Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lucrările de amenajare a blocului operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă, abandonate în urmă cu an şi jumătate, se vor relua în septembrie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Lucrările de amenajare a blocului operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă, abandonate în urmă cu an şi jumătate, se vor relua în septembrie
Lucrările de amenajare a blocului operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă, abandonate în urmă cu an şi jumătate, se vor relua în septembrie

Lucrările de amenajare a blocului operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă, abandonate în urmă cu an şi jumătate, se vor relua în septembrie

Proiectul tehnic revizuit pentru „Reamenajarea etajului 2 şi extinderea prin supraetajare a corpului C al clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc” a fost aprobat, marţi, de consilierii judeţeni întruniţi în şedinţă extraordinară. Miercuri a început licitaţia pentru execuţia lucrării, iar termenul de finalizare este de 9 luni

Blocul operator este finalizat în proporţie de 85%. După incendiul de la clubul bucureştean „Colectiv”, însă, au fost impuse noi norme de apărare împotriva incendiilor la proiectarea şi executarea construcţiilor, instalaţiilor şi amenajărilor, în aceste condiţii fiind necesară adaptarea proiectării iniţiale.

Directorul general adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita, Péli Levente, a declarat că lucrările care au rămas neexecutate şi cele impuse după actualizarea legislaţiei se ridică la aproximativ 11 milioane de lei, fără TVA, din care 9,6 milioane de lei reprezintă efectiv lucrările de execuţie şi echipamentele necesare.

„Aceste lucrări noi implică şi realizarea unei scări şi a casei scării din structură de beton, care se va întinde pe trei etaje şi va fi suficient de spaţioasă pentru a permite evacuarea şi transportul bolnavilor în cărucioare, pe patul de spital cu roţi sau pe targă, în situaţii de urgenţă. Durata de execuţie prevăzută este de 9 luni, sperăm că în septembrie vom avea contractul de lucrări, să îl semnăm şi să ne apucăm de lucru. În timpul iernii putem lucra, fiindcă structura este realizată”, a precizat Péli Levente.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a precizat că a trecut „aproape un an şi jumătate de chinuri” până s-a găsit un proiectant care să aducă modificările necesare la documentaţia tehnico-economică şi la proiectul tehnic.

„Speram că vom găsi repede un proiectant, dar l-am găsit abia la a treia licitaţie, este din Bucureşti. Mâine (miercuri – n.a.) deja începe licitaţia pentru execuţia lucrării şi sperăm că această investiţie ne va ajuta ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Harghita să devină un spital clinic de categoria II, cu un spaţiu adecvat pentru intervenţii chirurgicale speciale, pentru că la noi, la spitalul judeţean, se realizează deja intervenţii care pot fi solicitate numai la unele dintre spitale universitare. Noi vrem să sprijinim activitatea chirurgilor noştri, care sunt foarte buni specialişti”, a afirmat Borboly Csaba.

La şedinţa extraordinară de marţi s-a votat şi pentru alocarea unor sume necesare reabilitării şi redării circulaţiei pe drumurile judeţene afectate de inundaţii. Este vorba despre cinci locaţii unde s-au produs alunecări de teren, unele dintre acestea antrenând şi porţiuni din drumul judeţean.

„Este vorba despre 60.000 de lei, ca să refacem surpările de drum produse în urma inundaţiilor”, a precizat vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna-Botond.

„Aşteptăm bani şi de la Guvern, din fondul de rezervă pentru situaţii de urgenţă, fiindcă aici este necesară o lucrare mai amplă”, a adăugat preşedintele Borboly Csaba.

Cum 2018 a fost declarat de consiliul judeţean „Anul Tineretului în Harghita”, consilierii au aprobat, la şedinţa extraordinară, participarea judeţului Harghita, prin consiliul judeţean, la realizarea proiectului internaţional „E-COOL – Entrepreneurial and Intrapreneurial Mindset in Young People through the Dynamisation of Competences, Teaching Methodologies and Entrepreneurial Ecosystem” („Spirit antreprenorial şi intrapreneurial în rândul tinerilor prin dinamizarea competenţelor, a metodologiilor de predare şi a antreprenoriatului Ecosistemul” – n.a.) din cadrul Programului Interreg Europe.

„Aducem fonduri europene, cu ajutorul cărora îi vom sprijini pe tinerii antreprenori, astfel încât tineretul să rămână acasă, iar cei care au plecat în străinătate să se întoarcă. Noi credem că fără un suport real, tineretul nu va rămâne aici”.

Din cauza numărului redus de consilieri prezenţi – 16 din totalul de 31 – proiectele de hotărâre, care au necesitat votul a două treimi dintre aceştia, au fost amânate pentru următoarea şedinţă a consiliului. Preşedintele Borboly Csaba a anunţat că şedinţa ordinară de luna viitoare se va desfăşura la Siculeni, în data de 14 iunie.

DANIELA MEZEY

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.