Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lupta pentru Topliţa: astăzi, Bodor Attila | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Politic » Lupta pentru Topliţa: astăzi, Bodor Attila
Lupta pentru Topliţa: astăzi, Bodor Attila

Lupta pentru Topliţa: astăzi, Bodor Attila

Pentru Primăria municipiului Topliţa s-au înscris 8 candidaţi: Constantin Păşcan – PRO România; Ludovic Manolache – independent; Dumitru Olariu – PSD; Bodor Attila Béla – UDMR; Stelu Platon – PNL; Horaţiu Sever Nicu Hirişcău – PMP; Mihai-Achim Calinovici – Alianţa USR PLUS; Ovidiu Jimborean – independent.

Am reuşit să le luăm tuturor candidaţilor un interviu, iar în următoarele numere vom încerca să vedem cu ce gânduri s-a lansat fiecare în cursa electorală şi ce poate oferi oraşului dacă va ajunge primar. Precizăm că tuturor le-am adresat aceleaşi întrebări şi nici unul dintre candidaţi nu a cunoscut răspunsurile contracandidaţilor.

Continuăm seria de interviuri cu Bodor Attila, candidat din partea UDMR.

– Una dintre întrebările cele mai des adresate în această perioadă este „de ce v-aţi hotărât să candidaţi?”. Aşadar, ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Topliţa?

– În primul rând plăcerea şi dorinţa de a lucra pentru comunitate. De tânăr mi-a plăcut să mă implic în viaţa comunităţii şi să ajut cetăţenii oraşului în rezolvarea problemelor personale şi de grup. Am o satisfacţie deosebită când pot să ajut pe cineva.

Doresc să trăiesc într-un oraş curat, cu oameni fericiţi, sănătoşi, cu o viaţă culturală intensă şi o situaţie financiară bună.

În judeţul nostru, grupul UDMR va fi cea mai eficientă echipă şi după alegerile locale din 27.09.2020.

Noi mergem pe ÎNCREDEREA populaţiei. Această încredere am câştigat-o în timp prin muncă şi atenţie deosebită privind problemele cetăţenilor.

– Dacă veţi ajunge primar, care vor fi cele mai importante probleme asupra cărora vă veţi îndrepta atenţia cu prioritate?

– Dacă voi ajunge primar, voi încerca să restabilesc încrederea cetăţenilor faţă de instituţia primăriei, să atrag cât mai mulţi investitori prin acordarea unor facilităţi pentru a ajuta mediul privat. În mod deosebit, mă voi strădui să ajut dezvoltarea turismului, afacerile mici şi mijlocii, precum şi producătorii locali.

Aş dori să reînnoiesc reţeaua de apă a oraşului, precum şi modernizarea canalizării din centrul oraşului.

Noi, grupul UDMR, vom vorbi de oameni şi problemele lor. Şi nu vom vorbi de alţii sau de adversarii politici.

În viitor, voi fi atent la problemele instituţiilor de învăţământ, ale spitalului municipal, precum ale asociaţiilor din Topliţa.

Voi sprijini activitatea bisericilor pentru o cât mai bună funcţionare a acestora.

Viaţa culturală din oraş va fi în atenţia mea.

O să încerc să motivez tineretul, să nu părăsească acest oraş şi să rămână pe aceste plaiuri natale, fiindcă acasă este totuşi acasă.

În concluzie, am să fac tot posibilul ca acest municipiu să fie un loc unde se merită să trăieşti, unde poţi proiecta un viitor, o familie şi poţi creşte copiii în siguranţă.

– Se tot discută despre locuri de muncă, dar, din câte ştiu, una dintre condiţiile ca un investitor să meargă într-o zonă este şi forţa de muncă de acolo. În condiţiile unui municipiu fără universităţi care să asigure o forţă de muncă cu specializări superioare, cu o parte din oraş având un profil rural, care credeţi că ar trebui să fie domeniile economice spre care ar trebui să se orienteze Topliţa şi în care ar putea atrage investitori? Care sunt principalele atuuri pe care municipalitatea le-ar putea pune pe masă şi i-ar determina pe angajatori să vină în Topliţa?

– Noi avem un tineret foarte educat, deşi nu avem universitate, nici nu am putea concura cu oraşe din apropiere care au tradiţie în acest domeniu, dar prin atragerea investiţiilor în zonă şi asigurarea unui mediu de afaceri sănătos, copiii noştri s-ar întoarce acasă.

