Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai multe evenimente de amploare, dar şi spectacole, festivaluri ori tabere, organizate de Centrul Cultural Topliţa pentru a marca Centenarul Marii Uniri | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Cultură » Mai multe evenimente de amploare, dar şi spectacole, festivaluri ori tabere, organizate de Centrul Cultural Topliţa pentru a marca Centenarul Marii Uniri
Mai multe evenimente de amploare, dar şi spectacole, festivaluri ori tabere, organizate de Centrul Cultural Topliţa pentru a marca Centenarul Marii Uniri

Mai multe evenimente de amploare, dar şi spectacole, festivaluri ori tabere, organizate de Centrul Cultural Topliţa pentru a marca Centenarul Marii Uniri

Centrul Cultural Topliţa împreună cu mai multe instituţii şi organizaţii neguvernamentale va organiza pe parcursul acestui an o serie de manifestări de amploare, dar şi multe alte spectacole ori festivaluri pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

Directorul Centrului Cultural Topliţa, dr. Costel Cristian Lazăr, a declarat de altfel că în acest an toate proiectele derulate de instituţia pe care o conduce stau sub semnul Centenarului. Unele dintre aceste proiecte sunt vechi, se derulează de ani de zile. Astfel, unul dintre evenimentele de anvergură organizate de Centrul Cultural Topliţa este Universitatea de Vară a românilor de pretutindeni de la Izvoru Mureşului, care va avea loc în perioada 1-8 iulie. La Universitatea de Vară participă în fiecare an reprezentanţi ai comunităţilor istorice româneşti din jurul frontierelor ţării şi Balcani, ai Diasporei, ai românilor din Harghita şi Covasna, demnitari ai statului român, tineri din Republica Moldova etc. În cadrul Universităţii se vor dezbate problemele românilor din comunităţile istorice din afara graniţelor, dar şi a celor din ţară şi se va încerca găsirea de soluţii, ce vor fi prezentate autorităţilor competente ale statului român în vederea soluţionării lor.

O altă manifestare va fi Zilele „Miron Cristea”, care va avea loc între 17 şi 19 iulie. În cadrul manifestărilor cultural-ştiinţifice, reunite sub egida Zilele „Miron Cristea”, dedicate cinstirii memoriei primului patriarh al României, participă în fiecare an zeci de profesori universitari, istorici, teologi, cercetători, scriitori, arhivişti, etc., din ţară şi străinătate. Programul manifestărilor este unul foarte variat, de la Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice până la participarea la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea hramului Mănăstirii Sfântul Prooroc Ilie din Topliţa. În acest an, o secţiune specială va fi dedicată Centenarului Marii Uniri.

Conform directorului Centrului Cultural Topliţa, un alt proiect mare este Festivalul-Concurs al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, ediţia a XXI-a, care se organizează din 2 în 2 ani. Festivalul se va desfăşura în zilele de 18 şi 19 octombrie. La acest festival sunt invitaţi să participe solişti vocali, instrumentişti (numai instrumente cu corzi, de suflat – fluier, caval, taragot, clarinet şi alte pseudoinstrumente specifice folclorului păstoresc) din toate judeţele României şi alte ţări în care trăiesc români, în vârstă de la 14 ani în sus. În acest an, a spus dr. Costel Cristian Lazăr, se doreşte ca printre participanţi să fie şi români din Basarabia, Bucovina sau Serbia. În acest sens, se va lua legătura cu românii din afara graniţelor, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului.

Totodată, în acest an, Centrul Cultural în colaborare cu Biblioteca municipală „George Sbârcea” din Topliţa va organiza o tabără de tradiţii şi istorie locală, destinată copiilor de gimnaziu, la sfârşitul lunii august.

Un alt proiect câştigat şi finanţat de Consiliul Judeţean Harghita cu 5.000 lei se referă la editarea unei cărţi-album despre participarea topliţenilor şi oamenilor din zona de nord a judeţului la Marea Unire de la 1918. „Topliţa în contextul Marii Uniri de la 1918” va cuprinde, conform directorului Centrului Cultural, un studiu introductiv istoric de aproximativ 80 de pagini, după care vor urma foarte multe imagini. E vorba despre poze ale participanţilor, mărturii ale acestora etc. „Toată lumea se axează pe ce a fost la Alba Iulia pe 1 Decembrie 1918. Dar vreau să scot în evidenţă şi ce a fost aici, în zonă, în acea perioadă, când a intrat, de exemplu, armata română în Topliţa”, a spus dr. Costel Cristian Lazăr, precizând că va fi o muncă destul de serioasă, pentru că intenţionează să cerceteze arhivele Muzeului de la Alba Iulia, cele naţionale sau arhivele militare de la Piteşti. „Proiectul acesta editorial este foarte important pentru mine”, a spus directorul centrului.

Acestea sunt proiectele mari prezentate de dr. Costel Cristian Lazăr, la care se adaugă festivaluri şi spectacole ce au loc pe tot parcursul anului şi la care participă Ansamblul Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor”, aflat în subordinea Centrului Cultural Topliţa.

Directorul centrului a mai spus că sunt foarte multe colaborări cu: Casa de cultură din Topliţa (recent, de exemplu, împreună au organizat tradiţionala manifestare de Ispas de la Secu); Biblioteca municipală „George Sbârcea” (lansări de carte, tabere de creaţie, pictură, cursuri etc.), Consiliul Judeţean Harghita; Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc (în această toamnă va fi deschisă o expoziţie la Casa de cultură din Topliţa, în colaborare cu centrul cultural) etc.

Centrul Cultural Topliţa a fost înfiinţat în anul 2006 şi se află în subordinea directă a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Are două secţii: Ansamblul Folcloric „Rapsodia Călimanilor” (singurul ansamblu românesc profesionist din Harghita şi Covasna) şi muzeul de etnografie.

Sub egida Centrului funcţionează două grupuri de dansuri de copii (de ciclu primar şi gimnazial), dar şi Ansamblul „Rapsodia Călimanilor de juniori”, format din dansatori elevi de liceu. Chiar la sfârşitul săptămânii trecute, tinerii dansatori din cadrul centrului au participat la un festival în Bulgaria.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.