Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Topliţa şi-a sărbătorit ocrotitorul | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Religie » Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Topliţa şi-a sărbătorit ocrotitorul
Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Topliţa şi-a sărbătorit ocrotitorul

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Topliţa şi-a sărbătorit ocrotitorul

Sfânta Liturghie, săvârşită de patru ierarhi împreună cu un numeros sobor de preoţi

Mănăstirea cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Topliţa, ctitorie a primului patriarh al României, Miron Cristea, şi-a sărbătorit, ieri, ocrotitorul. Mănăstirea de la Topliţa este considerată un centru de spiritualitate pentru românii din zonă, motiv pentru care mare mulţime de credincioşi se adună în ziua sărbătorii Sfântului Prooroc Ilie, aşa cum s-a întâmplat şi în acest an. Astfel, credincioşi de pe Valea Mureşului, dar şi din alte judeţe ale ţării, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costume populare româneşti, au participat, cu această ocazie, la Sfânta Liturghie. Parte dintre credincioşi au sosit încă de miercuri seara, când au participat la slujba de vecernie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Visarion, episcopul Tulcei, şi Preasfinţitul Ignatie Mureşanul, episcop vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, înconjuraţi de un sobor de preoţi.

Cei prezenţi la slujbă, care au suportat o căldură năduşitoare, spuneau că i-a adus la mănăstire credinţa.

În cadrul slujbei au fost mai multe momente deosebite. Unul dintre ele a constat în faptul că diaconul Marius Ion a fost hirotonit preot slujitor la altarul bisericii din Aita Mare, judeţul Covasna, o parohie cu puţini credincioşi ortodocşi, „o parohie misionară”.

Un alt moment aparte a fost oferit de cunoscuta interpretă Mariana Anghel, „cântăreaţa dragă a Ardealului nostru străbun de muzică populară”, cum a precizat PS Andrei, care a încântat credincioşii cu pricesne închinate Maicii Domnului.

În cuvântul său de învăţătură, ÎPS Varsanufie a vorbit despre viaţa Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul şi a evidenţiat faptul că sfinţii mijlocesc la Dumnezeu pentru noi. „Sfinţii, aşa cum arată Dumnezeiasca Scriptură, sunt cei care mijlocesc înaintea lui Dumnezeu pentru noi şi lucrul acesta se vede şi din viaţa Sf. Proroc Ilie. Sfinţii sunt numiţi paznicii lui Dumnezeu pentru că locuiesc împreună cu Dumnezeu (…) iar Mântuitorul îi numeşte pe ei prietenii Săi. Sfinţii mijlocesc pentru noi pentru că s-au umplut de harul lui Dumnezeu şi au trecere în faţa lui Dumnezeu. (…) Sfântul Ilie mijloceşte înaintea lui Dumnezeu pentru fiul văduvei din Sarepta şi, de asemenea, pentru cei care erau chinuiţi de secetă”, a spus, printre altele, ÎPS Varsanufie. „Să-l rugăm pe Preabunul Dumnezeu ca să ne păstreze pe fiecare dintre noi în dreapta credinţă, să nu ne abatem de la calea lui Dumnezeu, să rămânem în credinţa moşilor şi strămoşilor, care a ţinut neamul acesta în acest spaţiu geografic numit România şi, de asemenea, care asigură mântuirea fiecăruia dintre noi”, a mai conchis arhiepiscopul Râmnicului.

La rândul său, Preasfinţitul Andrei a spus, printre altele: „Mulţumim Sf. Proroc Ilie pentru că ne-a adunat în această tindă a Raiului păzită de el de 90 de ani, de atunci de când Patriarhul Miron a adus bisericuţa de la Stânceni şi a aşezat-o în curtea casei părinteşti pentru a fi criptă familială şi mănăstire de călugări”.

Stareţul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Topliţa, arhimandrit Emilian Telcean, a amintit la finalul slujbei că anul viitor se împlinesc 90 de ani de la sfinţirea mănăstirii, „când s-au adus primii călugări, flacăra credinţei, şi candela nu s-a stins, chiar şi în perioada cea mai grea, când am fost sub ocupaţie, un singur călugăr a stat aici în mănăstire, atât i s-a permis, dar a ţinut flacăra aprinsă”. Acesta a amintit şi că în 2018 se vor serba şi 100 de ani de la Marea Unire din 1918, a cărei suflet „a plecat de aici, din mănăstirea noastră şi din localitatea noastră, primul patriarh al României”, şi a făcut un apel. „Vreau să vă rog din toată inima – anul viitor vor fi serbări deosebite în mănăstirea noastră şi în ţara noastră – să transmite-ţi şi frăţiilor voastre din satele voastre să veniţi câţi mai mulţi. Şi marea rugăminte este să nu ne uităm portul şi graiul. Veniţi în portul nostru românesc cât mai mulţi”, a transmis stareţul.

Ca în fiecare an, cum a lăsat primul patriarh al României, în ziua de hram după Sfânta Liturghie s-a făcut parastas la cripta părinţilor lui Miron Cristea, a surorilor lui şi a PS Emilian Antal.

Printre participanţii la sărbătoarea ocrotitorului Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” s-au numărat, ca în fiecare an de altfel, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, participanţii la prestigioasa manifestare culturală Zilele „Miron Cristea” – ediţia a XX-a, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice judeţene şi locale.

Mănăstirea cu hramul „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Topliţa este ctitorie a primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi a fost sfinţită la 21 octombrie 1928. Bisericuţa de lemn a mănăstirii a fost adusă la Topliţa încă din anul 1910, din Stânceni, jud. Mureş. (Şt. Pătrîntaş)

Arhiva foto

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.