Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Marea majoritate a localităţilor din judeţ nu au aprobată nomenclatura stradală | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Marea majoritate a localităţilor din judeţ nu au aprobată nomenclatura stradală
Marea majoritate a localităţilor din judeţ nu au aprobată nomenclatura stradală

Marea majoritate a localităţilor din judeţ nu au aprobată nomenclatura stradală

  • Prefectul judeţului le-a adresat rugămintea primarilor să o aprobe, deoarece legea prevede sancţiuni
  • Întâlnire de lucru a prefectului şi directorului OCPI Harghita cu primarii, secretarii şi responsabili din primării

Implementarea a două sisteme informatice – Registrul Electronic Naţional al Nomenclatorului Stradal (RENNS) şi Registrului Agricol Naţional (RAN) – a fost tema principală a unei întâlniri de lucru dintre prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, şi directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, jur. Sorin Nicolae Truţă, pe de o parte, şi primarii, secretarii localităţilor şi responsabili din primării, pe de altă parte, ce a avut loc ieri, în Palatul Administrativ din municipiul Miercurea-Ciuc. Întâlnirea a fost organizată de OCPI Harghita, cu sprijinul Instituţiei Prefectului.

Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996 cuprinde reglementări şi la cele două sisteme. Pe scurt, RENNS este un sistem unic de referinţă în care sunt înscrise nomenclaturile stradale la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor din ţară. Iar RAN este dezvoltarea instrumentelor şi a unei culturi de monitorizare şi evaluare a performanţelor în domeniul agricol.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a evidenţiat, la începutul întâlnirii, că marea majoritate a localităţilor din judeţ nu au aprobată nomenclatura stradală. Acesta a punctat faptul că aprobarea nomenclaturii stradale este o obligaţie a autorităţilor publice locale. Potrivit art. 5, alin. 3 din Legea 7/1996, „administraţiile publice locale au obligaţia de a furniza şi actualiza datele cu privire la nomenclatura stradală proprie din registrul electronic al nomenclaturilor stradale”. De asemenea, constituie contravenţii nerespectarea de către reprezentantul unităţii administrativ-teritoriale a obligaţiei de a furniza şi de a actualiza datele cu privire la nomenclatura proprie. „Din păcate, sunt mulţi dintre dvs. care nu ne-au comunicat informaţiile solicitate şi nu au aprobată nomenclatura stradală. Nu au comunicat informaţiile solicitate Miercurea-Ciuc şi Lunca de Jos. (…) Următoarele UAT-uri nu au aprobată nomenclatura stradală: Vlăhiţa, Atid, Avrămeşti, Bilbor, Căpâlniţa, Cârţa, Ciceu, Ciucsângeorgiu, Ciumani, Corbu, Corund, Cozmeni, Dăneşti, Dealu, Dârjiu, Feliceni, Frumoasa, Gălăuţaş, Joseni, Lăzarea, Leliceni, Lueta, Lunca de Jos, Lunca de Sus, Lupeni, Mădăraş, Mărtiniş, Mereşti, Mihăileni, Mugeni, Ocland, Păuleni, Plăieşii de Jos, Porumbeni, Praid, Racu, Satu Mare, Săcel, Sărmaş, Sâncrăieni, Sânmartin, Sântimbru, Siculeni, Sândominic, Sânsimion, Suseni, Şimoneşti, Tomeşti, Tulgheş, Tuşnad, Ulieş, Vărşag, Voşlăbeni şi Zetea (n.n. – 54 de localităţi).

Am rugămintea la dvs. să aprobaţi nomenclatura stradală pentru că (…) sunt contravenţii şi mi-ar părea rău să recurgem la alte lucruri. Prima dată discutăm, ne înţelegem ca oamenii şi după aceea luăm măsuri”, a spus prefectul judeţului. Totodată, Adrian Jean Andrei a reamintit că primarii sunt răspunzători de întocmirea şi ţinerea la zi a registrelor agricole.

În continuare, directorul OCPI Harghita, jur. Sorin Nicolae Truţă, a prezentat cele două registre electronice naţionale. Astfel, Registrul Agricol Naţional (RAN) face parte dintr-un proiect complex, derulat la nivel naţional, în scopul asigurării unei evidenţe unitare cu privire la categoriile de folosinţă a terenurilor, a mijloacelor de producţie agricolă şi a efectivelor de animale care contribuie la dezvoltarea agriculturii şi buna utilizare a resurselor locale. Autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor organizează întocmirea şi ţinerea la zi a registrului agricol. Registrul agricol naţional reprezintă sistemul informatic centralizat care gestionează conţinutul în format electronic al registrelor agricole de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, fiind implementat, dezvoltat şi administrat de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

În conformitate cu Ordonanţa nr. 28 din 2008, începând cu data de 1 ianuarie 2018, registrul agricol se întocmeşte şi se ţine la zi în format electronic”, a arătat jur. Sorin Truţă. Transmiterea datelor din Registrele Agricole Locale către Registrul Agricol Naţional se va face începând cu data de 14 august 2017.

În ceea ce priveşte RENNS, acesta este constituit pe baza elementelor furnizate de autorităţile administraţiei publice şi reprezintă sistemul informatic de tip geografic/geospaţial care să permită gestiunea pe întreg ciclul de viaţă, evidenţa şi consultarea la nivel naţional a nomenclaturii stradale. RENNS este realizat, actualizat şi administrat de ANCPI şi se constituie exclusiv în format electronic. Conform sursei citate, RENNS presupune: înregistrarea unică a fiecărei adrese, alocarea pentru fiecare adresă a unui cod unic de adresă (CUA); standardizarea la nivel naţional a nomenclaturii stradale (denumiri artere şi numere administrative); asigurarea accesului oricărei instituţii publice, persoane juridice şi persoane fizice la un sistem unic de nomenclatură stradală constituit pe baza standardizării. Datele vor fi actualizate de către primării până la sfârşitul anului.

Adrian Jean Andrei i-a îndemnat pe primari să pună accent pe implementarea celor două sisteme

Prefectul judeţului Harghita i-a îndemnat pe primari să pună accent şi pe aceste două sisteme informatice, chiar dacă angajaţii din primării sunt foarte puţini. „Ştiu şi ştim cu toţii foarte bine că personalul din primării este foarte redus. Şi aceste două sisteme vin ca o atribuţie în plus pentru primării, pentru domnii primari şi responsabili şi ştiu că nu e uşor. Însă, vedeţi dvs. că aderarea la UE aduce tot felul de corecţii, să le zic aşa, corecţii pentru România, corecţii care se răsfrâng în domeniul cadastral şi în domeniul administrativ şi nu putem face decât să le luăm ca atare şi să le rezolvăm. Vreau să ştiţi că înţeleg că nu sunt angajaţi, dar rugămintea mea e să punem accent şi pe aceste două sisteme informatice. Pentru că sunt două sisteme informatice extrem de importante pentru dvs. şi pentru judeţul Harghita”, le-a transmis prefectul judeţului.

Referitor la nomenclatura stradală, unii dintre primari, în intervenţia lor, au evidenţiat că mulţi cetăţeni vor trebui să-şi schimbe actele de identitate (în special cei care nu au număr la locuinţe). Şi atunci întrebarea este: cine va plăti pentru schimbarea actelor de identitate? Întrebare rămasă, deocamdată, fără răspuns.

(Şt.P.)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.