Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Maratonul Miercurea-Ciuc – Tuşnad a ajuns la a 13-a ediţie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sport » Maratonul Miercurea-Ciuc – Tuşnad a ajuns la a 13-a ediţie
Maratonul Miercurea-Ciuc – Tuşnad a ajuns la a 13-a ediţie

Maratonul Miercurea-Ciuc – Tuşnad a ajuns la a 13-a ediţie

În 2002, la sfârşitul lunii iunie, se desfăşura primul maraton între Odorheiu Secuiesc şi Miercurea-Ciuc, iniţiatorul evenimentului fiind fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, Zsombori Vilmos. Maratonul s-a desfăşurat până în 2005, an în care CJ avea deja alt preşedinte. Fără sprijinul necesar, concursul a fost preluat de către municipiul Miercurea-Ciuc, în acel an fiind găsit şi un nou sponsor principal: Apemin Tuşnad SA. Astfel, din 2005 maratonul şi-a schimbat traseul şi timp de 12 ani s-a desfăşurat pe ruta Miercurea-Ciuc – Tuşnad şi retur.

Acum a ajuns la a 13-a ediţie şi este singurul maraton care se organizează în judeţ.

Schimbări importante pentru acest an

Miercuri, la Primăria Miercurea-Ciuc a avut loc o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţi ai organizatorilor, ocazie cu  care s-au făcut cunoscute şi unele modificări aduse maratonului pentru ediţia din acest an.

Raduly Robert, primarul municipiului, spunea că în acest an au fost introduse câteva grupe de premiere pe vârste. Astfel, dacă până acum premierea se făcea la categoria Open, acum se va face şi pentru categoriile de vârstă de peste 40 de ani, 50 şi 60 de ani. S-a luat această decizie pentru a le oferi posibilitatea şi celor de peste 60 de ani care parcurg întreaga distanţă să urce pe podium.

Modificări sunt şi în privinţa banilor. Astfel, dacă până acum, la individual, erau premiate doar locurile 1-6 cu sume ce plecau de la 1.000 de lei pentru primul şi coborau la 100 de lei, acum câştigătorul va primi 1.500 de lei, bani oferindu-se şi locului 8. Singura condiţie pusă de organizatori este ca, la categoria respectivă, să fie înscrişi cel puţin 15 concurenţi.

Şi la proba de ştafetă s-a mărit marja de premiere, astfel că, în acest an, nu vor fi răsplătiţi doar cei clasaţi pe podium, ci şi locurile 4, 5 şi 6.

Csiki Andrei, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Harghita, preciza că s-a luat şi decizia suplimentării punctelor de alimentare de pe traseu. Este vorba de încă un punct amplasat pe traseul de întoarcere, în apropiere de staţia de benzină de la Jigodin, la intrarea în Miercurea-Ciuc. Decizia a fost luată pornind de la premisa că la începutul lunii august temperaturile sunt ridicate, iar concurenţii se apropie de linia de sosire după ora 12:00. Totuşi, pe lângă aceste puncte fixe de alimentare, arbitrii au posibilitatea să facă şi împrospătarea mobilă, lucru care exista şi până acum.

Una dintre cele mai importante modificări aduse este cea legată de însoţirea, respectiv transportul concurenţilor din proba de ştafetă. Dacă anii trecuţi au fost mai multe discuţii referitoare la corectitudinea unor concurenţi, fiind aduse acuze că unii ar mai fi fost înlocuiţi pe traseu sau că ar fi parcurs o parte din distanţă şi cu bicicleta, acum se doreşte evitarea acestor suspiciuni şi se va interzice ca alergătorii să fie însoţiţi. Astfel, aceştia nu vor putea fi însoţiţi nici cu bicicletele, căruţele sau maşinile; de asemenea, organizatorii vor transporta membrii echipelor de ştafetă, atât către punctele de schimb, cât şi înapoi, în zona de sosire. De subliniat faptul că ştafetele vor fi transportate în prezenţa unui arbitru care va face apelul, iar dacă cineva va lipsi, ştafeta respectivă va fi descalificată.

Legat de traseu, preciza Csiki Andrei, este primul an în care distanţa acestuia a fost măsurată cu ajutorul unui sistem GPS. Astfel, pentru a ieşi distanţa, organizatorii au fost nevoiţi să facă o suplimentare de distanţă în jurul terenului de fotbal din Tuşnad.

La rândul lui, Abraham Elod, consilier pe probleme de sport în cadrul Primăriei Miercurea-Ciuc, făcea un apel către cei care doresc să participe la maraton pentru a se înscrie cât mai repede. Asta ar ajuta organizatorii în pregătirea competiţiei, ţinându-se cont de faptul că de anul trecut au fost introduse cipuri pentru monitorizarea concurenţilor. În acelaşi timp, atrăgea atenţia ca aceia care, până la data de 31 iulie, nu au 14 ani împliniţi să nu se prezinte la competiţie.

Cu mai multe informaţii legate de Maratonul Miercurea-Ciuc – Tuşnad, vom reveni în perioada următoare.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.