Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lupta pentru Topliţa: astăzi, Mihai-Achim Calinovici | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Politic » Lupta pentru Topliţa: astăzi, Mihai-Achim Calinovici
Lupta pentru Topliţa: astăzi, Mihai-Achim Calinovici

Lupta pentru Topliţa: astăzi, Mihai-Achim Calinovici

Pentru Primăria municipiului Topliţa s-au înscris 8 candidaţi: Constantin Păşcan – PRO România; Ludovic Manolache – independent; Dumitru Olariu – PSD; Bodor Attila Béla – UDMR; Stelu Platon – PNL; Horaţiu Sever Nicu Hirişcău – PMP; Mihai-Achim Calinovici – Alianţa USR PLUS; Ovidiu Jimborean – independent.

Am reuşit să le luăm tuturor candidaţilor un interviu, iar în următoarele numere vom încerca să vedem cu ce gânduri s-a lansat fiecare în cursa electorală şi ce poate oferi oraşului dacă va ajunge primar. Precizăm că tuturor le-am adresat aceleaşi întrebări şi nici unul dintre candidaţi nu a cunoscut răspunsurile contracandidaţilor.

Continuăm seria de interviuri cu Mihai-Achim Calinovici, candidat din partea Alianţei USR PLUS.

– Una dintre întrebările cele mai des adresate în această perioadă este „de ce v-aţi hotărât să candidaţi?”. Aşadar, ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Topliţa?

– Dorinţa mea de a candida provine de la faptul că m-am săturat de promisiuni deşarte, de lipsa asumării faptelor şi consecinţelor, de nepotisme şi corupţie, de grandomanie şi lipsă de bun simţ sau profesionalism, de bani aruncaţi aiurea şi unele investiţii extrem de păguboase. Totodată, pot spune că m-au mobilizat foarte tare campaniile naţionale #fărăpenali, evenimentele nefericite #colectiv, evenimentele #10august2018.

Am decis că este momentul schimbării, să nu mai stau pe margine ca să arăt cu degetul spre cei ce nu fac ce trebuie. Am decis să mă implic activ şi să mă zbat pentru normalitate, pentru un oraş mai bun pentru copilul meu şi copiii tuturor, pentru familia mea şi familiile tuturor, pentru progres şi modernism, pentru oameni – indiferent de gen, limbă, etnie, statut social sau provenienţă. Vreau ca municipiul Topliţa să ajungă un municipiu european, nu cu copii sau părinţi plecaţi în Europa. Vreau ca Topliţa să fie „acasă” pentru toată lumea, aşa cum este pentru mine.

Am ales să candidez sub sloganul „FII SCHIMBAREA! ALEGE SCHIMBAREA!” întrucât numai printr-o schimbare reală şi efectivă vom putea reforma clasa politică românească şi implicit să construim un viitor pentru copiii noştri.

– Dacă veţi ajunge primar, care vor fi cele mai importante probleme asupra cărora vă veţi îndrepta atenţia cu prioritate?

– Îmi propun ca încă de la bun început să asigur transparenţa decizională cât şi transparenţa cheltuirii banului public. În acest sens, toate hotărârile Consiliului Local precum şi toate contractele finanţate de Primărie vor fi aduse la cunoştinţa publicului prin intermediul site-ului Primăriei, pe care îl voi moderniza. În acest context rezultă necesitatea digitalizării Primăriei. Voi înfiinţa un „ghişeu de informare publică”, unde cetăţenii vor putea să afle în timp real toate informaţiile de interes public în ceea ce priveşte Primăria municipiului Topliţa.

De asemenea, voi susţine proiecte de infrastructură fezabile şi de durată şi voi depune toate diligenţele necesare pentru ca cetăţenii noştri să beneficieze de o infrastructură adecvată secolului în care trăim. Voi susţine toate proiectele care presupun extinderea infrastructurii pe întreg cuprinsul municipiului nostru.

Totodată, trebuie să avem în vedere şi potenţialul turistic pe care municipiul nostru îl are. Acesta este un aspect care a fost destul de des ignorat de toate administraţiile publice locale de până acum.

Turismul local, dincolo de promovarea municipiului nostru la nivel naţional, va genera automat şi noi locuri de muncă.

Îmi propun în acest sens dezvoltarea de zone verzi sub forma de parcuri tematice, astfel că toate aceste parcuri vor fi menite să ofere vizitatorilor felurite activităţi, printre care: trasee montane, trasee marcate, trasee şi panouri de alpinism, tiroliene, trasee pentru biciclete off-road, trasee suspendate, zonă camping, instalaţie bob de vară, zonă de agreement etc.

