Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai mult de jumătate din traseele turistice din judeţ, afectate de căderile de arbori | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Mai mult de jumătate din traseele turistice din judeţ, afectate de căderile de arbori
Mai mult de jumătate din traseele turistice din judeţ, afectate de căderile de arbori

Mai mult de jumătate din traseele turistice din judeţ, afectate de căderile de arbori

Peste jumătate dintre traseele turistice din judeţ au fost afectate de arborii prăbuşiţi în furtunile înregistrate luna trecută. Situaţie exactă însă va fi cunoscută după topirea zăpezii, când se va putea face o evaluare exactă.

Şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat că cei mai mulţi arbori au căzut pe cele două trasee care leagă oraşul Bălan de Piatra Singuratică, obiectiv turistic foarte vizitat, iar salvamontiştii au fost nevoiţi să le închidă, întrucât se prăbuşiseră sute de copaci în urma unei furtuni puternice care a avut loc în perioada 5-6 februarie.

„Acum am reuşit să degajăm unul dintre ele, să facem un traseu ocolitor către Piatra Singuratică. Acolo era jale, toată pădurea e culcată, e dezastru. Am reuşit să rezolvăm problema parţial, am făcut un traseu ocolitor pentru că pe traseul turistic căzuseră mai multe sute de copaci. Peste tot în judeţ avem probleme foarte mari cu traseele turistice, au fost foarte mulţi copaci doborâţi. (…) Mai mult de jumătate dintre traseele turistice au fost afectate, dar o situaţie exactă vom avea când se topeşte zăpada şi putem să facem o evaluare”, a spus Fekete Örs.

Salvatorii montani vor începe să lucreze în această primăvară la degajarea arborilor prăbuşiţi peste traseele turistice, cerând în acest sens sprijinul silvicultorilor şi reprezentanţilor composesoratelor.

„Urmează un an foarte, foarte dificil din punct de vedere al traseelor turistice. Nici nu cred că putem face faţă, mai ales că există şi problema cu pădurarii. (…) Nu ai voie să tai copacul la un metru, să îl poţi mişca, ci la patru metri, cum le trebuie lor. La traseele foarte frecventate am cerut deja ajutorul pădurarilor şi composesoratelor, măcar să ne permită să tăiem copacii prăbuşiţi aşa cum putem, nu la patru sau la şase metri, cum ar dori ei. Dacă tăiem la patru metri, nu putem mişca buşteanul acela, trebuie tăiaţi în bucăţi mai mici pentru a putea fi mişcate şi pentru a degaja traseul”, a declarat Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo.

Potrivit acestuia, şi în iarna precedentă traseele turistice din Harghita au fost afectate de căderile de arbori, iar salvamontiştii au lucrat tot anul pentru reabilitarea lor.

Fekete Örs a adăugat că pagina de Facebook a Serviciului de Salvamont Harghita stă la dispoziţia tuturor celor care merg pe traseele turistice, pentru a semnala eventuale probleme, întrucât salvatorii montani au nevoie de timp pentru a evalua situaţia din teren.

„Pe Facebook-ul nostru sunt bineveniţi să ne semnaleze probleme mai mari pe care le observă, pentru că durează până ajunge peste tot. Acum suntem destul de mulţi, dar chiar şi aşa este nevoie de timp”, a precizat Fekete Örs.

Consiliul Judeţean Harghita a demarat încă din anul 2010 programul „Turism Montan în siguranţă”, în cadrul căruia s-au reabilitat în fiecare an sute de kilometri de trasee turistice şi au fost amenajate altele noi. Salvamontiştii şi partenerii lor au curăţat traseele, au refăcut marcajele vechi sau au montat unele noi, au realizat harta şi fişa traseului, au montat refugii montane.

Lungimea traseelor turistice marcate în Harghita depăşeşte 2.500 de kilometri.

Într-o primă estimare, la nivelul judeţului Harghita, cantitatea de arbori doborâţi de furtuna de luna trecută a fost de peste 800.000 metri cubi. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.