Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mâine începe o nouă ediţie a Festivalului de Muzică Veche Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Timp Liber » Mâine începe o nouă ediţie a Festivalului de Muzică Veche Miercurea-Ciuc
Mâine începe o nouă ediţie a Festivalului de Muzică Veche Miercurea-Ciuc

Mâine începe o nouă ediţie a Festivalului de Muzică Veche Miercurea-Ciuc

 Tema din acest an: muzica barocă franceză

Centrul Cultural Judeţean Harghita, organizatorul celui mai vechi festival din zonă – Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc – a alocat pentru ediţia din acest an un buget de 210.000 lei, banii fiind alocaţi de Consiliul Judeţean Harghita. La această sumă se mai adaugă alţi 50.000 de lei din partea Primăriei Miercurea-Ciuc, 14.500 lei din partea Ministerului de Externe al Ungariei şi alţi 14.700 lei din partea unor sponsori şi fundaţii. În total: 289.200 lei pentru ceea ce va fi ediţia 2014 a Festivalului de Muzică Veche.

Începând de mâine şi până duminică se vor desfăşura 21 de concerte în 8 locuri, susţinute de 15 ansambluri, tema festivalului fiind muzica barocă franceză.
În prima zi, după deschiderea oficială a festivalului, va avea loc concertul susţinut de Ansamblul Mandel din Budapesta, împreună cu Andrejszku Judit. Ansamblul Codex va oferi un concert de muzică maghiară, iar Szabó István, cu un concert solo de lăută, va pune capăt primei zile a festivalului.
Vineri va avea loc un concert de muzică franceză barocă susţinut de Ansamblul Transylvania din Cluj şi de Orchestra barocă a Festivalului. Concertul de noapte, care va începe la ora 22:00, va cuprinde piese franceze în interpretarea flautistului Csalog Benedek, clavecinistei Fülöp Mária şi a artistului de teorbă Sam Chapman.
Dimineaţa zilei de sâmbătă va fi dedicată copiilor, aceştia fiind invitaţi în Cetatea Mikó pentru un program special creat pentru ei. Scena muzicală va fi rezervată pentru concertele susţinute de Musica Historica şi Kobzos Kis Tamás (cu interpretare de piese maghiare), Ansamblul Passeggio (cu prezentarea unei piese de William Shakespeare), Tóth Mónika (vioară), Danuta Zawada (vioară şi violă), Chereji Szilárd (violoncel francez) – cu o selecţie de piese jucate în cafenele vieneze.
Duminică, pe scene vor urca Ansamblul Balkan Baroque Band (cu piese baroce) şi Ansamblul La Fenice (care va prezenta spectacolul Les Amours de Cassendre – o interpretare a poeziilor lui Pierre Ronsard).

 

Expoziţie dedicată festivalului
Cu ocazia ediţiei din acest an a Festivalului de Muzică Veche Miercurea-Ciuc, Biblioteca Judeţeană „Ioannes Caioni” din Miercurea-Ciuc a pregătit o expoziţie prin care doreşte să reînvie trecutul. „Momente din istoria Festivalului de Muzică Veche Miercurea-Ciuc” cuprinde 418 articole digitalizate care au apărut în presa locală, începând cu anul 1980 (când a avut loc prima ediţie) şi până în prezent. Expoziţia poate fi urmărită pe durata întregii luni, în sala de evenimente a Bibliotecii.

Tot ca noutate a festivalului, organizatorii au încheiat contracte cu o serie de cafenele şi restaurante care îi vor aduce pe clienţi, prin muzica ambientală şi meniuri, în lumea vremurilor apuse.

 

 Programul zilei de joi
ora 13:30-14:00 – spectacol pe stradă, în Piaţa Majláth Gusztáv Károly, susţinut de studenţii Universităţii de Vară de Muzică Veche