– Se tot discută despre locuri de muncă, dar, din câte ştiu, una dintre condiţiile ca un investitor să meargă într-o zonă este şi forţa de muncă de acolo. În condiţiile unui municipiu fără universităţi care să asigure o forţă de muncă cu specializări superioare, cu o parte din oraş având un profil rural, care credeţi că ar trebui să fie domeniile economice spre care ar trebui să se orienteze Topliţa şi în care ar putea atrage investitori? Care sunt principalele atuuri pe care municipalitatea le-ar putea pune pe masă şi i-ar determina pe angajatori să vină în Topliţa?

– Trebuie, în primul rând, să avem în vedere specificul zonei şi necesităţile reale ale populaţiei. Consider că o abordare gen „voi atrage N investitori în Topliţa” nu reprezintă nimic altceva decât un clişeu, ori un discurs pur politic, lipsit de substanţă. Municipiul Topliţa dispune prin forţele proprii atât de potenţial economic, cât şi de forţă de muncă. Ceea ce trebuia de mult să preocupe administraţiile publice locale topliţene era sprijinul pe care acestea puteau şi trebuiau să îl acorde comunităţii pe care o reprezintă.

Este cunoscut faptul că în ceea ce priveşte piaţa agroalimentară a municipiului Topliţa, deşi aceasta este administrată de Primărie, aceasta din urmă nu operează în folosul cetăţenilor. Îmi propun pentru municipiul Topliţa o nouă piaţă agroalimentară. Printr-o nouă piaţă spun aceea că în primul rând vom avea o nouă organizare a spaţiilor comerciale din zona pieţei. Pentru prima oară, piaţa agroalimentară din Topliţa va avea şi spaţii aferente comercializării produselor de carmangerie. Atât în materie de carmangerie, cât şi în materie de produse agricole, vor avea întâietate producătorii locali.

Un principal impediment pe partea de investiţii în municipiul Topliţa îl reprezintă lipsa unui spaţiu industrial. Având în gestiune un asemenea spaţiu, dotat şi utilat conform cu standardele europene, diverşi producători industriali se vor putea orienta astfel către municipiul nostru. Implicit, acest pas va presupune şi construcţia de locuinţe.

Desigur că existenţa unui centru universitar reprezintă un punct forte pentru orice fel de municipiu, însă în momentul de faţă preocupările cetăţenilor constau într-o viaţă şi un trai mai bun. Nu exclud acest tip de proiect universitar, însă prioritară este bunăstarea cetăţenilor municipiului Topliţa.

– Prin statutul de municipiu, Topliţa e centru de polarizare pentru comunele din vecinătate. Însă, de la 100 de km, se observă că localităţile din nordul judeţului nu prea conlucrează, majoritatea proiectelor şi ideilor fiind de sine stătătoare, concentrându-se doar pe o comună sau oraş. Credeţi că ar trebui ca Topliţa să devină mai mult decât un centru de polarizare, poate un lider al localităţilor din nord şi să încerce să iniţieze mai multe proiecte comune care să contribuie la dezvoltarea zonei?

– Vă spuneam înainte despre noua viziune privind piaţa agroalimentară a municipiului Topliţa. Îmi doresc ca aceasta să fie una dintre forţele motrice a municipiului nostru. Evident că, în contextul acesta, vom polariza şi împrejurimile. Crearea de noi locuri de muncă pentru locuitorii Topliţei presupune în mod implicit şi o colaborare cu UAT-urile din apropiere. Nu este de neglijat factorul socio-cultural şi promovarea de obiceiuri şi tradiţii specifice zonei. În acest sens, o bună colaborare cu UAT-urile din vecinătatea municipiului nostru va fi, din nou, esenţială.

– Una dintre nemulţumirile locuitorilor este relaţia cu publicul din cadrul unor compartimente ale primăriei. Cum credeţi că s-ar îmbunătăţi imaginea primăriei în ochii topliţenilor?

– Funcţionarii publici trebuie să se adapteze cerinţelor postului, unii să se schimbe sau să se reprofileze. Din păcate, există persoane în administraţia locală ce nu au nici o fărâmă de decenţă ori capacitate de înţelegere a oamenilor sau empatie, iar acţiunile acestor persoane se răsfrâng asupra tuturor angajaţilor primăriei cât şi a cetăţenilor.

De meserie sunt profesor, iar de aproximativ şapte ani lucrez în domeniul privat – vânzări – şi vă pot spune că întotdeauna trebuie să primeze ascultarea, înţelegerea nevoilor, tactul şi profesionalismul. Nu suntem la uşa cortului! Nu se poate ca unii funcţionari publici să-i scoată din Primărie şi din birouri pe cetăţenii ce le plătesc salariile, folosind injurii, ură, grandomanie sau răzbunări personale. Toate aceste lucruri trebuie să înceteze. Programul de muncă trebuie respectat. Trebuie să se termine cu orele de coafură sau frizerie în timpul programului. Angajaţii care procedează în acest fel ar face bine să-şi revizuiască comportamentul sau să lase locul altor persoane ce vor să muncească. Este obligatoriu ca legea, fişa postului şi programul de lucru să fie respectate.

