Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Luna plantării arborilor: Direcţia Silvică Harghita va împăduri o suprafaţă de 268 hectare | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Luna plantării arborilor: Direcţia Silvică Harghita va împăduri o suprafaţă de 268 hectare
Luna plantării arborilor: Direcţia Silvică Harghita va împăduri o suprafaţă de 268 hectare

Luna plantării arborilor: Direcţia Silvică Harghita va împăduri o suprafaţă de 268 hectare

Unităţile de învăţământ care doresc să implice elevii în acţiuni de plantări de arbori (în curtea şcolii, în parcuri etc.) se pot adresa Direcţiei

Direcţia Silvică (DS) Harghita va planta, în această primăvară, pe suprafeţele pe care le administrează 1.300.000 de puieţi. Ceea ce înseamnă că se vor împăduri terenuri în suprafaţă de 268 de hectare. Anul trecut, pe suprafeţele administrate de DS Harghita a fost împădurită prin regenerare artificială o suprafaţă de 224 hectare, pentru care s-au folosit 1.100.000 de puieţi.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că silvicultorii sunt implicaţi în această perioadă în ceea ce înseamnă acţiunile de împădurire şi de pornire a unui nou proces de refacere a vegetaţiei forestiere. Potrivit Codului silvic, perioada 15 martie – 15 aprilie este denumită „Luna plantării arborilor”. Cu această ocazie, fiecare ocol silvic îşi execută lucrările de împăduriri de primăvară. De altfel, astăzi, 21 martie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Pădurii. Sărbătoare care a fost instituită anul trecut de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, menită a ne reaminti fiecăruia dintre noi importanţa pe care o are pădurea pentru existenţa noastră.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că în Harghita, fiind o zonă cu excese climatice, „Luna plantării arborilor” începe pe teren în prima săptămână a lunii aprilie, pentru că atunci condiţiile meteo vor permite acest lucru. Chiar dacă la prima vedere nu mai este zăpadă, sunt destul de multe zone în judeţ unde aceasta se păstrează, la care se adaugă îngheţurile din cursul nopţii. Totuşi, sunt zone şi în Harghita, cum e cazul Ocolului Silvic Homorod, unde acţiunea de împădurire începe mai repede. Deoarece vorbim de zone de altitudine joasă, unde nu mai sunt probleme cu zăpada.

„Concret, în acest an, la Direcţia Silvică ne propunem un program de împădurire important. Vom împăduri suprafeţe care au devenit goale în urma exploatărilor sau goluri existente în fondul forestier”. Din totalul de 268 de hectare ce vor fi împădurite, 111 ha vor fi în fondul forestier de stat, iar diferenţa de 157 ha pe suprafeţele proprietarilor privaţi care au contracte de administrare cu DS. De asemenea, vor fi executate unele completări în plantaţiile vechi în care au fost înregistrate pierderi anii trecuţi. Este vorba despre o suprafaţă de 79 ha de completări, din care 31 ha în fondul forestier de stat şi 48 de ha în terenurile pe care le administrează DS.

Directorul DS Harghita a afirmat că se intenţionează a se folosi aproximativ 1.300.000 de puieţi. Din aceştia, aproximativ 820 de mii sunt asiguraţi din pepinierele proprii ale Direcţiei, iar restul vor fi achiziţionaţi de la alţi producători, în special de la direcţiile silvice din ţară.

„Ceea ce pot să mai spun este că şi producerea de puieţi este o activitate specifică silvicultorilor. Avem răspândite pe suprafeţele ocoalelor silvice pepiniere. În care sunt amplasate suprafeţe cu solarii şi terenuri cu puieţi repicaţi în câmp deschis. Sămânţa din speciile forestiere o producem în capacităţile noastre proprii, aşa că în ceea mai mare parte materialul pe care îl avem la dispoziţie pentru plantat este produs local, din speciile specifice zonei forestiere din judeţ”, a precizat ing. Cătălin Mutică.

Acţiuni de plantări împreună cu elevii

Directorul DS a mai spus că, fiind „Luna plantării arborilor”, silvicultorii trebuie să arate şi celorlalţi cetăţeni că există o categorie profesională care se ocupă şi cu regenerarea artificială a pădurii. Iar ca în fiecare an, Direcţia Silvică va încerca să organizeze acţiuni de popularizare la fiecare ocol silvic din subordine, în special în rândul elevilor, pentru ca şi ei, când vor fi adulţi, să ajute la menţinerea suprafeţei pădurilor şi a echilibrului ecologic. „Anul acesta am decis ca la fiecare ocol silvic să încercăm să organizăm acţiuni de plantări în câmp deschis, în parcuri, împreună cu elevii. La aceste acţiuni noi vom pune la dispoziţii material săditor şi personalul silvic de specialitate”.

Ing. Cătălin Mutică a precizat că „suntem deschişi la orice solicitare din partea instituţiilor de învăţământ care doresc să participe la acţiuni de acest gen”. „Chiar suntem curioşi câte solicitări de colaborare vom avea în acest sens de la unităţile şcolare”, a conchis directorul DS.

xxx

Conform datelor statistice ale DS Harghita, din 1999 şi până în 2013 a fost împădurită o suprafaţă de aproximativ 9.750 de hectare. Cele mai mari suprafeţe au fost împădurite în anii 2000 şi 2001 – 1.381 ha, respectiv 1.620 ha, din cauza doborâturilor de vânt din acei ani. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.