ora 18:00 – Ceremonia de deschidere a festivalului

ora 18:30 – Ansamblul Mandel (Ungaria)
Mandel Róbert, născut pe 4 mai 1957, este cercetătorul instrumentelor muzicale vechi, inventatorul instrumentului muzical electrotary, flaşnetar. Interesul pentru muzică şi instrumente muzicale a fost moştenit de la bunicul său, creator de instrumente muzicale. Tatăl, Mandel Tamás, a fost arhitect laureat al premiului Ybl, care printre altele s-a consacrat ca autorul proiectului de reconstrucţie al Institutului de Muzică. La începutul carierei, Mandel Róbert a fost creator de instrumente muzicale, după care s-a perfecţionat ca restaurator. Datorită specializării, a avut ocazia să participe la restaurarea clavecinului lui Bach şi a vizitat cele mai prestigioase colecţii de instrumente muzicale din Europa. Neavând posibilitate să-şi continue activitatea de restaurator de instrumente muzicale în Ungaria, s-a reprofilat ca interpret muzical. Instrumentul ales, flaşnet, a ajuns în Ungaria la sfârşitul secolului XIX-lea prin intermediul muzicanţilor din Viena, devenind mai cunoscut în partea de sud a ţării. În ultimii treizeci de ani formaţia sa de muzică, Mandel Quartet, a avut concerte în întreaga lume şi s-a bucurat pretutindeni de succes. Formaţia captează atenţia spectatorilor pentru câteva ore nu numai prin muzică, dar şi prin prezentările interesante ale domnului Mandel Róbert despre opere muzicale, personalităţi muzicale şi experienţe trăite cu ocazia turneelor. De la o vreme încoace au făcut experimente cu concerte electroacustice, astfel au construit instrumentul muzical denumit electrotary, asemănător sintetizatorului. Mandel Róbert s-a preocupat şi de organizarea de concerte, cum ar fi Visegrádi Palotajátékok, sau WOMUFE (World Music Festival).

 

ora 19:30 – Ansamblul Codex (România); în curtea Cetăţii Mikó
Formaţia Codex a luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov. Având ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XV-XIX cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice de epocă, continuă tradiţia bogată a formaţiei de muzică barocă CANTUS SERENUS din Braşov.
Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi din Europa de Est, precum şi sursele europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formaţiei s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc. Formaţia a susţinut numeroase concerte în Braşov, Bucureşti, Sighişoara, Cluj, Târgu-Mureş, Focşani, Bârlad, Sf. Gheorghe, Miercurea-Ciuc etc., precum şi în Ungaria (Budapesta, Kecskemét, Gyula, Kapolcs etc.), Spania şi Italia. Repertoriul formaţiei cuprinde: muzică din Transilvania a secolelor XVI-XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codexul Caioni, Manuscrisul din Sf. Gheorghe, manuscrisul lui Martonffy Stephanus etc.), muzică din Europa de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzică din barocul timpuriu (Castello, Cima, Frescobaldi etc.), muzică barocă franceză (Hotteterre, Marais, Boismortier etc.), muzică barocă italiană (Vivaldi, Albinoni, Corelli etc.), muzică barocă germană (Telemann, Händel, Bach etc.). Componenţa formaţiei variază în funcţie de repertoriul abordat. Directorul artistic a formaţiei este dr. Filip Ignác Csaba.

ora 22:00 – Recital de lăută Szabó István; în curtea Cetăţii Mikó
Szabó István s-a născut la Pápa (Ungaria), în anul 1953. A urmat studii de pian şi clarinet; în 1971 şi-a obţinut diploma de bacalaureat la Liceul „Türr István” din Pápa (Ungaria), specializare matematică-fizică. În 1976 a luat licenţa la Universitatea „Eötvös Lóránd”, la specializarea profesor de matematică-fizică. În perioada studiilor universitare a fost membru al corului Bartók Béla, condus de Baross Gábor, cor care a participat la festivaluri din ţară şi străinătate, şi a fost invitat de radioul BBC. Începând cu 1976 este profesor de matematică-fizică în Şcoala Tehnică „Kossuth Lajos” din Csepel (Ungaria). În 2000, ministrul Educaţiei i-a acordat premiul „Arany Katedra” (Catedra de aur). Cercetările legate de instrumentele vechi de corzi ciupite şi de cântecele maghiare vechi au început în cursul anilor de studii universitare. În 1975 a fost fondatorul Ansamblului „Bakfark Bálint”, condusă de L. Kecskés András. Concertează în mod regulat, a efectuat numeroase înregistrări radio, TV şi CD cu ansambluri din ţară şi străinătate, precum şi cu solişti. Din anii ’80 participă la numeroase înregistrări de muzică barocă, cântând la lăută, teorbă, mandolină milaneză, citolă, colaborând cu Ansamblul Capella Savaria, condusă de Németh Pál şi dirijată de Nicholas McGegan. În 1990 a fondat Ansamblul Vagantes Trió împreună cu Kálmán Péter şi Tóth István. A susţinut concerte în majoritatea ţărilor europene; publică lucrări ştiinţifice în mod regulat. Instrumente: lăută renascentistă, lăută barocă italiană, lăută barocă germană, teorbă, chitară barocă, chitară biedermeier, madolină milaneză, cobză, saz baglama. În 1999 a primit lăuta Tinódi.
În caz de vreme nefavorabilă, concertele din curtea cetăţii vor avea loc în clădirea Teatrului Municipal Csíki Játekszín.
LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.