Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lupta pentru Topliţa: astăzi, Dumitru Olariu | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » Lupta pentru Topliţa: astăzi, Dumitru Olariu
Lupta pentru Topliţa: astăzi, Dumitru Olariu

Lupta pentru Topliţa: astăzi, Dumitru Olariu

Pentru Primăria municipiului Topliţa s-au înscris 8 candidaţi: Constantin Păşcan – PRO România; Ludovic Manolache – independent; Dumitru Olariu – PSD; Bodor Attila Béla – UDMR; Stelu Platon – PNL; Horaţiu Sever Nicu Hirişcău – PMP; Mihai-Achim Calinovici – Alianţa USR PLUS; Ovidiu Jimborean – independent.

Am reuşit să le luăm tuturor candidaţilor un interviu, iar în următoarele numere vom încerca să vedem cu ce gânduri s-a lansat fiecare în cursa electorală şi ce poate oferi oraşului dacă va ajunge primar. Precizăm că tuturor le-am adresat aceleaşi întrebări şi nici unul dintre candidaţi nu a cunoscut răspunsurile contracandidaţilor.

Continuăm seria de interviuri cu Dumitru Olariu, candidat din partea Partidului Social Democrat.

– Una dintre întrebările cele mai des adresate în această perioadă este „de ce v-aţi hotărât să candidaţi?”. Aşadar, ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Topliţa?

– Au fost mai multe raţiuni care m-au îndemnat să îmi depun candidatura. După cum ştiţi, în ultimii ani am activat ca viceprimar, ales de către consiliul local. Este prima dată când candidez pentru postul de primar. Poziţia de viceprimar nu este una de conducere, este mai mult un post de execuţie, iar uneori consilierul personal al primarului are mai multe atribuţii şi mai multă putere de decizie decât un viceprimar.

Din poziţia în care încă mă aflu, am văzut multe nereguli şi am văzut că multe lucruri puteau fi făcute mai bine, dar nu am avut putere de decizie pentru a lua măsuri. Totodată este timpul ca Topliţa să se ridice şi să devină ceea ce teoretic este, adică un municipiu şi totodată un pol de dezvoltare pentru comunele din jur. Nu e simplu să ridici un oraş, trebuie să te gândeşti la fiecare om, la fiecare familie, la fiecare afacere. Toţi trebuie ajutaţi, toţi trebuie sprijiniţi.

– Dacă veţi ajunge primar, care vor fi cele mai importante probleme asupra cărora vă veţi îndrepta atenţia cu prioritate?

– Trebuie să recunosc că mi-am făcut deja o listă cu priorităţi. Am să vă spun câteva dintre ele: reorganizarea şi digitalizarea primăriei, desfiinţarea poliţiei locale. Sunt necesare numeroase lucrări de infrastructură mare şi mică. Sprijinirea afacerilor mici şi mijlocii prin promovarea lor pentru a trece cu bine de criza medicală şi financiară în care ne aflăm, dezvoltarea de programe sociale atât pentru vârstnici cât şi pentru persoane defavorizate, programe de alfabetizare şi profesionalizare a persoanelor defavorizate.

– Se tot discută despre locuri de muncă, dar, din câte ştiu, una dintre condiţiile ca un investitor să meargă într-o zonă este şi forţa de muncă de acolo. În condiţiile unui municipiu fără universităţi care să asigure o forţă de muncă cu specializări superioare, cu o parte din oraş având un profil rural, care credeţi că ar trebui să fie domeniile economice spre care ar trebui să se orienteze Topliţa şi în care ar putea atrage investitori? Care sunt principalele atuuri pe care municipalitatea le-ar putea pune pe masă şi i-ar determina pe angajatori să vină în Topliţa?

– În condiţiile crizei din acest an este dificil, dar nu imposibil, să atragi investitori. Totodată, când vrei să atragi investitori trebuie să oferi o infrastructură foarte bine pusă la punct. Prima dată trebuie creată infrastructura apoi ofertaţi investitorii.

Din câte ştiu eu, la momentul actual sunt numeroase afaceri care în acest an şi-au restrâns activitatea, astfel mulţi angajaţi au intrat în şomaj. Din acest punct de vedere consider că trebuie să discutăm cu fiecare antreprenor mic sau mare să vedem care este modalitatea prin care îi putem veni în sprijin (prin orientare şi consultanţă, desigur) pentru a menţine locurile de muncă pe care le are acum, dar şi pentru a se dezvolta în continuare.

Ne aflăm la începutul unei crize financiare care o să îşi facă simţite efectele la iarnă şi anul viitor.

