Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Marcarea zilei de 9 Mai în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Marcarea zilei de 9 Mai în Miercurea-Ciuc
Marcarea zilei de 9 Mai în Miercurea-Ciuc

Marcarea zilei de 9 Mai în Miercurea-Ciuc

„Astăzi, ca cetăţeni europeni cu drepturi depline, avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite”

În data de 9 Mai 2015 s-au aniversat împlinirea a 138 de ani de la proclamarea Independenţei de Stat a României, 70 de ani de la victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite asupra nazismului şi sărbătorirea Zilei Europei. În municipiul reşedinţă de judeţ, sâmbătă dimineaţă, această zi a fost marcată prin organizarea de ceremonii militare pentru depunerea de coroane, jerbe şi buchete de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut şi Cimitirul Eroilor din Garnizoana Miercurea-Ciuc, unde s-a adus un prinos de cinstire, onoare şi glorie tuturor celor căzuţi pe pământ românesc şi străin.

Manifestările au debutat la Monumentul Ostaşului Necunoscut, unde, după intonarea Imnului Naţional şi oficierea serviciului religios, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a vorbit, în discursul său, despre semnificaţia fiecăruia dintre cele trei momente care au marcat istoria poporului român. „Aceste evenimente se înscriu ca momente glorioase ale luptei românilor pentru libertate, unitate şi independenţă. Sărbătorirea zilei de 9 Mai este pentru România un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de luptători şi eroi pentru libertate, unitate şi independenţă”, a spus prefectul de Harghita. Referindu-se la proclamarea independenţei din 9 Mai, Adrian Jean Andrei a pus accent în mesajul său pe faptul că populaţia a sprijinit din prima până ultima zi a confruntărilor oştirea română angajată în războiul menit să consacre independenţa deplină a ţării. „Din prima zi până în ultima zi a confruntărilor, populaţia a contribuit masiv, prin bani, alimente, obiecte de îmbrăcăminte, medicamente şi alte bunuri, la înzestrarea, echiparea şi întreţinerea unităţilor operaţionale”, a amintit prefectul, subliniind că prin acest sprijin s-a asigurat oştirii şi un adevărat sprijin moral. În legătură cu victoria asupra fascismului din 9 Mai 1945, Adrian Jean Andrei a punctat faptul că în comparaţie cu aportul altor state ale Naţiunilor Unite participante la război, „contribuţia României la obţinerea marii biruinţe de la 9 Mai 1945 se situează la loc de frunte”.

În discursul său, prefectul a enumerat paşii făcuţi de România în vederea intrării în Uniunea Europeană, ce s-a întâmplat în ianuarie 2007, dar şi ce înseamnă acest lucru. „Astăzi, ca cetăţeni europeni cu drepturi depline, avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite, să ne comportăm ca nişte adevăraţi europeni, pentru o convieţuire paşnică şi pentru respect reciproc. Este momentul ca fiecare dintre noi să ne schimbăm atitudinea şi să înţelegem rolul nostru în noul context”, a conchis reprezentantul Guvernului în teritoriu.

 

 În Harghita mai trăiesc 293 de veterani de război

În data de 29 aprilie s-a sărbătorit Ziua Veteranilor de Război. Iar anul 2015 a fost declarat „Anul Veteranilor de Război”. Astfel, în cadrul manifestărilor de sâmbătă au fost sărbătoriţi şi veteranii de război. Cu această ocazie, col. (r) Nicolae Baltă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Harghita, a prezentat o situaţie statistică a veteranilor de război care au rămas în judeţul Harghita. Potrivit datelor prezentate de acesta, veterani de război afiliaţi asociaţiei mai sunt 253 de luptători, 14 afiliaţi la Ministerul de Interne (foşti grăniceri) şi 26 sunt neafiliaţi. „În total 293 de bărbaţi”. „Dintre veteranii de război afiliaţi avem o curiozitate: unul dintre ei este călugăr la Mănăstirea Sfântul Ilie din Topliţa”, a spus col. (r) Nicolae Baltă, precizând că veteranul este originar din judeţul Neamţ, era minor în timpul războiului, iar ruşii l-au prins şi l-au dus să sape tranşee. În prezent mai trăiesc în judeţ 1.404 văduve de veterani de război afiliate la Asociaţie, 82 la Ministerul de Interne şi 84 neafiliate. În total 1.570 de văduve de veterani de război. De asemenea, în Harghita mai trăiesc trei veterani de război care au împlinit vârsta de 100 de ani: Boldizsár Tamás din Plăieşii de Sus, Xanta Alexandru din Ditrău (amândoi 101 ani) şi György Ioan din Borsec (100 de ani).

După acest moment, la Monumentul Ostaşului Necunoscut au fost depuse coroane, jerbe şi buchete de flori de către reprezentanţi ai comenzii garnizoanei, veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ai instituţiilor publice locale şi judeţene, instituţiilor de învăţământ. Manifestările de la Monument s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din militari, jandarmi şi pompieri, şi a muzicii militare, după care participanţii s-au deplasat la Cimitirul Eroilor din Miercurea-Ciuc, unde a avut loc un ceremonial asemănător. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.