Sunt domenii cum ar fi industria lemnului, industria uşoară, industria alimentară, dar pe lângă acestea ar trebui căutat un investitor mai mare, care ar aduce un aport de capital substanţial pentru urbe.

Primăria ar putea atrage investitori prin acordarea unor facilităţi, de exemplu punerea la dispoziţia lor a terenului în zona industrială, precum şi acordarea unor scutiri de taxe şi ajutor pentru o cât mai bună funcţionare a acestora.

– Prin statutul de municipiu, Topliţa este centru de polarizare pentru comunele din vecinătate. Însă, de la 100 de km, se observă că localităţile din nordul judeţului nu prea conlucrează, majoritatea proiectelor şi ideilor fiind de sine-stătătoare, concentrându-se doar pe o comună sau oraş. Credeţi că ar trebui ca Topliţa să devină mai mult decât un centru de polarizare, poate un lider al localităţilor din nord şi să încerce să iniţieze mai multe proiecte comune care să contribuie la dezvoltarea zonei?

– Da, consider că Topliţa, în viitorul cel mai apropiat, trebuie să devină un lider al localităţilor din nordul judeţului după modele din Occident, ştiind faptul că proiectele comune zonale au întotdeauna un succes mai mare şi contribuie la dezvoltarea comună şi în acelaşi timp a întregii zone.

– Una dintre nemulţumirile locuitorilor este relaţia cu publicul din cadrul unor compartimente ale primăriei. Cum credeţi că s-ar îmbunătăţi imaginea primăriei în ochii topliţenilor?

– În cadrul primăriei, într-adevăr, în decursul timpului au fost nemulţumiri faţă de comportamentul personalului din cadrul instituţiei.

Problema este că unele servicii care lucrează direct cu publicul sunt foarte solicitate. Dar nici aşa nu se justifică un comportament neadecvat faţă de contribuabil.

O să fiu foarte atent cu acest aspect şi, prin şedinţe şi instruire, o să încerc să schimb atitudinea personalului faţă de cetăţeni.

Primăria Topliţa va fi o instituţie pentru oameni şi problemele lor.

– În ţară, oraşele au „declarat război” garajelor, majoritatea fiind demolate pe considerente de aspect urban. După ce gazul se va introduce şi în Topliţa, veţi avea curaj să puneţi în discuţie demolarea construcţiilor din jurul blocurilor care adăpostesc lemnele de foc şi care nu fac cinste peisajului urban?

– Deocamdată problema garajelor şi a construcţiilor din jurul blocurilor este o problemă foarte delicată.

După ce gazul se va introduce în Topliţa şi situaţia financiară a cetăţenilor va permite racordarea la acest combustibil, nu va mai fi nevoie de aceste construcţii.

După o anchetă socială se poate lua această măsură sau o reamenajare a acestora, dar cred că nu va mai fi nevoie de aceste construcţii.

– Sunteţi pentru revenirea Topliţei la statutul de oraş sau rămânerii la cel de municipiu?

– Nu sunt de acord de revenirea Topliţei la statutul de oraş.

Dintr-o organizare superioară a urbei în mileniul trei, nu cred că cineva doreşte să se întoarcă în timp şi dezvoltare la statutul de oraş. Un municipiu are alte forme de organizare, alte avantaje şi beneficii.

Cine crede că statutul de oraş ne-ar favoriza cu ceva nu cunoaşte problema în adâncime.

Da, oraşul nostru este cel mai frumos municipiu!

– De ce ar trebui să vă voteze lumea? Ce vă recomandă pentru funcţia de primar?

– Lumea ar trebui să mă voteze pentru că mă cunoaşte de multă vreme. Ştie că eu întotdeauna am încercat să ajut pe toată lumea şi în mare măsură am şi reuşit.

Noi, grupul UDMR, suntem foarte bine organizaţi şi corecţi, încrederea populaţiei am obţinut-o în decursul a 30 de ani. Am fost şi suntem corecţi cu partenerii noştri şi ne ţinem de cuvântul DAT.

Dacă ne votaţi, noi garantăm dezvoltarea şi siguranţa.

Pe mine mă recomandă pentru funcţia de primar dorinţa de a lucra în folosul comunităţii şi dragostea pentru oameni şi Topliţa.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.