– În ţară, oraşele au „declarat război” garajelor, majoritatea fiind demolate pe considerente de aspect urban. După ce gazul se va introduce şi în Topliţa, veţi avea curaj să puneţi în discuţie demolarea construcţiilor din jurul blocurilor care adăpostesc lemnele de foc şi care nu fac cinste peisajului urban?

– Subiectul gazului se discută de cel puţin 20 de ani… Aştept cu nerăbdare ca acest subiect să devină realitate, iar lucrurile să se schimbe şi să intre pe făgaşul normal. Revenind la întrebarea dvs., pot spune că dacă peste 90% dintre cetăţeni au sisteme de încălzire fie pe curent, fie pe gaz ori eco, aş demola aceste garaje şi aş crea parcări de cartier cu posibilitate de închiriere, spaţii verzi, locuri de joacă de cartier etc. Un garaj sau un şopru ocupă locul a 1,5 – 2 maşini, prin urmare s-ar dubla capacitatea locurilor de parcare.

Aceste modificări pot fi făcute cel puţin peste 5-10 ani, deoarece, în momentul de faţă, cam aproape toţi cetăţenii folosesc masă lemnoasă pentru încălzire.

– Sunteţi pentru revenirea Topliţei la statutul de oraş sau rămânerii la cel de municipiu?

– Nu poate fi decât un singur răspuns: NU! Trebuie să privim către schimbare în bine, către dezvoltare şi progres, către creştere economică şi către investiţii fiabile, către modernizare, nu invers, spre regres, spre eşec.

Explicat pentru toată lumea ar suna aşa: la o masă sunt 10 persoane; cinci mănâncă o pâine întreagă şi cinci mănâncă o jumătate de pâine; cine este mai flămând? Nu putem să rupem alocaţia bugetară în două, deoarece s-ar cauza nişte pagube financiare iremediabile. Lumea trebuie să înţeleagă ce presupune acest lucru. Totul se reduce la jumătate. Niciodată nu voi putea susţine vreo iniţiativă de acest tip atâta vreme cât la Topliţa este folosită de unele partide politice strict în scop electoral şi nefiind prezentată complet, astfel manipulându-se electoratul. Oamenii sunt manipulaţi să susţină asemenea „schimbare” cu prezentarea singurului beneficiu şi anume, reducerea impozitului, dar nimeni nu spune cu cât. Curios fenomen, nu credeţi? Oamenii ar trebui să se gândească la faptul că deşi câştigă cei 10-50 lei la impozitul anual, se pot trezi că nu mai rămân bani de drumuri şi de canalizări, de investiţii în cultură, de investiţii în turism, de creat infrastructură pentru potenţiali investitori, de parcări etc. Deci, spun NU oraş.

– De ce ar trebui să vă voteze lumea? Ce vă recomandă pentru funcţia de primar?

– Lumea ar trebui să îşi îndrepte privirea către viitor şi totodată să sprijine un tânăr, aşa cum sunt eu, cu viziune, obiective realizabile şi strategii. Provin din mediul privat, mediu în care trebuie să fii performant, să ai obiective şi rezultate, să te dezvolţi şi să nu te opreşti din creştere, să îţi asumi faptele şi consecinţele acţiunilor tale. Eu vin cu energie, dorinţă, forţă de muncă şi determinare, profesionalism, spirit civic şi bun simţ.

De ce eu? Deoarece atât experienţa la catedră, ca profesor, precum şi experienţa în domeniul privat, fie ca şef de coloană auto, fie ca şef departament logistic/gestiune ori ca agent comercial, mi-au dezvoltat şi şlefuit foarte multe atribute, dintre care arăt următoarele: integritate, profesionalism, empatie, competitivitate, răbdare, leadership, bun ascultător şi perseverenţa. Viaţa m-a învăţat că întotdeauna trebuie să fii dispus să asculţi, să înveţi ceea ce nu stăpâneşti, să identifici nevoile oamenilor sau ale societăţii pentru a putea oferi cele mai bune soluţii, iar mai presus de toate, să fii corect. Sunt absolvent al masteratului în domeniul Psihologiei – „Managementul Resurselor Umane” şi am lucrat cu mii de persoane, de toate vârstele, indiferent de pregătire, educaţie sau statut social. Pot spune că aproape întotdeauna am ajuns la un consens, prin urmare, lucrul cu oamenii şi răbdarea sunt foarte fireşti pentru mine. Am decis să candidez în primul rând pentru cetăţeni. Nu am interese ascunse sau foame de putere. Nu am dosare pe la DNA sau firme falimentare. Sunt un om simplu, un angajat responsabil, cu motivele cele mai pure, morale, uneori naive, cum ar spune „unii”.

Cred în schimbare, în transparenţă, lege şi dreptate şi nu mă voi opri aici!

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.