Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mărţişorul prieteniei harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Mărţişorul prieteniei harghitene
Mărţişorul prieteniei harghitene

Mărţişorul prieteniei harghitene

Sute de mărţişoare au fost dăruite, de 1 Martie, de elevi din clasele I-IV de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, colegilor mai mari de la Liceul Teoretic Romano-Catolic „Segitő Mária”, în semn de prietenie, la debutul primăverii calendaristice

Micile obiecte cu rol protector, oferite de obicei persoanelor dragi şi prietenilor, s-au dorit a fi mai mult decât simple podoabe legate cu şnur împletit alb-roşu, potrivit tradiţiei; au fost mesagerele prieteniei, o invitaţie la dialog şi la o convieţuire frumoasă, în care fiecare să îşi cunoască şi să îşi respecte reciproc tradiţiile şi valorile.

„Am creat aceste mărţişoare ca să le oferim colegilor mai mari de la Liceul Segitő Mária, în semn de prietenie şi ca un semn al venirii primăverii”, a spus Bogdan, „să le dorim o primăvară frumoasă şi sperăm să se bucure de ele”, l-a completat Radu.

„În fiecare an lucrăm destul de mult la realizarea mărţişoarelor şi încercăm să le arătăm colegilor mai mari simbolul nostru, al prieteniei, ca să le placă mărţişoarele, pentru că în anii trecuţi s-au bucurat foarte mult şi noi am fost fericiţi”, ne-a dezvăluit David. „Sunt 434 de mărţişoare şi nu a fost greu”, a adăugat Casiana.

Două săptămâni au lucrat micuţii din ciclul primar la confecţionarea mărţişoarelor, care aveau să-i înveselească pe colegii lor maghiari. Au fost neobosiţi şi au buchisit „cu mare drag”, ne-a povestit învăţătoarea Violeta Craioveanu. Motivele alese în acest an au fost cele tradiţionale româneşti.

„Am început acest proiect în urmă cu două săptămâni, am lucrat cu mare drag şi cu pricepere pentru colegii noştri, elevi şi profesori, de la şcolile cu predare în limba maghiară. Scopul lui este de a vesti primăvara şi de a întări relaţiile de colaborare, comunicare şi prietenie cu colegii noştri maghiari”, a spus învăţătoarea.

Impresionată de gestul micuţilor, profesoara de Limba şi literatura română Juhász Réka de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi-a amintit că în copilărie primea şi era „obişnuită cu mărţişoarele”, chiar dacă învăţa la o şcoală cu predare în limba maghiară, obicei care s-a pierdut după 1989.

„Sunt şocată, blocată şi plăcut impresionată de elevi care au venit la mine, mi-au adus mărţişoare şi mi-au oferit, prin acest simbol, şi un gând frumos, şi o bucată din sufletul lor. (…) Sunt profesor de Română şi m-am gândit la Riga Crypto – o inimă ascunsă, care trăieşte în întuneric şi umezeală. Şi cred că noi, aici, în Harghita, suntem nişte inimi ascunse, din mai multe motive, dar în primul rând din cauza frigului. Şi ce bine că vine ziua de 1 Martie, când, iată, a apărut şi soarele şi putem să ieşim din acea lume închisă a noastră, să dăm o bucată din sufletul nostru, să ne gândim la lucruri mai bune, mai frumoase şi, bineînţeles, să ne gândim la prietenie. Cred că este extraordinar să ieşim din egoismul nostru, să ne gândim la alţii, pur şi simplu să rămânem oameni”, a remarcat profesoara Juhász.

Îmbrăcaţi în straie populare româneşti, prichindeii şi-au pus mărţişoarele în coşuleţe şi au pornit cu gânduri bune, în căutarea prieteniei. Erau aşteptaţi, în sala de festivităţi, de colegii mai mari de la „Segitő Mária”. Şi, aşa cum se întâmplă de obicei, gesturile mărunte, pornite din suflet, au dezvăluit şi de această dată o lume binevoitoare şi chiar prietenoasă.

„A fost un gest foarte frumos din partea voastră că aţi venit la noi. Sunteţi foarte drăguţi, că în prima zi de primăvară v-aţi gândit şi la noi şi că ne oferiţi aceste mici atenţii, care au o valoare foarte mare pentru noi. Trebuie să spun că ne-aţi surprins foarte mult. Suntem foarte bucuroşi că avem ocazia să vă cunoaştem şi că putem avea contact cu voi. Fie ca odată cu venirea primăverii să aveţi parte numai de drumuri acoperite de bucurie, iubire şi tot ce e mai bun. Vă mulţumim că aţi venit, vă aşteptăm şi anul viitor”, le-a spus micilor vestitori ai primăverii, în numele tuturor colegilor ei maghiari, Marucza Iulianna, elevă în clasa a IX-a la Liceul Romano-Catolic „Segitő Mária”.

Plăcut surprins, mişcat deopotrivă, a fost şi directorul liceului romano-catolic, Tamás Levente; de aproape trei decenii nu mai primise un mărţisor.

„Am mai primit mărţişor când eram elev de liceu, în 1988, cred. Este un gest superb, e un moment de bucurie şi sunt încântat că am primit din nou mărţişor, după aproape 30 de ani. În cultura noastră, de obicei oferim flori celor dragi. Vă mulţumim pentru gestul vostru, iar cu ocazia primăverii vă felicit şi vă doresc numai împliniri, belşug şi toate cele bune. Suntem onoraţi că aţi venit aici”, a spus prof. Tamás Levente.

Strădania elevilor români de la Colegiul Naţional „O. Goga” a fost răsplătită cu zâmbete largi şi cu dulciuri.

Alte zeci de mărţişoare meşterite de copii au ajuns la Palatul Administrativ. La primul etaj, prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, i-a întâmpinat cu un zâmbet larg şi cu braţele deschise, încercând să-i cuprindă pe toţi într-o îmbrăţişare. La fel de bine primiţi au fost la consiliul judeţean, la inspectoratul şcolar şi în toate birourile unde prichindeii au adus primăvara şi bucuria în sufletele oamenilor.

Gestul copiilor români, de a celebra debutul primăverii calendaristice oferind mărţişoare confecţionate de ei, a devenit o tradiţie în ultimii trei ani. Acţiunea se desfăşoară în cadrul proiectului „Primăvara harghiteană a prieteniei – Hargitai tavaszi barátság”, iniţiat de Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi îşi doreşte să apropie cele două comunităţi şi să refacă punţile de legătură dintre ele şi să revigoreze dialogul interetnic.

DANIELA M.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.