Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Management forestier de stat sau privat? | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Management forestier de stat sau privat?
Management forestier de stat sau privat?

Management forestier de stat sau privat?

 Transformări profunde în ultimii 25 de ani, în ceea ce priveşte forma de administrare a pădurilor

În ultimii 25 de ani, atât forma de proprietate a pădurilor, cât şi managementul forestier au cunoscut transformări profunde. În 1990-1991 exista în România o suprafaţă forestieră de 6,4 milioane hectare de stat şi un singur administrator „mamut”, Romsilva.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat, în legătură cu acest subiect, că în momentul de faţă Romsilva mai gospodăreşte 3,2 milioane ha fond forestier de stat. Diferenţa o constituie suprafeţele private. Până în momentul de faţă au fost înfiinţate 139 de ocoale silvice private la nivel naţional, care administrează aproximativ 1,7 milioane ha de suprafeţe forestiere. Iar Romsilva mai gospodăreşte în continuare 1,3 milioane ha ale altor proprietari, restul suprafeţelor forestiere fiind neadministrate.

„Ideea e că la 25 de ani după Revoluţie putem constata transformări profunde în managementul forestier din România. Iată că odată cu evoluţia proprietăţii forestiere – de la o suprafaţă foarte mare de stat la retrocedări masive în ultima perioadă – a evoluat şi managementul forestier. Practic, proprietarii, într-un fel sau altul, s-au orientat foarte mult către managementul privat şi şi-au făcut ocoale silvice private”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Primul ocol silvic privat s-a înfiinţat în anul 2002, în judeţul Caraş-Severin, în localitatea Bănia, iar în 13 ani s-a ajuns la 139 de astfel de ocoale private. Directorul DS a explicat că foarte mulţi proprietari privaţi de păduri au ales, totuşi, ca administrator Romsilva, „care au înţeles că e bine să rămână la noi, pentru că au încredere în managementul nostru”. „Cred că e o piaţă a administrării silvice unde toată lumea are loc, numai dacă înţelege că trebuie să respecte nişte principii de gestionare durabilă a pădurii şi de conservare a biodiversităţii, a tot ce înseamnă beneficiile pe care ţi le oferă fondul forestier”, a subliniat vorbitorul.

Întrebat care management forestier e mai bun, ing. Cătălin Mutică a spus că, acum, după atâţia ani, nu poate afirma că administrarea privată e mai slabă decât cea de stat. „Am avut şi eu de-a lungul timpului, să le numesc aşa, prejudecăţi şi în legătură cu retrocedările forestiere, şi în legătură cu managementul forestier. Însă având în vedere că istoria nu se mai poate da înapoi şi e un fapt ce s-a întâmplat şi cu retrocedarea, şi cu managementul forestier, fiindcă a fost o voinţă politică, nu mai pot să spun acum – şi nici nu am dovezi clare – că managementul privat e mai slab decât cel de stat. Cred că suntem o structură mai bine organizată, mai disciplinată, în care lumea are mai multă încredere, deocamdată, dar e posibil să avem şi anumite defecte. În sensul în care nu reuşim să vedem viitorul un pic mai realist, să fim mai deschişi în legătură cu proprietarii şi să ne dăm seama că există şi cerinţele lor la mijloc. Ar trebui să avem în vedere faptul că, pe lângă protecţia fondului forestier, trebuie să avem grijă şi de nevoile proprietarilor. E posibil că în partea privată a managementului lucrurile să fi evoluat în acest sens”, a spus directorul DS.

La nivel naţional au fost retrocedate cam 50% din păduri, în Harghita acest procent este, până în prezent, de 90%. În momentul de faţă, Direcţia Silvică Harghita administrează suprafeţe forestiere private cu mult peste media naţională. Astfel, în Harghita doar aproximativ 10% din totalul suprafeţei forestiere aparţine statului, peste 23 de mii de hectare. Restul, până la aproximativ 91 de mii ha, circa 48% din suprafaţa forestieră a judeţului, cât administrează în prezent Direcţia, aparţin proprietarilor privaţi. Iar celelalte păduri din judeţ sunt administrate de şapte ocoale silvice private, situate în localităţile: Miercurea-Ciuc, Frumoasa, Zetea-Liban, Odorheiu-Secuiesc, Praid şi Gheorgheni (2). (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.