaţi de către Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc şi câte unul de către spitalele din Topliţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu şi Bistriţa.

Începând de luni, 28 septembrie şi până ieri, 5 octombrie, în Harghita au fost raportate 144 de cazuri noi de COVID-19, faţă de 76 în intervalul 21-27 septembrie.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.