– Prin statutul de municipiu, Topliţa e centru de polarizare pentru comunele din vecinătate. Însă, de la 100 de km, se observă că localităţile din nordul judeţului nu prea conlucrează, majoritatea proiectelor şi ideilor fiind de sine stătătoare, concentrându-se doar pe o comună sau oraş. Credeţi că ar trebui ca Topliţa să devină mai mult decât un centru de polarizare, poate un lider al localităţilor din nord şi să încerce să iniţieze mai multe proiecte comune care să contribuie la dezvoltarea zonei?

– Topliţa putea deveni un pol de dezvoltare pentru zona de nord a judeţului, dacă exista voinţă şi dacă exista o viziune integrată la accesarea de proiecte. Cred cu tărie faptul că Topliţa are nevoie de un lider care să fie acceptat şi de comunele din jur, un om care să ştie să motiveze şi să coalizeze oamenii pentru binele lor comun. Topliţa este membră în ADI Călimani – Giurgeu, care poate funcţiona ca o rampă de lansare pentru proiecte comune de dezvoltare. Totodată suntem în ADI prietenia Mureş – Harghita, alături de comune din judeţul Mureş.

– Una dintre nemulţumirile locuitorilor este relaţia cu publicul din cadrul unor compartimente ale primăriei. Cum credeţi că s-ar îmbunătăţi imaginea primăriei în ochii topliţenilor?

– Am mai spus şi repet, în primărie trebuie să lucreze profesionişti, angajaţi pe bază de competenţe. Mulţi funcţionari publici sunt angajaţi pe criterii îndoielnice, şi din păcate va fi destul de dificil să fie schimbaţi, dat fiind statutul lor care le dă doar drepturi. Dar, am speranţe că există profesionişti care doresc să lucreze în primărie, în special acuma când putem să le oferim condiţii de muncă optime şi un venit decent.

– În ţară, oraşele au „declarat război” garajelor, majoritatea fiind demolate pe considerente de aspect urban. După ce gazul se va introduce şi în Topliţa, veţi avea curaj să puneţi în discuţie demolarea construcţiilor din jurul blocurilor care adăpostesc lemnele de foc şi care nu fac cinste peisajului urban?

– Eu nu pot spune că le-am declarat război. Trebuie să admitem faptul că oamenii au nevoie de ele. Eu îmi doresc ca toate acestea să fie demolate, iar în locul lor să construim alte spaţii de depozitare care să fie estetice şi integrate peisagistic. Magaziile îşi vor păstra utilitatea şi după introducerea gazului metan. Datorită costurilor de instalare cred că va dura destul de mulţi ani până când marea majoritate a topliţenilor îşi vor permite racordarea la reţea.

– Sunteţi pentru revenirea Topliţei la statutul de oraş sau rămânerii la cel de municipiu?

– Consider că fiecare e liber să îşi gândească campania electorală cum crede mai bine. Datorită faptului că acest subiect este un subiectul electoral nu doresc să comentez pe tema acesta până după alegeri.

– De ce ar trebui să vă voteze lumea? Ce vă recomandă pentru funcţia de primar?

– Nu îmi cereţi să îmi aduc elogii. Eu cred cu tărie ca municipiul nostru poate evolua. Proiectul elaborat de mine alături de echipa mea, pentru topliţeni este realist şi adaptat atât situaţiei actuale a municipiului, cât şi pregătit pentru criza financiară care urmează. Cred că am reuşit să răspundem nevoilor cetăţenilor prin ceea ce ne-am propus şi totodată cred că împreună putem schimba municipiul în bine. Îi invit pe topliţeni să ne urmărească pe mine şi echipa mea, în mijloacele online pentru a vedea proiectele noastre.

– Pentru o perioadă de timp, când lucrările la gaz erau blocate, iar contractul trebuia reziliat de către minister, guvernarea era asigurată de USL – PSD şi PNL – iar un topliţean era ministru. Vă reproşaţi faptul că nu aţi făcut un lobby mai mare pe lângă colegii de coaliţie, prin intermediul ministrului harghitean, pentru ca ministerul să rezilieze mai repede acel contract?

– Introducerea gazului metan este un alt subiect electoral. Da, gazul trebuia introdus în urmă cu mai mulţi ani, însă nu a fost de ajutor nici cadrul legislativ, nici societatea care a câştigat licitaţia pentru acest proiect. Acum se va introduce în parteneriat public privat cu cotă de finanţare de 92% din bugetul local. Adică din taxele şi impozitele locale plătite de topliţeni. Nu am ce îmi reproşa cu privire la acest subiect, eu am făcut tot ce s-a putut în acest sens şi am făcut strict ce a permis legea.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.