Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai aproape de normalitate printr-un nou serviciu social: Angajare asistată | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Mai aproape de normalitate printr-un nou serviciu social: Angajare asistată
Mai aproape de normalitate printr-un nou serviciu social: Angajare asistată

Mai aproape de normalitate printr-un nou serviciu social: Angajare asistată

Asociaţia Handicapaţilor Fizic Harghita a purces, marţi, 30 iunie 2015, la deschiderea oficială a Centrului de angajare asistată din municipiul reşedinţă de judeţ, realizat în cadrul proiectului „TINERI PENTRU VIITOR – ANGAJARE ASISTATĂ”. Sediul noului Centru se află pe strada Leliceni, nr. 27, acolo unde îşi are sediul Fundaţia „Szent Tamás Társaság”. Denumirea de sediu este cam pretenţioasă, pentru că, de fapt, este vorba despre o cameră nu prea mare, dar care, pentru început – după cum mi s-a spus – va trebui să fie suficientă pentru a-i primi şi a sta de vorbă cu tinerii care vor solicita ajutor şi asistenţă la angajarea într-un loc de muncă.

În faţa unei asistenţe numeroase, Incze Zsuzsánna, lucrător social în cadrul Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Harghita, a fost cea care a prezentat proiectul propriu-zis. Completându-l astfel pe Elekes Zoltán, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita (DGASPC). De foarte mare bun simţ au fost şi cuvintele cu care Fikó Csaba, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic, a încheiat subiectul „angajare asistată”.

Elekes Zoltán, directorul executiv al DGASPC Harghita: „Proiectul este derulat de noi în parteneriat cu trei organizaţii neguvernamentale: Asociaţia Handicapaţilor Fizic Harghita din Miercurea-Ciuc, Fundaţia Lia din Odorheiu-Secuiesc şi Fundaţia Domus din Cristuru-Secuiesc. Finanţarea proiectului este din fonduri norvegiene şi prin acest proiect încercăm să creăm un sistem de angajare asistată în Harghita, angajarea asistată fiind un serviciu social care ajută persoanele defavorizate – tineri cu handicap din sistemul de protecţia copilului, romi şi alte categorii – să intre pe piaţa liberă a muncii, adică să nu stea numai în ateliere protejate, ci să poată să se angajeze în mod real pe piaţa muncii. Metoda este foarte folosită în vestul Europei, iar pe noi ne-au învăţat (printr-un alt proiect) nişte parteneri din Austria şi Italia, dar şi în România deja sunt astfel de servicii, cum este, bunăoară, cel din Tg. Mureş, care ne-a ajutat în realizarea proiectului nostru. Vom avea patru centre specializate în localităţile amintite deja, plus Gheorgheniul, unde ne-am stabilit centrul pentru derularea proiectului. Alegerea acestor centre specializate de angajare asistată s-a făcut ţinând cont de locurile unde sunt mulţi copii cu deficienţe, cazul Cristurului, Miercurea-Ciuc, pentru că este reşedinţa de judeţ, Odorheiu-Secuiesc, deoarece şi aici avem copii care trebuie asistaţi şi Gheorgheniul ca centru, pentru că aici avem facilităţile necesare şi pentru a acoperi zona de nord a judeţului. Referitor la angajatori, trebuie să spun că am avut o cercetare, în alt proiect, am stat de vorbă cu mulţi dintre aceştia şi sunt dintre ei care au deja angajaţi persoane cu handicap – în confecţii sau comerţ, spre exemplu – ceilalţi pornesc mai temători, dar până la urmă au realizat că şi ei ar putea angaja tineri chiar dacă au anumite defecte fizice”.

Incze Zsuzsánna, lucrător social: „Concepţia de angajare asistată este nouă şi importantă. Este un serviciu la fel ca şi cel al psihologului de la şcoală. În final, angajarea asistată înseamnă a-i ajuta pe cei din grupurile vulnerabile să se angajeze pentru că toţi au abilităţi. În cele patru centre specializate vor fi instruite şi angajate persoane specializate în acest domeniu, aceştia vor face evaluarea abilităţilor membrilor grupului ţintă care vor beneficia de calificare/recalificare/iniţiere/specializare, după caz. Prin acest proiect vor fi asistaţi în vederea găsirii unui loc de muncă 172 de tineri aflaţi în situaţii de risc. Bugetul proiectului este de 909.278 lei, iar perioada de implementare prognozată este de 15 luni. Pe lângă beneficiarii direcţi, în proiect sunt identificaţi şi beneficiari indirecţi, şi anume: familiile tinerilor cu dizabilităţi, educatori, asistenţi sociali, psihologi, angajatori şi voluntari. Noi vom încerca să sensibilizăm angajatorii şi să le recomandăm persoana/persoanele care s-ar potrivi cu domeniul lor de activitate. Eu sunt sigură că vom avea succes şi trebuie să spun şi să subliniez faptul că vreau ca totul să fie firesc şi natural, pentru că şi persoanele cu diferite diazbilităţi sunt persoane normale. Acest serviciu este foarte profund şi îi va ajuta pe cei vizaţi să le fie mai uşoară viaţa, a lor şi a familiilor lor”.

Fikó Csaba, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Harghita: „Prin acest proiect avem inclusiv logistica necesară pentru a eficientiza activitatea de angajare asistată. Trebuie doar să conştientizăm persoanele cu probleme că ei sunt foarte importanţi şi capabili să fie angajaţi şi să nu se mulţumească doar cu ajutorul de la stat, ci să-şi dorească mai mult, pentru că prin contacte cu semenii lor se diminuează handicapul cu care s-au născut sau pe care l-au dobândit. De asemenea, să fie conştienţi că un venit suplimentar obţinut prin muncă le dă dreptul să fie cineva în societate. Vrem să ajutăm aceste persoane să-şi dorească acest lucru şi să-l şi dovedească”.

În Miercurea-Ciuc, programul centrului recent inaugurat este în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 09:00-13:00, zilele de marţi şi joi fiind rezervate pentru activitate în teren. Pot solicita ajutor prin serviciul de angajare asistată: persoanele peste 16 ani, care vor părăsi în curând sau care au părăsit sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, respectiv persoanele cu dizabilităţi, inclusiv a părinţilor care sunt în legătură permanentă cu aceşti tineri. Se va acorda consiliere/orientare şi sprijin pentru a dobândi acces pe piaţa muncii.

La capătul derulării proiectului vor fi angajaţi 20 de tineri aflaţi în situaţii de risc, dintre care 6 cu dizabilităţi.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.